Julia Cichocka: Dorsz na kremie szparagowym z ziołowym sosem

Dorsz na kremie szparagowym z ziołowym sosem
Dorsz na kremie szparagowym z ziołowym sosem
  • Dorsz na kremie szparagowym z ziołowym sosem
  • Składniki:
  • - filet z polędwicy z dorsza (ok. 300g)
  • - szparagi (1 pęczek)
  • - szalotki (3szt.)
  • - czosnek (1 ząbek)
  • - por (tylko biała cześć)
  • - natka pietruszki
  • - koperek (garść)
  • - kolendra (garść)
  • - oliwa z oliwek (100 ml)
  • - masło (1/4 kostki)
  • - śmietana 30% (50ml)
  • - sok z połowy cytryny
  • - starta skórka z cytryny i mięta do ozdoby
  • Wykonanie:
  • Krem szparagowy
  • Obieramy szalotki i pora, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, kroimy je na małe kawałki, odkładając na bok fragmenty mające 5 cm. Dodajemy to do szalotek i pora. Solimy i pieprzymy. Gdy szparagi są miękkie, przekładamy do malaksera i wlewamy śmietankę, wszystko blendujemy na gładką masę.
  • Zielona salsa
  • Natkę pietruszki, kolendrę, koperek i czosnek wkładamy do malaksera i podlewamy oliwą i sokiem z cytryny. Blendujemy aż wszystkie zioła będą rozdrobnione, lecz nie kompletnie zmielone. Dosalamy do smaku.
  • Dorsz
  • Filet z polędwicy dzielimy na mniejsze kawałki .Solimy i pieprzymy rybę. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek po czym smażymy dorsza po około 2 min na stronę.
  • Serwujemy zaczynając od kremu, kładziemy rybę i polewamy łyżką salsy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości