- Dorsz na kremie szparagowym z ziołowym sosem
- Składniki:
- - filet z polędwicy z dorsza (ok. 300g)
- - szparagi (1 pęczek)
- - szalotki (3szt.)
- - czosnek (1 ząbek)
- - por (tylko biała cześć)
- - natka pietruszki
- - koperek (garść)
- - kolendra (garść)
- - oliwa z oliwek (100 ml)
- - masło (1/4 kostki)
- - śmietana 30% (50ml)
- - sok z połowy cytryny
- - starta skórka z cytryny i mięta do ozdoby
- Wykonanie:
- Krem szparagowy
- Obieramy szalotki i pora, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, kroimy je na małe kawałki, odkładając na bok fragmenty mające 5 cm. Dodajemy to do szalotek i pora. Solimy i pieprzymy. Gdy szparagi są miękkie, przekładamy do malaksera i wlewamy śmietankę, wszystko blendujemy na gładką masę.
- Zielona salsa
- Natkę pietruszki, kolendrę, koperek i czosnek wkładamy do malaksera i podlewamy oliwą i sokiem z cytryny. Blendujemy aż wszystkie zioła będą rozdrobnione, lecz nie kompletnie zmielone. Dosalamy do smaku.
- Dorsz
- Filet z polędwicy dzielimy na mniejsze kawałki .Solimy i pieprzymy rybę. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek po czym smażymy dorsza po około 2 min na stronę.
- Serwujemy zaczynając od kremu, kładziemy rybę i polewamy łyżką salsy.
podziel się: