Jakub Kurzep: Assiette z Selera


Assiette z Selera
Assiette z Selera
  •  Assiette z Selera
  • Składniki:
  • - 2 korzenie selera
  • - 1 pęczek selera naciowego
  • - 4 cebule
  • - 80 g orzechów macadamia lub nerkowców
  • - 700 ml napoju roślinnego Alpro owsianego
  • - 100 ml napoju roślinnego Alpro kokosowego
  • - 2-3 łyżki jogurtu roślinnego Alpro kokosowego
  • - 50 ml czerwonego octu winnego
  • - 300 ml wody
  • - 50 g cukru
  • - 50 g oleju kokosowego
  • - 50 ml oliwy z oliwek
  • - 150 ml białego wina
  • - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • - 1 jabłko
  • - 3 ząbki czosnku
  • - Kilka gałązek rozmarynu
  • - Sól
  • - Cukier
  • Przygotowanie:
  • Z korzenia selera wytnij duże okręgi o grubości około 2-3 cm, używając ringów, aby nadać im kształt donuta (podobnie jak plastry ananasa z puszki). Ugotuj te krążki w napoju roślinnym z dodatkiem soli, aż będą półmiękkie. Następnie wyjmij je z płynu, osusz i pozostaw w lodówce do wystygnięcia.
  • W rondlu rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i jedną łyżkę oleju kokosowego. Podsmaż na tym pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, seler naciowy, połowę główki selera korzeniowego oraz jabłko. Gdy warzywa się zrumienią, zalej je winem, dodaj 100-150 ml wody i gotuj przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedź warzywa i zredukuj wywar o połowę. Dopraw sos solą do smaku. W osobnym naczyniu przygotuj mieszankę wody z mąką ziemniaczaną i użyj jej, aby zagęścić sos (uważaj, aby nie przesadzić z mąką; sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję).
  • W napoju roślinnym (mieszanka owsianego z kokosowym) Alpro ugotuj połowę obranej główki selera z dodatkiem orzechów. Gdy seler będzie już miękki, zblenduj go z orzechami na gładką masę, dodaj odrobinę jogurtu roślinnego kokosowego i dopraw solą do smaku. Następnie przetrzyj masę przez sito.
  • Za pomocą mandoliny wytnij kilka dużych, cienkich płatów selera, z których następnie wytnij małe kółeczka przy użyciu małego ringu. Zamarynuj je w zalewie octowej składającej się z octu winnego, wody, cukru oraz soli (w proporcji: jedna część wody, jedna część octu, jedna część cukru oraz sól do smaku). Pozostaw w zalewie na co najmniej 15 minut.
  • Na patelni usmaż steki z selera, używając oliwy z oliwek, aż będą złote z obu stron. Na sam koniec smażenia dodaj rozmaryn i czosnek, a następnie podlewaj steki oliwą od góry (bastowanie). Posól do smaku.
  • Na głęboki talerz wylej sos selerowy, a na nim ułóż stek z selera. Do wewnętrznego okręgu donuta wyłóż purée z selera i orzechów macadamia. Na wierzchu, wzdłuż okręgu, ułóż marynowane kółeczka z selera. Do dekoracji użyj kwiatów.
podziel się:

Pozostałe wiadomości