- Assiette z Selera
- Składniki:
- - 2 korzenie selera
- - 1 pęczek selera naciowego
- - 4 cebule
- - 80 g orzechów macadamia lub nerkowców
- - 700 ml napoju roślinnego Alpro owsianego
- - 100 ml napoju roślinnego Alpro kokosowego
- - 2-3 łyżki jogurtu roślinnego Alpro kokosowego
- - 50 ml czerwonego octu winnego
- - 300 ml wody
- - 50 g cukru
- - 50 g oleju kokosowego
- - 50 ml oliwy z oliwek
- - 150 ml białego wina
- - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- - 1 jabłko
- - 3 ząbki czosnku
- - Kilka gałązek rozmarynu
- - Sól
- - Cukier
- Przygotowanie:
- Z korzenia selera wytnij duże okręgi o grubości około 2-3 cm, używając ringów, aby nadać im kształt donuta (podobnie jak plastry ananasa z puszki). Ugotuj te krążki w napoju roślinnym z dodatkiem soli, aż będą półmiękkie. Następnie wyjmij je z płynu, osusz i pozostaw w lodówce do wystygnięcia.
- W rondlu rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i jedną łyżkę oleju kokosowego. Podsmaż na tym pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, seler naciowy, połowę główki selera korzeniowego oraz jabłko. Gdy warzywa się zrumienią, zalej je winem, dodaj 100-150 ml wody i gotuj przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedź warzywa i zredukuj wywar o połowę. Dopraw sos solą do smaku. W osobnym naczyniu przygotuj mieszankę wody z mąką ziemniaczaną i użyj jej, aby zagęścić sos (uważaj, aby nie przesadzić z mąką; sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję).
- W napoju roślinnym (mieszanka owsianego z kokosowym) Alpro ugotuj połowę obranej główki selera z dodatkiem orzechów. Gdy seler będzie już miękki, zblenduj go z orzechami na gładką masę, dodaj odrobinę jogurtu roślinnego kokosowego i dopraw solą do smaku. Następnie przetrzyj masę przez sito.
- Za pomocą mandoliny wytnij kilka dużych, cienkich płatów selera, z których następnie wytnij małe kółeczka przy użyciu małego ringu. Zamarynuj je w zalewie octowej składającej się z octu winnego, wody, cukru oraz soli (w proporcji: jedna część wody, jedna część octu, jedna część cukru oraz sól do smaku). Pozostaw w zalewie na co najmniej 15 minut.
- Na patelni usmaż steki z selera, używając oliwy z oliwek, aż będą złote z obu stron. Na sam koniec smażenia dodaj rozmaryn i czosnek, a następnie podlewaj steki oliwą od góry (bastowanie). Posól do smaku.
- Na głęboki talerz wylej sos selerowy, a na nim ułóż stek z selera. Do wewnętrznego okręgu donuta wyłóż purée z selera i orzechów macadamia. Na wierzchu, wzdłuż okręgu, ułóż marynowane kółeczka z selera. Do dekoracji użyj kwiatów.
podziel się: