Gracjan Stawski: Sakiewka z Tofu na Surówce z Czerwonej Kapusty z Sosem Paprykowym i Fasolką Szparagową w Panko

Sakiewka z Tofu na Surówce z Czerwonej Kapusty z Sosem Paprykowym i Fasolką Szparagową w Panko
Sakiewka z Tofu na Surówce z Czerwonej Kapusty z Sosem Paprykowym i Fasolką Szparagową w Panko
  • Sakiewka z Tofu na Surówce z Czerwonej Kapusty z Sosem Paprykowym i Fasolką Szparagową w Panko
  • Składniki:
  • - Tofu twarde, kostka
  • - Papier ryżowy, opakowanie
  • - Papryka wędzona
  • - Sól
  • - Pieprz
  • - Olej, 1 litr
  • - Fasolka szparagowa, kilka sztuk
  • - Napój kokosowy (np. Alpro)
  • - Mąka pszenna, 1 łyżka
  • - Panko
  • - Czerwona kapusta, 1/4 główki
  • - Cukier, 1 łyżka
  • - Ocet ryżowy
  • - Papryczka chili, 2 sztuki
  • - Imbir, 4 cm
  • - Orzeszki ziemne, 100 g
  • - Dymka, pęczek
  • - Sos sojowy
  • - Sok z jednej cytryny
  • - Kolendra, spory pęczek
  • - Papryka, 2 sztuki
  • - Miód, 1 łyżka
  • - Czosnek, 2 ząbki
  • Sakiewka z tofu:
  • Tofu pokroić wzdłuż na grube plastry. Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie, aż stanie się elastyczny. Tofu przyprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem, po czym zawinąć w papier ryżowy, tak aby mocno przylegał, jak w sajgonkach. Rozgrzać olej do 170 stopni Celsjusza, włożyć sakiewkę i smażyć na złoty kolor.
  • Fasolka szparagowa w panko:
  • Napój kokosowy wymieszać z łyżką mąki pszennej. Odciąć końcówki fasolki szparagowej, obtoczyć w mieszance napoju kokosowego z mąką, a następnie w panko. Smażyć na złoty kolor w oleju rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  • Surówka z czerwonej kapusty:
  • Kapustę poszatkować, przyprawić solą, cukrem i octem ryżowym, a następnie ugniatać dłonią, aż nieco zmięknie. Odstawić na chwilę. W tym czasie pokroić drobno papryczkę chili, imbir, orzeszki ziemne oraz dymkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny lub limonki oraz kolendrą.
  • Sos paprykowy:
  • Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, następnie pokroić na kawałki i upiec lub usmażyć. Przełożyć do blendera kielichowego, dodać sos sojowy, miód, imbir, czosnek, papryczkę chili, kolendrę oraz sok z cytryny. Wszystko zblendować, następnie przecedzić przez sito, aby uzyskać gładką masę.
  • Na bokach talerza zrobić kleksy z sosu za pomocą łyżki. Na środku ułożyć surówkę z czerwonej kapusty, na niej ustawić sakiewkę z tofu oraz smażoną w panko fasolkę
podziel się:

Pozostałe wiadomości