- Sakiewka z Tofu na Surówce z Czerwonej Kapusty z Sosem Paprykowym i Fasolką Szparagową w Panko
- Składniki:
- - Tofu twarde, kostka
- - Papier ryżowy, opakowanie
- - Papryka wędzona
- - Sól
- - Pieprz
- - Olej, 1 litr
- - Fasolka szparagowa, kilka sztuk
- - Napój kokosowy (np. Alpro)
- - Mąka pszenna, 1 łyżka
- - Panko
- - Czerwona kapusta, 1/4 główki
- - Cukier, 1 łyżka
- - Ocet ryżowy
- - Papryczka chili, 2 sztuki
- - Imbir, 4 cm
- - Orzeszki ziemne, 100 g
- - Dymka, pęczek
- - Sos sojowy
- - Sok z jednej cytryny
- - Kolendra, spory pęczek
- - Papryka, 2 sztuki
- - Miód, 1 łyżka
- - Czosnek, 2 ząbki
- Sakiewka z tofu:
- Tofu pokroić wzdłuż na grube plastry. Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie, aż stanie się elastyczny. Tofu przyprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem, po czym zawinąć w papier ryżowy, tak aby mocno przylegał, jak w sajgonkach. Rozgrzać olej do 170 stopni Celsjusza, włożyć sakiewkę i smażyć na złoty kolor.
- Fasolka szparagowa w panko:
- Napój kokosowy wymieszać z łyżką mąki pszennej. Odciąć końcówki fasolki szparagowej, obtoczyć w mieszance napoju kokosowego z mąką, a następnie w panko. Smażyć na złoty kolor w oleju rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
- Surówka z czerwonej kapusty:
- Kapustę poszatkować, przyprawić solą, cukrem i octem ryżowym, a następnie ugniatać dłonią, aż nieco zmięknie. Odstawić na chwilę. W tym czasie pokroić drobno papryczkę chili, imbir, orzeszki ziemne oraz dymkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny lub limonki oraz kolendrą.
- Sos paprykowy:
- Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, następnie pokroić na kawałki i upiec lub usmażyć. Przełożyć do blendera kielichowego, dodać sos sojowy, miód, imbir, czosnek, papryczkę chili, kolendrę oraz sok z cytryny. Wszystko zblendować, następnie przecedzić przez sito, aby uzyskać gładką masę.
- Na bokach talerza zrobić kleksy z sosu za pomocą łyżki. Na środku ułożyć surówkę z czerwonej kapusty, na niej ustawić sakiewkę z tofu oraz smażoną w panko fasolkę
podziel się: