- Kalafior z Hummusem
- Składniki:
- - 2 puszki ugotowanej ciecierzycy
- - Sok z połowy cytryny
- - 5 łyżek tahini
- - 1 łyżeczka kuminu
- - Sól i pieprz do smaku
- - 1 ząbek czosnku
- - 3 łyżki oliwy z oliwek
- - 1 granat
- - 200 ml oleju
- - Duży pęczek szczypiorku
- - Duży pęczek kolendry
- - Garść orzechów włoskich
- - 1 kalafior
- - 1 łyżeczka miodu
- Wykonanie:
- Hummus:
- W blenderze kielichowym umieść ciecierzycę wraz z zalewą, sok z cytryny, tahini, kumin, sól, pieprz, czosnek oraz trzy łyżki oliwy. Blenduj na gładką masę.
- Olej szczypiorkowy:
- Podgrzej olej do temperatury 58°C, następnie przelej go do blendera kielichowego. Dodaj dużą garść zblanszowanego szczypiorku (szczypiorek wrzuć na minutę do wrzątku, a potem przenieś do miski z lodowatą wodą i osusz). Zblenduj całość dokładnie, a następnie przecedź przez sito.
- Stek z kalafiora:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Kalafiora obierz z liści i pokrój na grubsze plastry, usuwając zgrubiałą końcówkę. Przygotuj marynatę z oliwy, łyżeczki miodu, kuminu, soli i pieprzu. Natrzyj steki z kalafiora marynatą. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut, aż kalafior będzie miękki wewnątrz i przyrumieniony na zewnątrz.
- Na środek talerza wyłóż hummus i rozsmaruj go łyżką. Na hummus połóż stek z kalafiora. Całość posyp owocami granatu, świeżą kolendrą oraz prażonymi orzechami włoskimi. Dookoła potrawy polej olejem szczypiorkowym.
podziel się: