Gracjan Stawski: Kalafior z Hummusem

Kalafior z Hummusem
Kalafior z Hummusem
  • Kalafior z Hummusem
  • Składniki:
  • - 2 puszki ugotowanej ciecierzycy
  • - Sok z połowy cytryny
  • - 5 łyżek tahini
  • - 1 łyżeczka kuminu
  • - Sól i pieprz do smaku
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 granat
  • - 200 ml oleju
  • - Duży pęczek szczypiorku
  • - Duży pęczek kolendry
  • - Garść orzechów włoskich
  • - 1 kalafior
  • - 1 łyżeczka miodu
  • Wykonanie:
  • Hummus: 
  • W blenderze kielichowym umieść ciecierzycę wraz z zalewą, sok z cytryny, tahini, kumin, sól, pieprz, czosnek oraz trzy łyżki oliwy. Blenduj na gładką masę.
  • Olej szczypiorkowy:
  • Podgrzej olej do temperatury 58°C, następnie przelej go do blendera kielichowego. Dodaj dużą garść zblanszowanego szczypiorku (szczypiorek wrzuć na minutę do wrzątku, a potem przenieś do miski z lodowatą wodą i osusz). Zblenduj całość dokładnie, a następnie przecedź przez sito.
  • Stek z kalafiora:
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Kalafiora obierz z liści i pokrój na grubsze plastry, usuwając zgrubiałą końcówkę. Przygotuj marynatę z oliwy, łyżeczki miodu, kuminu, soli i pieprzu. Natrzyj steki z kalafiora marynatą. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut, aż kalafior będzie miękki wewnątrz i przyrumieniony na zewnątrz.
  • Na środek talerza wyłóż hummus i rozsmaruj go łyżką. Na hummus połóż stek z kalafiora. Całość posyp owocami granatu, świeżą kolendrą oraz prażonymi orzechami włoskimi. Dookoła potrawy polej olejem szczypiorkowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości