Ewelina Matrejek: Przepiórka pieczona w całości z musem rabarbarowym i polentą

Przepiórka pieczona w całości z musem rabarbarowym i polentą
Przepiórka pieczona w całości z musem rabarbarowym i polentą
  • Przepiórka pieczona w całości z musem rabarbarowym i polentą
  • Składniki:
  • - przepiórka
  • - jedna większa gałązka rabarbaru
  • - 100 ml białego wina
  • - cynamon mielony
  • - listki mięty
  • - cukier
  • - 100 g mąki kukurydzianej
  • - 300 ml wody
  • - masło
  • - estragon
  • - sól
  • - pieprz
  • - cząstka pomarańczy
  • Wykonanie:
  • Przepiórkę nacieramy z wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem i posiekanymi listkami szałwii. Wkładamy do środka tuszki cząstkę pomarańczy i marynujemy przez ok. pół godziny. Następnie obsmażamy na maśle przepiórkę z każdej strony na złoty kolor na patelni. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 25 min w 170 C.
  • Mus rabarbarowy
  • Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier do smaku i podlewamy winem. Dusimy do miękkości, pod koniec dodajemy kilka listków mięty oraz cynamon. Miksujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko.
  • Polenta
  • Wodę zagotowujemy z solą, wsypujemy mąkę kukurydzianą, gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy łyżkę masła, estragon i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Studzimy, formujemy w okrągłym rancie, przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy.
  • Z boku talerza wykładamy mus rabarbarowy i rozciągamy łyżką po talerzu. Pośrodku musu układamy przepiórkę, a obok niej polentę. Dekorujemy listkami nasturcji i mięty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości