- Przepiórka pieczona w całości z musem rabarbarowym i polentą
- Składniki:
- - przepiórka
- - jedna większa gałązka rabarbaru
- - 100 ml białego wina
- - cynamon mielony
- - listki mięty
- - cukier
- - 100 g mąki kukurydzianej
- - 300 ml wody
- - masło
- - estragon
- - sól
- - pieprz
- - cząstka pomarańczy
- Wykonanie:
- Przepiórkę nacieramy z wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem i posiekanymi listkami szałwii. Wkładamy do środka tuszki cząstkę pomarańczy i marynujemy przez ok. pół godziny. Następnie obsmażamy na maśle przepiórkę z każdej strony na złoty kolor na patelni. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 25 min w 170 C.
- Mus rabarbarowy
- Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier do smaku i podlewamy winem. Dusimy do miękkości, pod koniec dodajemy kilka listków mięty oraz cynamon. Miksujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko.
- Polenta
- Wodę zagotowujemy z solą, wsypujemy mąkę kukurydzianą, gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy łyżkę masła, estragon i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Studzimy, formujemy w okrągłym rancie, przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy.
- Z boku talerza wykładamy mus rabarbarowy i rozciągamy łyżką po talerzu. Pośrodku musu układamy przepiórkę, a obok niej polentę. Dekorujemy listkami nasturcji i mięty.
podziel się: