Ewa Zachorska: Pijane wiśnie pod bezą

Pijane wiśnie pod bezą
Pijane wiśnie pod bezą
  • Pijane wiśnie pod bezą
  • Składniki:
  • Wiśnie:
  • - 150 g wiśni
  • - 150 ml likieru wiśniowego
  • - Cukier do smaku
  • - Szczypta soli
  • Bezy:
  • - 3 białka
  • - 300 g cukru pudru (po 100 g na każde białko)
  • - Szczypta soli
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • Mus czekoladowy:
  • - 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • - Szczypta soli
  • - 200 ml śmietanki 36%
  • Lody miętowe:
  • - 100 g serka ricotta
  • - 10 listków mięty
  • - 10 g cukru
  • - 100 ml śmietanki 36%
  • Krem mascarpone:
  • - 250 g serka mascarpone
  • - 200 ml śmietanki 30%
  • Kruszonka:
  • - 100 g mąki
  • - 50 g masła
  • - 25 g drobnego cukru
  • Wykonanie:
  • Wiśnie podgrzewaj w rondelku z likierem wiśniowym, dodając cukier do smaku i szczyptę soli. Trzymaj na ogniu do podgrzania, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, dodaj sok z cytryny. Wyciskaj małe porcje na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  • W rondelku rozpuść czekoladę, dodaj śmietankę i energicznie ubijaj, aż masa będzie gładka i jednolita. Dopraw do smaku cukrem, jeśli jest to potrzebne.
  • Miętę siekaj i podgrzewaj w 100 ml wody z 10 g cukru, aż powstanie syrop. Syrop wymieszaj z serkiem ricotta i śmietanką 36%. Całość dokładnie wymieszaj i zamroź.
  • Śmietankę 30% ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z serkiem mascarpone, aż masa będzie gładka. Wszystkie składniki wymieszaj i krusz na rozgrzanej patelni, aż stanie się chrupka.
  • Na talerzu ułóż porcję podgrzanych wiśni z likierem. Na wiśnie nałóż krem mascarpone, a następnie mus czekoladowy. Na górę ułóż beziki. Obok deseru podaj kulkę lodów miętowych. Całość posyp kruszonką i udekoruj listkami mięty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości