Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować sardynki z bakłażanem i szparagami.
Składniki:
- 6 sardynek – oczyszczonych, wypatroszonych
- Sos:
- 1 bakłażan – opalony palnikiem, obrany
- 3 pomidory – obrane
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- szparagi
- 10 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- groszek cukrowy
- liście buraka (2 garści)
- 2 pomarańcze
- cytryna
- łyżka octu winnego
Przygotowanie:
- Sardynki oprószyć mąką, posolić. 3-4 minuty smażyć w głębokim oleju. Wyciągnąć i odsączyć.
- Składniki sosu zblendować na gładko .
- Szparagi pociąć, zblanszować. Wrzucić na patelnię, dodać połówki pomidorków koktajlowych, podsmażyć na oliwie ze szparagami.
- Dodać blanszowaną garść groszku cukrowego. Dodać liście buraka. Dodać fileciki z 2 pomarańczy. Dodać odrobinę soku z cytryny, oraz łyżkę octu winnego i wymieszać.