Eryk Mierzwa: Sardynki z bakłażanem i szparagami

Sardynki z bakłażanem i szparagami
Sardynki z bakłażanem i szparagami
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować sardynki z bakłażanem i szparagami.

Składniki:

  • 6 sardynek – oczyszczonych, wypatroszonych
  • Sos:
  • 1 bakłażan – opalony palnikiem, obrany
  • 3 pomidory – obrane
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • szparagi
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • groszek cukrowy
  • liście buraka (2 garści)
  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • łyżka octu winnego

Przygotowanie:

  • Sardynki oprószyć mąką, posolić. 3-4 minuty smażyć w głębokim oleju. Wyciągnąć i odsączyć.
  • Składniki sosu zblendować na gładko .
  • Szparagi pociąć, zblanszować. Wrzucić na patelnię, dodać połówki pomidorków koktajlowych, podsmażyć na oliwie ze szparagami.
  • Dodać blanszowaną garść groszku cukrowego. Dodać liście buraka. Dodać fileciki z 2 pomarańczy. Dodać odrobinę soku z cytryny, oraz łyżkę octu winnego i wymieszać.