Eryk Mierzwa: Pierś z gęsi z sosem kurkowym, marchewkami baby oraz główkami białych szparag

Pierś z gęsi z sosem kurkowym, marchewkami baby oraz główkami białych szparag
Pierś z gęsi z sosem kurkowym, marchewkami baby oraz główkami białych szparag
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotwać pierś z gęsi z sosem kurkowym

Składniki:

  • - 1 pierś z gęsi, skóra nacięta w kratę
  • - 5-8 główek białych szparag
  • - 3-4 małe marchewki baby
  • - ok. 300g oczyszczonych, osuszonych kurek
  • - 150ml śmietanki 30%
  • - 200g masła
  • - 4 szalotki
  • - tymianek
  • - 250ml białego wytrawnego wina
  • Szybki bulion:
  • - 1 por
  • - 2 marchewki
  • - kawałek mięsa gęsiego lub innego drobiowego
  • - liść laurowy
  • - ziele angielskie
  • - seler naciowy
  • - 1 pietruszka

Przygotowanie:

  • Mięso oczyszczone z błon z naciętą w kratkę skórą smażymy zaczynając od zimnej patelni do momentu wytopienia tłuszczu. Mięso musimy zamknąć, dobrze wysmażyć przez ok. 15 minut łącznie, po 6-7 minut z każdej strony. Mięso ściągamy z patelni i pozostawiamy do odpoczynku na ok. 15-20 minut. W tym czasie robimy szybki bulion warzywny lub warzywno-mięsny z pora, pietruszki, marchewki i kawałka mięsa z gęsi (lub wyłącznie warzywny). Doprawiamy do smaku, dodajemy opaloną cebulę i gotujemy, aż wywar będzie esencjonalny.
  • Sos przygotować na bazie białego wina, odrobiny oliwy lub oleju i szalotki. Po podsmażeniu dodajemy główki kurek, sól i pieprz. Redukujemy. Następnie sos blendujemy, przecieramy przez sitko i dodajemy śmietanki. Następnie na patelni na której wcześniej smażyliśmy grzyby do sosu, dodajemy wybrane głowy kurek, które dusimy w resztkach sosu z odrobiną tymianku.
  • Na patelnię dodajemy masło, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy i łyżkę miodu. Karmelizujemy na małym ogniu marchewki (marchewki i główki wcześniej zblanszować przez ok. 2-4 min w gorącej wodzie) oraz główki białych szparag. Gotowe składniki dania układamy na talerzu według własnego uznania, ważne aby mięso było polane sosem.