Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotwać pierś z gęsi z sosem kurkowym
Składniki:
- - 1 pierś z gęsi, skóra nacięta w kratę
- - 5-8 główek białych szparag
- - 3-4 małe marchewki baby
- - ok. 300g oczyszczonych, osuszonych kurek
- - 150ml śmietanki 30%
- - 200g masła
- - 4 szalotki
- - tymianek
- - 250ml białego wytrawnego wina
- Szybki bulion:
- - 1 por
- - 2 marchewki
- - kawałek mięsa gęsiego lub innego drobiowego
- - liść laurowy
- - ziele angielskie
- - seler naciowy
- - 1 pietruszka
Przygotowanie:
- Mięso oczyszczone z błon z naciętą w kratkę skórą smażymy zaczynając od zimnej patelni do momentu wytopienia tłuszczu. Mięso musimy zamknąć, dobrze wysmażyć przez ok. 15 minut łącznie, po 6-7 minut z każdej strony. Mięso ściągamy z patelni i pozostawiamy do odpoczynku na ok. 15-20 minut. W tym czasie robimy szybki bulion warzywny lub warzywno-mięsny z pora, pietruszki, marchewki i kawałka mięsa z gęsi (lub wyłącznie warzywny). Doprawiamy do smaku, dodajemy opaloną cebulę i gotujemy, aż wywar będzie esencjonalny.
- Sos przygotować na bazie białego wina, odrobiny oliwy lub oleju i szalotki. Po podsmażeniu dodajemy główki kurek, sól i pieprz. Redukujemy. Następnie sos blendujemy, przecieramy przez sitko i dodajemy śmietanki. Następnie na patelni na której wcześniej smażyliśmy grzyby do sosu, dodajemy wybrane głowy kurek, które dusimy w resztkach sosu z odrobiną tymianku.
- Na patelnię dodajemy masło, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy i łyżkę miodu. Karmelizujemy na małym ogniu marchewki (marchewki i główki wcześniej zblanszować przez ok. 2-4 min w gorącej wodzie) oraz główki białych szparag. Gotowe składniki dania układamy na talerzu według własnego uznania, ważne aby mięso było polane sosem.