Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować mielonego z fasolką i kalafiorem.
Składniki:
- Kotlety mielone:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
- 1 cebula (ok. 120 g)
- 1 jajko (ok. 50 g)
- ok. 70 g bułki pszennej (czerstwej)
- 100 ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- 1 łyżeczka majeranku (suszony)
- 50 g bułki tartej (do obtoczenia)
- ok. 100 ml oleju rzepakowego (do smażenia)
- Fasolka szparagowa z bułką tartą:
- 500 g fasolki szparagowej (żółta lub zielona)
- 40 g masła
- 40 g bułki tartej
- sól (do smaku)
- Kalafior gotowany:
- 1 średni kalafior (ok. 600 g)
- 1 łyżeczka soli
- 20 g masła (opcjonalnie do polania)
- Sałata ze śmietaną:
- 1 główka sałaty masłowej (ok. 200 g)
- 150 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
- sól (szczypta)
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
Przygotowanie:
- Kotlety mielone: Bułkę namocz w mleku, aż zmięknie (ok. 10 minut), następnie odciśnij. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju do zeszklenia. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, cebulę, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i majeranek. Wyrób dokładnie masę. Uformuj 8 kotletów (po ok. 100–110 g każdy), obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 4–5 minut z każdej strony, aż będą rumiane i wypieczone.
- Fasolka szparagowa z bułką tartą: Oczyść fasolkę z końcówek, ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10–12 minut, do miękkości), następnie odcedź. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą i smaż 2–3 minuty, aż się zarumieni. Polej nią gorącą fasolkę.
- Kalafior gotowany: Podziel kalafiora na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10–12 minut). Po odcedzeniu możesz polać delikatnie roztopionym masłem.
- Sałata ze śmietaną: Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, umyj i osusz. W miseczce wymieszaj śmietanę, sól, cukier i sok z cytryny. Połącz sos z sałatą tuż przed podaniem.
- Podanie:
- Na talerzu ułóż 2 kotlety mielone, porcję fasolki z bułką tartą, kilka różyczek kalafiora i sałatę w śmietanie.