Eryk Mierzwa: Mielony z fasolką i kalafiorem

Mielony z fasolką i kalafiorem
Mielony z fasolką i kalafiorem
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować mielonego z fasolką i kalafiorem.

Składniki:

  • Kotlety mielone:
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
  • 1 cebula (ok. 120 g)
  • 1 jajko (ok. 50 g)
  • ok. 70 g bułki pszennej (czerstwej)
  • 100 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
  • 1 łyżeczka majeranku (suszony)
  • 50 g bułki tartej (do obtoczenia)
  • ok. 100 ml oleju rzepakowego (do smażenia)
  • Fasolka szparagowa z bułką tartą:
  • 500 g fasolki szparagowej (żółta lub zielona)
  • 40 g masła
  • 40 g bułki tartej
  • sól (do smaku)
  • Kalafior gotowany:
  • 1 średni kalafior (ok. 600 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g masła (opcjonalnie do polania)
  • Sałata ze śmietaną:
  • 1 główka sałaty masłowej (ok. 200 g)
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (szczypta)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

  • Kotlety mielone: Bułkę namocz w mleku, aż zmięknie (ok. 10 minut), następnie odciśnij. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju do zeszklenia. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, cebulę, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i majeranek. Wyrób dokładnie masę. Uformuj 8 kotletów (po ok. 100–110 g każdy), obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 4–5 minut z każdej strony, aż będą rumiane i wypieczone.
  • Fasolka szparagowa z bułką tartą: Oczyść fasolkę z końcówek, ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10–12 minut, do miękkości), następnie odcedź. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą i smaż 2–3 minuty, aż się zarumieni. Polej nią gorącą fasolkę.
  • Kalafior gotowany: Podziel kalafiora na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10–12 minut). Po odcedzeniu możesz polać delikatnie roztopionym masłem.
  • Sałata ze śmietaną: Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, umyj i osusz. W miseczce wymieszaj śmietanę, sól, cukier i sok z cytryny. Połącz sos z sałatą tuż przed podaniem.
  • Podanie:
  • Na talerzu ułóż 2 kotlety mielone, porcję fasolki z bułką tartą, kilka różyczek kalafiora i sałatę w śmietanie.