Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować gołąbki tradycyjne i vege.
GOŁĄBKI TRADYCYJNE
Składniki:
- · biała kapusta 2 liście
- · mięso mielone 200 g szynka wieprzowa
- · 200 g mielonego boczku
- · ryż (1 opakowanie)
- · 2 szalotki
- · 2 ząbki czosnku
- · 1 jajko
- · kminek mielony
- · odrobina słodkiej papryki
- · pomidory 5 sztuk
- · 4 ml octu winnego
- · sól, pieprz
Przygotowanie:
- Blanszujemy kapustę we wrzątku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ze szczyptą soli. W liście zawijamy farsz, następnie obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podsmażamy, następnie układamy w żaroodpornym naczyniu sos, gołąbki i wkładamy do piekarnika na 15 minut na 190°C (termoobieg). Po wyciągnięciu dekorujemy dowolnie. Polewamy sosami.
GOŁĄBKI VEGE
Składniki:
- · liście kapusty włoskiej 2 sztuki
- · 1 woreczek kaszy bulgur
- · 10 pokrojonych dużych pieczarek (portobello)
- o 1/2 farszu grzybowego na sos
- o 1/2 farszu grzybowego do kaszy
- · 2 łyżki masła do podsmażenia grzybów
- · 200 ml śmietanki 30 % do sosu grzybowego
- · 2 szalotki do sosu grzybowego
- · pęczek Pietruchy do farszu i grzybowego sosu
Przygotowanie:
- Blanszujemy kapustę we wrzątku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ze szczyptą soli. W liście zawijamy farsz, następnie obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Wkładamy na patelnię z sosem i dusimy do całkowitego zmięknięcia kapusty. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu sos, gołąbki, i wkładamy do piekarnika na 15 minut na 190°C (termoobieg). Po wyciągnięciu dekorujemy dowolnie. Polewamy sosami.