Eryk Mierzwa: Gołąbki

Gołąbki klasyczne
Gołąbki klasyczne
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować gołąbki tradycyjne i vege.

GOŁĄBKI TRADYCYJNE

Składniki:

  • ·       biała kapusta 2 liście
  • ·       mięso mielone 200 g szynka wieprzowa
  • ·       200 g mielonego boczku
  • ·       ryż (1 opakowanie)
  • ·       2 szalotki
  • ·       2 ząbki czosnku
  • ·       1 jajko
  • ·       kminek mielony
  • ·       odrobina słodkiej papryki
  • ·       pomidory 5 sztuk
  • ·       4 ml octu winnego
  • ·       sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Blanszujemy kapustę we wrzątku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ze szczyptą soli. W liście zawijamy farsz, następnie obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podsmażamy, następnie układamy w żaroodpornym naczyniu sos, gołąbki i wkładamy do piekarnika na 15 minut na 190°C (termoobieg). Po wyciągnięciu dekorujemy dowolnie. Polewamy sosami.
Gołąbki vege
Gołąbki vege

GOŁĄBKI VEGE

Składniki:

  • ·       liście kapusty włoskiej 2 sztuki
  • ·       1 woreczek kaszy bulgur
  • ·       10 pokrojonych dużych pieczarek (portobello)
  • o  1/2 farszu grzybowego na sos
  • o  1/2 farszu grzybowego do kaszy
  • ·       2 łyżki masła do podsmażenia grzybów
  • ·       200 ml śmietanki 30 % do sosu grzybowego
  • ·       2 szalotki do sosu grzybowego
  • ·       pęczek Pietruchy do farszu i grzybowego sosu

Przygotowanie:

  • Blanszujemy kapustę we wrzątku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ze szczyptą soli. W liście zawijamy farsz, następnie obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Wkładamy na patelnię z sosem i dusimy do całkowitego zmięknięcia kapusty. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu sos, gołąbki, i wkładamy do piekarnika na 15 minut na 190°C (termoobieg). Po wyciągnięciu dekorujemy dowolnie. Polewamy sosami.