Eryk Mierzwa: Comberki jagnięce smażone na patelni, podane z zapiekaną fetą z oliwą, czosnkiem, imbirem, pomidorkami i figami, oraz sosem z żółtych pomidorów, imbiru i mleka kokosowego.

Comberki jagnięce smażone na patelni, podane z zapiekaną fetą z oliwą, czosnkiem, imbirem, pomidorkami i figami, oraz sosem z żółtych pomidorów, imbiru i mleka kokosowego.
Comberki jagnięce smażone na patelni, podane z zapiekaną fetą z oliwą, czosnkiem, imbirem, pomidorkami i figami, oraz sosem z żółtych pomidorów, imbiru i mleka kokosowego.
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować smażone comberki jagnięce.

Składniki:

  • Mięso:
  • 500 g combra jagnięcego (oczyszczony)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo mielonego)
  • 2 gałązki tymianku (świeżego)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwa (do smażenia)
  • 2 ząbki czosnku (lekko zgniecione)
  • Zapiekana feta z figami i pomidorkami:
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (startego)
  • 120 g pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół)
  • 2 świeże figi (pokrojone na ćwiartki)
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz (do smaku)
  • Sos z żółtych pomidorów:
  • • 300 g żółtych pomidorów (dojrzałe, np. malinowe żółte)
  • • 1 łyżeczka świeżego imbiru (startego)
  • • 150 ml mleka kokosowego (pełnotłustego)
  • • sól (do smaku)
  • • pieprz biały (szczypta)
  • • 1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Zapiekanie fety z figami i pomidorkami: Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra-dół). Fetę umieść w naczyniu żaroodpornym. Ułóż na niej pomidorki, figi, dodaj czosnek i imbir. Całość skrop oliwą, oprósz ziołami, solą i pieprzem. Zapiekaj przez 20–25 minut, aż ser lekko się zarumieni, a pomidory puszczą sok.
  • Sos z żółtych pomidorów: Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. W rondelku podsmaż na łyżce oliwy starty imbir, dodaj pomidory. Gotuj na średnim ogniu 10 minut, aż się rozpadną. Dodaj mleko kokosowe i gotuj kolejne 5 minut. Zmiksuj całość na gładki sos blenderem ręcznym. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki (jeśli chcesz lekko kwaśny akcent).
  • Comber jagnięcy: Mięso natrzyj solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem, odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej masło klarowane na patelni. Dodaj czosnek i smaż combry jagnięce na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony (dla średniego stopnia wysmażenia). Na koniec polej mięso tłuszczem z patelni i odstaw na 5 minut do odpoczynku.
  • Podanie:
  • Na talerz wylej porcję sosu z żółtych pomidorów. Ułóż comber jagnięcy, obok porcję zapiekanej fety z figami i pomidorkami. Całość możesz udekorować świeżym tymiankiem, startą skórką z limonki i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.