Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować Assiette z cebuli.
Skłądniki:
- · Warzywa i zioła
- 6 cebuli (zwykła)
- 2 szalotki
- 3 duże ziemniaki
- 2–3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 ząbek czosnk
- u 1–2 gałązki świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- · Mięso:
- 1 pierś z kaczki (ze skórą)
- · Tłuszcze i płyny:
- masł
- olej (do smażenia i do głębokiego tłuszczu)
- białe wino (do deglasowania cebuli)
- · Przyprawy:
- o sól
- o pieprz
Przygotowanie:
- Krem z ziemniaka i cebuli: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Na maśle skarmelizuj ok. 100 g cebuli (1–2 średnie sztuki), zblenduj ją na gładko. Połącz z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem.
- Esencjonalny bulion cebulowy: W małym garnku podsmaż na maśle lub oleju drobno posiekaną cebulę (ok. 5 główek), dodaj pokrojone marchewki, korzeń pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania mocno zredukowanego wywaru. Przecedź przez sito.
- Karmelizowana cebula w winie: Pokrój 3 cebule w piórka, smaż na oleju do mocnego zrumienienia. Dodaj ząbek czosnku i tymianek. Podlej białym winem i redukuj, aż cebula stanie się gęsta i błyszcząca.
- Chrupiąca cebulka: Pokrój cebulę w krążki, obtocz w mące. Smaż w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.
- Pierś z kaczki: Oczyść pierś, natnij skórę w kratkę. Ułóż skórą do dołu na zimnej patelni i smaż powoli ok. 7 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj tymianek i czosnek. Odłóż na kilka minut, by odpoczęła i soki się wyrównały.
- Sposób podania: Na głębokim talerzu ułóż porcję kremu z cebuli i ziemniaka. Dodaj karmelizowaną cebulę. Pokrój pierś z kaczki w plastry, ułóż obok. Całość polej bulionem cebulowym. Na wierzchu dodaj kilka krążków chrupiącej cebulki.