Eryk Mierzwa: Assiette z cebuli

Assiette z cebuli
Assiette z cebuli
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować Assiette z cebuli.

Skłądniki:

  • ·       Warzywa i zioła
  •  6 cebuli (zwykła)
  •   2 szalotki
  •   3 duże ziemniaki
  •  2–3 marchewki
  •  1 korzeń pietruszki
  •  1 ząbek czosnk
  • u  1–2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ·       Mięso:
  • 1 pierś z kaczki (ze skórą)
  • ·       Tłuszcze i płyny:
  •  masł
  •  olej (do smażenia i do głębokiego tłuszczu)
  •  białe wino (do deglasowania cebuli)
  • ·       Przyprawy:
  • o  sól
  • o  pieprz

Przygotowanie:

  • Krem z ziemniaka i cebuli: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Na maśle skarmelizuj ok. 100 g cebuli (1–2 średnie sztuki), zblenduj ją na gładko. Połącz z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem.
  • Esencjonalny bulion cebulowy: W małym garnku podsmaż na maśle lub oleju drobno posiekaną cebulę (ok. 5 główek), dodaj pokrojone marchewki, korzeń pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania mocno zredukowanego wywaru. Przecedź przez sito.
  • Karmelizowana cebula w winie: Pokrój 3 cebule w piórka, smaż na oleju do mocnego zrumienienia. Dodaj ząbek czosnku i tymianek. Podlej białym winem i redukuj, aż cebula stanie się gęsta i błyszcząca.
  • Chrupiąca cebulka: Pokrój cebulę w krążki, obtocz w mące. Smaż w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.
  • Pierś z kaczki: Oczyść pierś, natnij skórę w kratkę. Ułóż skórą do dołu na zimnej patelni i smaż powoli ok. 7 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj tymianek i czosnek. Odłóż na kilka minut, by odpoczęła i soki się wyrównały.
  • Sposób podania: Na głębokim talerzu ułóż porcję kremu z cebuli i ziemniaka. Dodaj karmelizowaną cebulę. Pokrój pierś z kaczki w plastry, ułóż obok. Całość polej bulionem cebulowym. Na wierzchu dodaj kilka krążków chrupiącej cebulki.