- Beza z musem mango-mięta i kremem waniliowym
- Składniki:
- Beza:
- - 200 g białek z jajek (około 7 jajek)
- - 400 g cukru pudru
- - 2 łyżki soku z cytryny
- Krem:
- - 200 ml śmietanki 30%
- - 250 g serka mascarpone
- - Laska wanilii
- - 1 łyżka cukru pudru
- Mus mango:
- - 1 mango
- - Kilka liści mięty
- Dekoracja:
- - Płatki migdałowe
- - Owoce
- - Czekolada
- Wykonanie:
- Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce, dodawaj cukier puder, ubijając dalej. Na koniec dodaj dwie łyżki soku z cytryny i ubijaj jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Formuj bezy na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Po wstawieniu bezy, zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz przez około 40 minut, aż będą suche i chrupiące. Mango obierz, pokrój drobno i zblenduj z liśćmi mięty na gładką masę. Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder. Na koniec dodaj serek mascarpone i ziarenka wyłuskane z laski wanilii, delikatnie mieszając, aż krem będzie jednolity. Praż płatki migdałowe na suchej patelni, aż będą lekko złociste.
- Po ostudzeniu bezy, przełóż je kremem waniliowym. Na wierzch nałóż mus mango i udekoruj owocami. Całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi i startą czekoladą.
podziel się: