Emilia Gramsa: Beza z musem mango-mięta i kremem waniliowym

Beza z musem mango-mięta i kremem waniliowym
Beza z musem mango-mięta i kremem waniliowym
  • Beza z musem mango-mięta i kremem waniliowym
  • Składniki:
  • Beza:
  • - 200 g białek z jajek (około 7 jajek)
  • - 400 g cukru pudru
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • Krem:
  • - 200 ml śmietanki 30%
  • - 250 g serka mascarpone
  • - Laska wanilii
  • - 1 łyżka cukru pudru
  • Mus mango:
  • - 1 mango
  • - Kilka liści mięty
  • Dekoracja:
  • - Płatki migdałowe
  • - Owoce
  • - Czekolada
  • Wykonanie:
  • Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce, dodawaj cukier puder, ubijając dalej. Na koniec dodaj dwie łyżki soku z cytryny i ubijaj jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Formuj bezy na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Po wstawieniu bezy, zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz przez około 40 minut, aż będą suche i chrupiące. Mango obierz, pokrój drobno i zblenduj z liśćmi mięty na gładką masę. Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder. Na koniec dodaj serek mascarpone i ziarenka wyłuskane z laski wanilii, delikatnie mieszając, aż krem będzie jednolity. Praż płatki migdałowe na suchej patelni, aż będą lekko złociste.
  • Po ostudzeniu bezy, przełóż je kremem waniliowym. Na wierzch nałóż mus mango i udekoruj owocami. Całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi i startą czekoladą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości