Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować lasagne z bakłażanem.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- • 400g ricotty
- • 200g mozzarelli (najlepiej w kulce)
- • 2 szklanki passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego)
- • 2 ząbki czosnku
- • 1 cebula
- • 1 łyżka oliwy z oliwek
- • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- • sól i pieprz do smaku
- • 250g mięsa mielonego: wieprzowe oraz wołowe po równych częściach.
- • parmezan do posypania (opcjonalnie)
- Sos Beszamelowy
- Składniki:
- - 1/5 l mleka sojowego
- - 2 łyżki masła
- - 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Z masła oraz mąki zrób zasmażkę, uzyskaj złoty kolor i przyjemny zapach. Dodawaj stopniowo mleko sojowe, mieszaj rózgą do uzyskania kremowej konsystencji - wówczas dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
- Sposób przygotowania lasagne:
- 1. Bakłażany umyj, obierz ze skóry (możesz zostawić skórkę, jeśli wolisz) i pokrój w cienkie plastry. Posól je i odstaw na 20 minut, by puściły sok, a potem osusz papierowym ręcznikiem.
- 2. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż plastry bakłażana z obu stron na złoto. Możesz je także grillować.
- 3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, aż staną się miękkie i szkliste.
- 4. Dodaj mięso mielone, podsmaż razem z cebulką i czosnkiem przez około 10 minut. Dodaj passatę pomidorową, zioła, sól i pieprz. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłóż trochę sosu pomidorowego, na to układaj następująco warstwę bakłażanów grillowanych, potem sos beszamelowy, plastry bakłażana, ricottę, mozzarellę i sos. Powtarzaj warstwy aż do wyczerpania składników.
- 5. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę bakłażanów, posyp startym parmezanem (jeśli używasz) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut, aż całość się zapiecze i lekko zarumieni.
- Po upieczeniu odstaw na kilka minut, aby lasagne dobrze się zestaliła.
- Smacznego!