Dorota Cerkez: Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy:
Biszkopt czekoladowy:
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować biszkopt czekoladowy

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Dodaj cukier do żółtek i ubij, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  • Do żółtek dodaj przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  • Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość, starając się nie zniszczyć puszystości piany.
  • Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 25-30 minut, aż biszkopt wyrośnie.
  • Podanie:
  • Udekoruj bitą śmietaną, malinami i borówkami.