Dominik Tomczyk: Lasagne z posypką z panko

Lasagne z posypką z panko
Lasagne z posypką z panko
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować wyjątkową lasagne z posypką z panko

Składniki:

  • passata pomidorowa (300g)
  • - antrykot wołowy (200g)
  • - łopatka wieprzowa (200g)
  • - pomidor
  • - cebula
  • - czosnek (3 ząbki)
  • - marchewka
  • - seler naciowy
  • - cukinia
  • - wino czerwone (200ml)
  • - ocet winny (1 łyżka)
  • - oliwa z oliwek
  • - panko
  • - grana padano (150g)
  • - sól
  • - pieprz
  • - bazylia
  • - masło (50g)
  • - napój sojowy Alpro (400ml)
  • - mąka (250g)
  • - jajka (2 sztuki)
  • - żółtka jaj (2 sztuki)
  • - mozzarella

Przygotowanie:

  • Makaron
  • 200g mąki zagnieść z dwoma całymi jajami i dwoma żółtkami, łyżką oliwy i szczyptą soli. Odstawić na 30 minut zawinięte w folię. Po tym czasie rozwałkować maszynką do makaronu, zmniejszając stopniowo grubość aż do prawie najmniejszej. Obgotować we wrzątku pojedynczo po 30 sekund każdy płat i odstawić.
  • Sos boloński
  • Mięso wołowe i wieprzowe zmielić i smażyć na oleju do zarumienienia, doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojone pół cebuli, marchewkę, seler naciowy i czosnek. Podlać czerwonym winem, dodać passatę, pomidora, oregano i odrobinę octu winnego. Dusić przynajmniej 30 minut.
  • Beszamel
  • Rozpuścić masło, dodać tyle samo mąki i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo napój roślinny, ciągle mieszając rózgą. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Posypka
  • Panko zarumienić na suchej patelni, dodać trochę masła, starte grana padano, posiekaną bazylię i oregano.
  • Cukinię pokroić na plastry, doprawić solą i smażyć na rozgrzanej oliwie do zarumienienia.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Foremkę na dnie wysmarować beszamelem. Wykładać w kolejności makaron, sos boloński, beszamel, starte grana padano itd. Do jednej warstwy dodać też smażoną cukinię. Ostatnią warstwę makaronu posmarować beszamelem, wyłożyć mozzarellą i posypać parmezanem. Piec przez około 20 minut, po czym wyłożyć na górę posypkę z panko i piec jeszcze 10 minut. Podawać ze świeżą bazylią.