Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować wyjątkową lasagne z posypką z panko
Składniki:
- passata pomidorowa (300g)
- - antrykot wołowy (200g)
- - łopatka wieprzowa (200g)
- - pomidor
- - cebula
- - czosnek (3 ząbki)
- - marchewka
- - seler naciowy
- - cukinia
- - wino czerwone (200ml)
- - ocet winny (1 łyżka)
- - oliwa z oliwek
- - panko
- - grana padano (150g)
- - sól
- - pieprz
- - bazylia
- - masło (50g)
- - napój sojowy Alpro (400ml)
- - mąka (250g)
- - jajka (2 sztuki)
- - żółtka jaj (2 sztuki)
- - mozzarella
Przygotowanie:
- Makaron
- 200g mąki zagnieść z dwoma całymi jajami i dwoma żółtkami, łyżką oliwy i szczyptą soli. Odstawić na 30 minut zawinięte w folię. Po tym czasie rozwałkować maszynką do makaronu, zmniejszając stopniowo grubość aż do prawie najmniejszej. Obgotować we wrzątku pojedynczo po 30 sekund każdy płat i odstawić.
- Sos boloński
- Mięso wołowe i wieprzowe zmielić i smażyć na oleju do zarumienienia, doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojone pół cebuli, marchewkę, seler naciowy i czosnek. Podlać czerwonym winem, dodać passatę, pomidora, oregano i odrobinę octu winnego. Dusić przynajmniej 30 minut.
- Beszamel
- Rozpuścić masło, dodać tyle samo mąki i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo napój roślinny, ciągle mieszając rózgą. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Posypka
- Panko zarumienić na suchej patelni, dodać trochę masła, starte grana padano, posiekaną bazylię i oregano.
- Cukinię pokroić na plastry, doprawić solą i smażyć na rozgrzanej oliwie do zarumienienia.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Foremkę na dnie wysmarować beszamelem. Wykładać w kolejności makaron, sos boloński, beszamel, starte grana padano itd. Do jednej warstwy dodać też smażoną cukinię. Ostatnią warstwę makaronu posmarować beszamelem, wyłożyć mozzarellą i posypać parmezanem. Piec przez około 20 minut, po czym wyłożyć na górę posypkę z panko i piec jeszcze 10 minut. Podawać ze świeżą bazylią.