Dominik Tomczyk: Gołąbki

Gołąbki klasyczne z sosem grzybowym
Gołąbki klasyczne z sosem grzybowym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować gołąbki klasyczne z sosem grzybowym

Gołąbki klasyczne z sosem grzybowym

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 50 g ryżu
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 150 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • 150 ml śmietanki
  • 30 g masła
  • 100 ml białego wina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Ryż podgotować około 10 minut, odcedzić. Mięso zmielić dwukrotnie, cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać do mięsa, dodać ryż, doprawić solą i pieprzem. Liście kapusty gotować kilka minut w osolonym wrzątku z liściem laurowym i zielem angielskim. Zwijać małe gołąbki, jeden z połowy liścia kapusty. Podsmażyć parę minut na oleju, podlać wywarem z gotowania kapusty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem, do mocnego zarumienienia. Dodać posiekaną szalotkę i masło. Zeszklić, dodać czosnek i białe wino. Kiedy większość wina odparuje, dodać śmietankę i gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia. Zdjąć z gazu, dodać posiekany koperek i pietruszkę, doprawić solą. Upieczone gołąbki podawać na sosie, posypane koperkiem.
Gołąbki wołowe z sosem z palonej papryki
Gołąbki wołowe z sosem z palonej papryki

Gołąbki wołowe z sosem z palonej papryki

Składniki:

  • 300 g antrykotu wołowego
  • 100 g boczku wieprzowego
  • 50 g ryżu
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • papryka wędzona, słodka
  • papryka ostra
  • pieprz biały
  • kmin rzymski
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 50 ml śmietanki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • Do podania:
  • granat
  • orzechy włoskie
  • mięta

Przygotowanie:

  • Ryż podgotować około 10 minut, odcedzić. Mięsa zmielić dwa razy, na drobnych oczkach zetrzeć do niego czosnek i cebulę, dodać ryż i przyprawy. Liście kapusty gotować kilka minut w osolonym wrzątku z liściem laurowym i zielem angielskim. Zwijać małe gołąbki, jeden z połowy liścia kapusty. Podsmażyć parę minut na oleju, podlać wywarem z gotowania kapusty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
  • Do sosu opalić na otwartym ogniu papryki, owinąć folią aluminiową i odstawić na kilkanaście minut. Po tym obrać ze skóry i pokroić. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażać na maśle. Dodać paprykę i śmietankę, zblendować, doprawić miodem i solą.
  • Gołąbki podawać na sosie, posypane posiekaną miętą, orzechami włoskimi i granatem.