Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować gołąbki klasyczne z sosem grzybowym
Gołąbki klasyczne z sosem grzybowym
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej
- 50 g ryżu
- 4 liście kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 150 g pieczarek
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- 150 ml śmietanki
- 30 g masła
- 100 ml białego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż podgotować około 10 minut, odcedzić. Mięso zmielić dwukrotnie, cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać do mięsa, dodać ryż, doprawić solą i pieprzem. Liście kapusty gotować kilka minut w osolonym wrzątku z liściem laurowym i zielem angielskim. Zwijać małe gołąbki, jeden z połowy liścia kapusty. Podsmażyć parę minut na oleju, podlać wywarem z gotowania kapusty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem, do mocnego zarumienienia. Dodać posiekaną szalotkę i masło. Zeszklić, dodać czosnek i białe wino. Kiedy większość wina odparuje, dodać śmietankę i gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia. Zdjąć z gazu, dodać posiekany koperek i pietruszkę, doprawić solą. Upieczone gołąbki podawać na sosie, posypane koperkiem.
Gołąbki wołowe z sosem z palonej papryki
Składniki:
- 300 g antrykotu wołowego
- 100 g boczku wieprzowego
- 50 g ryżu
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- papryka wędzona, słodka
- papryka ostra
- pieprz biały
- kmin rzymski
- 4 liście kapusty włoskiej
- 2 papryki
- 1 cebula
- 50 ml śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- Do podania:
- granat
- orzechy włoskie
- mięta
Przygotowanie:
- Ryż podgotować około 10 minut, odcedzić. Mięsa zmielić dwa razy, na drobnych oczkach zetrzeć do niego czosnek i cebulę, dodać ryż i przyprawy. Liście kapusty gotować kilka minut w osolonym wrzątku z liściem laurowym i zielem angielskim. Zwijać małe gołąbki, jeden z połowy liścia kapusty. Podsmażyć parę minut na oleju, podlać wywarem z gotowania kapusty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
- Do sosu opalić na otwartym ogniu papryki, owinąć folią aluminiową i odstawić na kilkanaście minut. Po tym obrać ze skóry i pokroić. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażać na maśle. Dodać paprykę i śmietankę, zblendować, doprawić miodem i solą.
- Gołąbki podawać na sosie, posypane posiekaną miętą, orzechami włoskimi i granatem.