Debora Warchoł: Polędwiczka Wieprzowa z Kopytkami Dyniowymi i Szparagami

Polędwiczka Wieprzowa z Kopytkami Dyniowymi i Szparagami
Polędwiczka Wieprzowa z Kopytkami Dyniowymi i Szparagami
  • Polędwiczka Wieprzowa z Kopytkami Dyniowymi i Szparagami
  • Składniki:
  • - 1 polędwiczka wieprzowa
  • - 1 pęczek białych szparagów
  • - 1 dynia piżmowa
  • - 500 g ziemniaków
  • - Śmietanka 30%
  • - 300 g mąki pszennej
  • - 1 jajko
  • - Olej orzechowy
  • - Koperek
  • - Kwiaty jadalne do dekoracji
  • - Sól i pieprz do smaku
  • Wykonanie:
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. W osobnym garnku ugotuj dynię, również do miękkości. Po ugotowaniu, odcedź warzywa i przestudź. Przeciśnij przez praskę całość ziemniaków i część dyni. Połącz te składniki w dużej misce, dodaj jajko i mąkę, a następnie zagnieć ciasto na kopytka. Ugniataj, aż masa będzie jednolita i przestanie kleić się do rąk. Ciasto podziel na kilka części, z każdej uformuj cienki wałek, lekko rozpłaszcz, a następnie pokrój na kopytka. Gotowe kopytka wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Pozostałą dynię wymieszaj ze śmietanką, tworząc kremowy sos.
  • Szparagi obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Polędwiczkę wieprzową oczyść, pokrój na plastry, a następnie lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw mięso solą i pieprzem. Na każdy plaster polędwiczki połóż po dwa szparagi, a następnie zawiń mięso w roladkę. Obsmaż roladki z obu stron na patelni, po czym przełóż je do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut, aż mięso się upiecze. Po upieczeniu przekrój roladki pod kątem na pół.
  • Na talerzu rozprowadź krem z dyni, na którym ułożysz kopytka. Obok nich ustaw przekrojone roladki z polędwiczki. Całość udekoruj świeżym koperkiem i jadalnymi kwiatami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości