- Polędwiczka Wieprzowa z Kopytkami Dyniowymi i Szparagami
- Składniki:
- - 1 polędwiczka wieprzowa
- - 1 pęczek białych szparagów
- - 1 dynia piżmowa
- - 500 g ziemniaków
- - Śmietanka 30%
- - 300 g mąki pszennej
- - 1 jajko
- - Olej orzechowy
- - Koperek
- - Kwiaty jadalne do dekoracji
- - Sól i pieprz do smaku
- Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. W osobnym garnku ugotuj dynię, również do miękkości. Po ugotowaniu, odcedź warzywa i przestudź. Przeciśnij przez praskę całość ziemniaków i część dyni. Połącz te składniki w dużej misce, dodaj jajko i mąkę, a następnie zagnieć ciasto na kopytka. Ugniataj, aż masa będzie jednolita i przestanie kleić się do rąk. Ciasto podziel na kilka części, z każdej uformuj cienki wałek, lekko rozpłaszcz, a następnie pokrój na kopytka. Gotowe kopytka wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
- Pozostałą dynię wymieszaj ze śmietanką, tworząc kremowy sos.
- Szparagi obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Polędwiczkę wieprzową oczyść, pokrój na plastry, a następnie lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw mięso solą i pieprzem. Na każdy plaster polędwiczki połóż po dwa szparagi, a następnie zawiń mięso w roladkę. Obsmaż roladki z obu stron na patelni, po czym przełóż je do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut, aż mięso się upiecze. Po upieczeniu przekrój roladki pod kątem na pół.
- Na talerzu rozprowadź krem z dyni, na którym ułożysz kopytka. Obok nich ustaw przekrojone roladki z polędwiczki. Całość udekoruj świeżym koperkiem i jadalnymi kwiatami.
podziel się: