- Jajko sadzone na boczku z sosem holenderskim
- Składniki:
- - 1 jajko
- - 2 plastry boczku
- - 2 żółtka
- -200 g masła
- - sok z cytryny
- - 5-6 szparagów
- -sól do smaku
- - szczypior
- Wykonanie:
- Szparagi gotuj w wodzie do momentu aż będą lekko twarde, w tym czasie usmaż boczek i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W osobnej misce nad kąpielą wodną ubijaj żółtka z sokiem z cytryny, dodając po kawałku masła. Gotowy sos powinien mieć konsystencję majonezu. Na patelnię z odrobiną masła wybij jajko i smaż do momentu, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne Na talerzu ułóż szparagi a na nie boczek. Następnie połóż na tym jajko i polej je sosem. Dodaj szczypior i całość oprósz solą do smaku.
podziel się: