Debora Warchol: Jajko sadzone na boczku z sosem holenderskim

Jajko sadzone na boczku z sosem holenderskim
Jajko sadzone na boczku z sosem holenderskim
  • Jajko sadzone na boczku z sosem holenderskim
  • Składniki:
  • - 1 jajko
  • - 2 plastry boczku
  • - 2 żółtka
  • -200 g masła
  • - sok z cytryny
  • - 5-6 szparagów
  • -sól do smaku
  • - szczypior
  • Wykonanie:
  • Szparagi gotuj w wodzie do momentu aż będą lekko twarde, w tym czasie usmaż boczek i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W osobnej misce nad kąpielą wodną ubijaj żółtka z sokiem z cytryny, dodając po kawałku masła. Gotowy sos powinien mieć konsystencję majonezu. Na patelnię z odrobiną masła wybij jajko i smaż do momentu, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne Na talerzu ułóż szparagi a na nie boczek. Następnie połóż na tym jajko i polej je sosem. Dodaj szczypior i całość oprósz solą do smaku.
podziel się:

Pozostałe wiadomości