- CARPACCIO Z MARYNOWANEGO ŁOSOSIA
- Składniki:
- • Filet z łososia
- • 2 grejpfruty
- • 2 cytryny
- • 2 limonki
- • 2 pomarańcze
- • Pęczek kolendry
- • 70 ml ouzo
- • Kapary w zalewie
- • 250 ml oleju
- • Sól
- • Cukier
- • Pieprz
- Przygotowanie:
- Z grejpfrutów, limonek, pomarańczy i cytryn zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Sok wymieszaj z ouzo, cukrem, solą oraz posiekaną kolendrą. Powstałą marynatą zalej filet z łososia i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Część zalewy odłóż na później do przygotowania dressingu.
- Aby zrobić dressing, połącz odłożoną marynatę z oliwą z oliwek. Kapary przepłucz pod zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie smaż je na głębokim tłuszczu, aż staną się chrupiące.
- Na talerzu rozlej przygotowany dressing, a na wierzchu ułóż cienko pokrojone plastry łososia. Całość udekoruj filetami z cytrusów oraz smażonymi kaparami. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
podziel się: