Debora Warchoł: CARPACCIO Z MARYNOWANEGO ŁOSOSIA

CARPACCIO Z MARYNOWANEGO ŁOSOSIA
CARPACCIO Z MARYNOWANEGO ŁOSOSIA
  • CARPACCIO Z MARYNOWANEGO ŁOSOSIA
  • Składniki:
  • • Filet z łososia
  • • 2 grejpfruty
  • • 2 cytryny
  • • 2 limonki
  • • 2 pomarańcze
  • • Pęczek kolendry
  • • 70 ml ouzo
  • • Kapary w zalewie
  • • 250 ml oleju
  • • Sól
  • • Cukier
  • • Pieprz
  • Przygotowanie:
  • Z grejpfrutów, limonek, pomarańczy i cytryn zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Sok wymieszaj z ouzo, cukrem, solą oraz posiekaną kolendrą. Powstałą marynatą zalej filet z łososia i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Część zalewy odłóż na później do przygotowania dressingu.
  • Aby zrobić dressing, połącz odłożoną marynatę z oliwą z oliwek. Kapary przepłucz pod zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie smaż je na głębokim tłuszczu, aż staną się chrupiące.
  • Na talerzu rozlej przygotowany dressing, a na wierzchu ułóż cienko pokrojone plastry łososia. Całość udekoruj filetami z cytrusów oraz smażonymi kaparami. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
podziel się:

Pozostałe wiadomości