- Piersi przepiórki, smażone ziemniaczki z kurkami i surówka
- Składniki:
- · 1 przepiórka
- · 1 marchewka duża
- · ¼ główki kapusty
- · 1 biała cebula
- · 1 szalotka
- · 5 małych ziemniaczków
- · 30g kurek
- · świeży tymianek
- · świeży rozmaryn
- · koperek
- · 1 łyżka oleju
- · 150g masła
- · 1 liść laurowy
- · 3 ziela angielskie
- · sól
- · pieprz
- · 50ml białego wytrawnego wina
- Wykonanie:
- Wykrawamy piersi z przepiórki, doprawiamy i odkładamy na bok. Resztę korpusu razem z połową białej cebuli i połową marchewki pokrojone na części smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kiedy warzywa i mięso uzyskają złoty kolor, zalewamy winem i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Po otrzymaniu wywaru wyciągamy mięso i warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do otrzymania gęstego sosu.
- Ziemniaczki dobrze myjemy, przekrawamy na pół. Wrzucamy do zimnej wody i dodajemy świeżą gałązkę rozmarynu. Solimy. Gotujemy 10-15 minut. Odcedzamy wodę. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy 100g masła. Kiedy masło się rozgrzeje wrzucamy ziemniaczki, w połowie wrzucamy posiekaną szalotkę, następnie kurki i świeży tymianek. Smażymy wszystko aż ziemniaczki będą na złoto, w międzyczasie bastujemy całość.
- Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę białą kroimy w kostkę i siekamy drobno koperek. Dodajemy łyżkę oleju, solimy i pieprzymy do smaku.
- Rozgrzewamy 50g masła. Wrzucamy piersi od strony skóry. Smażymy 2 minuty. Odwracamy na drugą stronę i bastujemy około 2 minuty. Wyciągamy i przekładamy na kratkę do odpoczęcia.
- Wykładamy na talerz. Mięso polewamy sosem z redukcji.
podziel się: