Bartłomiej Kołacz: Piersi przepiórki, smażone ziemniaczki z kurkami i surówka

Piersi przepiórki, smażone ziemniaczki z kurkami i surówka
Piersi przepiórki, smażone ziemniaczki z kurkami i surówka
  • Piersi przepiórki, smażone ziemniaczki z kurkami i surówka
  • Składniki:
  • ·        1 przepiórka
  • ·        1 marchewka duża
  • ·        ¼ główki kapusty
  • ·        1 biała cebula
  • ·        1 szalotka
  • ·        5 małych ziemniaczków
  • ·        30g kurek
  • ·        świeży tymianek
  • ·        świeży rozmaryn
  • ·        koperek
  • ·        1 łyżka oleju
  • ·        150g masła
  • ·        1 liść laurowy
  • ·        3 ziela angielskie
  • ·        sól
  • ·        pieprz
  • ·        50ml białego wytrawnego wina
  • Wykonanie:
  • Wykrawamy piersi z przepiórki, doprawiamy i odkładamy na bok. Resztę korpusu razem z połową białej cebuli i połową marchewki pokrojone na części smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kiedy warzywa i mięso uzyskają złoty kolor, zalewamy winem i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Po otrzymaniu wywaru wyciągamy mięso i warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do otrzymania gęstego sosu.
  • Ziemniaczki dobrze myjemy, przekrawamy na pół. Wrzucamy do zimnej wody i dodajemy świeżą gałązkę rozmarynu. Solimy. Gotujemy 10-15 minut. Odcedzamy wodę. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy 100g masła. Kiedy masło się rozgrzeje wrzucamy ziemniaczki, w połowie wrzucamy posiekaną szalotkę, następnie kurki i świeży tymianek. Smażymy wszystko aż ziemniaczki będą na złoto, w międzyczasie bastujemy całość.
  • Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę białą kroimy w kostkę i siekamy drobno koperek. Dodajemy łyżkę oleju, solimy i pieprzymy do smaku.
  • Rozgrzewamy 50g masła. Wrzucamy piersi od strony skóry. Smażymy 2 minuty. Odwracamy na drugą stronę i bastujemy około 2 minuty. Wyciągamy i przekładamy na kratkę do odpoczęcia.
  • Wykładamy na talerz. Mięso polewamy sosem z redukcji.
podziel się:

Pozostałe wiadomości