- Pieczona przepiórka z warzywami, młodą kapustą i puree pietruszkowym
- Składniki:
- Przepiórka
- - 1 przepiórka (wypatroszona)
- - 1 marchew
- - 1 cebula biała
- - 2 ząbki czosnku
- - 2 gałązki tymianku
- - łyżka oleju
- - łyżka masła
- Młoda kapusta
- - ćwiartka kapusty
- - marchewka
- - szalotka
- - łyżka śmietany
- - sól
- - pieprz
- - szczypta kminku
- Puree pietruszkowe
- - dwa korzenie pietruszki
- - masło (2 płaskie łyżki)
- - śmietana (1 łyżka)
- - sok i skórka z połowy cytryny
- Wykonanie:
- Piekarnik ustawiamy na termoobieg z temperaturą 170 stopni C.
- Kapustę kroimy w wiórka ,ścieramy średnio marchewkę, wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i masła. Solimy, po dwóch minutach dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem do uzyskania odpowiedniej miękkości. Dodajemy śmietankę, kminek i pieprz.
- Korzeń pietruszki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu zostawiamy ilość około dwóch łyżek wody,resztę odcedzamy. Dodajemy masło i śmietankę, ubijamy na puree. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny.
- Przepiórkę oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem. Środek wypełniamy gałązką tymianku i masłem.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulkę, marchewkę, czosnek i tymianek. Wkładamy przepiórkę i smażymy z każdej strony 3-4 minuty.
- Wstępnie wysmażoną przepiórkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 16 minut.
- Na talerzu wykładamy puree pietruszkowe, obok kapustkę i przepiórkę w całości. Można polać sosem z pieczenia.
podziel się: