Barbara Tomkowiak: Pieczona przepiórka z warzywami, młodą kapustą i puree pietruszkowym 

Pieczona przepiórka z warzywami, młodą kapustą i puree pietruszkowym
Pieczona przepiórka z warzywami, młodą kapustą i puree pietruszkowym
  • Pieczona przepiórka z warzywami, młodą kapustą i puree pietruszkowym 
  • Składniki:
  • Przepiórka
  • - 1 przepiórka (wypatroszona)
  • - 1 marchew
  • - 1 cebula biała
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 gałązki tymianku
  • - łyżka oleju
  • - łyżka masła
  • Młoda kapusta
  • - ćwiartka kapusty
  • - marchewka
  • - szalotka
  • - łyżka śmietany
  • - sól
  • - pieprz
  • - szczypta kminku
  • Puree pietruszkowe
  • - dwa korzenie pietruszki
  • - masło (2 płaskie łyżki)
  • - śmietana (1 łyżka)
  • - sok i skórka z połowy cytryny
  • Wykonanie:
  • Piekarnik ustawiamy na termoobieg z temperaturą 170 stopni C.
  • Kapustę kroimy w wiórka ,ścieramy średnio marchewkę, wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i masła. Solimy, po dwóch minutach dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem do uzyskania odpowiedniej miękkości. Dodajemy śmietankę, kminek i pieprz.
  • Korzeń pietruszki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu zostawiamy ilość około dwóch łyżek wody,resztę odcedzamy. Dodajemy masło i śmietankę, ubijamy na puree. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny.
  • Przepiórkę oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem. Środek wypełniamy gałązką tymianku i masłem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulkę, marchewkę, czosnek i tymianek. Wkładamy przepiórkę i smażymy z każdej strony 3-4 minuty.
  • Wstępnie wysmażoną przepiórkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 16 minut.
  • Na talerzu wykładamy puree pietruszkowe, obok kapustkę i przepiórkę w całości. Można polać sosem z pieczenia.
podziel się:

Pozostałe wiadomości