Barbara Tomkowiak: Beza włoska z musem agrestowym


Beza włoska z musem agrestowym
Beza włoska z musem agrestowym
  • Beza włoska z musem agrestowym
  • Składniki:
  • Ciasto na spód:
  • - 110 g mąki
  • - 65 g zimnego masła
  • - 45 g cukru pudru
  • - Szczypta soli
  • - 1 łyżka mielonych migdałów
  • - 1 jajko
  • Beza:
  • - 3 białka
  • - 120 g cukru pudru
  • - 50 ml wody
  • Mus:
  • - 150 g agrestu
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 200 g serka mascarpone
  • - Skórka otarta z 1/2 limonki
  • Wykonanie:
  • Masło pokrój na mniejsze kawałki. Na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, sól, mielone migdały i masło. Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Rozwałkuj ciasto na pergaminie na grubość 4 mm, przykryj kolejnym pergaminem i wstaw do lodówki na 20-30 minut. Nastaw piekarnik (góra-dół) na 180°C. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wykrój okrągłe kawałki na spód deseru lub umieść ciasto w foremkach do tartaletek. Piecz przez 15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
  • Agrest umieść w garnku wraz z cukrem i skarmelizuj. Przecedź mus przez sitko, aby usunąć pestki. Dodaj mus do serka mascarpone i połącz ze skórką z limonki. Gotowy mus wstaw do lodówki.
  • Białka ubij na sztywno w misie miksera. W rondelku rozpuść cukier w wodzie i doprowadź do wrzenia. Za pomocą termometru cukierniczego monitoruj temperaturę, aż płyn osiągnie 110°C. Gorący syrop cukrowy stopniowo wlewaj do białek, cały czas ubijając na średnich obrotach. Beza powinna być błyszcząca i sztywna.
  • Na kruchym spodzie ułóż schłodzony mus agrestowy. Całość przykryj bezą, używając rękawa cukierniczego. Na koniec opal bezę palnikiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości