Kuchnia azjatycka: drużyna czerwona

MasterChef
MasterChef
Pierwsze zadanie drużynowe. Drużyna czerwona w składzie: Dorota Cerkez, Sylwia Skłodowska, Sonia Turek-Dmitriev, Maja Koriat, Magdalena Rozenfeld oraz Michał Sidorowicz.
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotwać:
  • Gyoza z farszem wieprzowo-krewetkowym
  • Laksę
  • Ptysie z kruszonką i kremem
Gyoza z farszem wieprzowo-krewetkowym
Gyoza z farszem wieprzowo-krewetkowym

Przystawka: Gyoza z farszem wieprzowo-krewetkowym

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 1kg mąki pszennej
  • - 500ml wrzątku
  • - kostka masła
  • - dwa jajka
  • - jedno żółtko
  • Farsz:
  • - krewetki (200g)
  • - mięso wieprzowe (200g)
  • - 20g kolendry
  • - zest z limonki (5g)
  • - starty imbir (5g)
  • - starty czosnek (5g)
  • - szczypta soli, cukru i pieprzu
  • - łyżka oleju ryżowego

Przygotowanie:

  • Mąkę, wodę i masło łączymy razem, wyrabiamy. Jak ciasto trochę ostygnie, dorzucamy jajka. Ciasto rozwałkowujemy na cienko i wycinamy koła.
  • Mięso mielimy, siekamy krewetki i dorzucamy całą resztę. W gotowe, wycięte ciasto wkładamy farsz i dokładnie sklejamy. Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni, następnie podlewamy dno wodą i przykrywamy pokrywką, żeby woda odparowała.
Laksa
Laksa

Danie główne: Laksa

Składniki:

  • - 2 nogi z kaczki
  • - 1 pierś z kaczki
  • - 3 trawy cytrynowe
  • - 8-9 liści kafiru
  • - kilka ząbków czosnku
  • - 4 cm kawałek imbiru
  • - 12 dużych krewetek
  • - 2 puszki mleczka kokosowego
  • - czerwona pasta curry
  • - sos rybny
  • - sos sojowy
  • - cukier palmowy
  • - sos z tamaryndowca
  • - olej sezamowy
  • - masło
  • - limonka
  • - anyż gwiaździsty
  • - goździki
  • - cynamon
  • - papryczka chili
  • - suszone sproszkowane chilli
  • - szczypiorek
  • - kolendra
  • - kiełki fasoli
  • - makaron ryżowy
  • - bok choy
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie:

  • Wywar
  • Nogi z kaczki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego garnka, powoli podsmażamy. Ściągnąć pancerzyki z krewetek i dodać do kaczki. Krewetki oczyścić z żyłek, zamarynować w sosie rybnym, soku z limonki i liściach kolendry - odstawić na bok.
  • Trawę cytrynową rozbić płaską stroną noża i dodać do garnka. To samo zrobić z czosnkiem i imbirem. Wrzucić liście kafiru, anyż gwiaździsty, goździki i cynamon. Smażyć 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać cukier palmowy, sos rybny, sos sojowy, sos z tamaryndowca i sok z limonki. Podsmażyć wszystko jeszcze 1-2 minuty i dolać 2 litry wody, gotować dalej na średnim ogniu. Gotować około godzinę, uzupełniając w razie potrzeby wodę. Po tym czasie, przelać przez sito do czystego garnka.
  • Pierś z kaczki
  • Nacinamy skórę i doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym i cynamonem. Zostawiamy na pół godziny do zamarynowania. Po tym czasie kładziemy na zimnej patelni i smażymy na średnim ogniu około 6-8 minut (w zależności od grubości mięsa) do uzyskania pięknej, złotej, chrupiącej skórki. Obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4-6 minut. Zdejmujemy z patelni z zostawiamy do odpoczynku. Po około 10 minutach kroimy na plasterki.
  • Zupa
  • Na patelni na której smażyliśmy kaczkę, (na wytopionym z niej tłuszczu) smażymy pastę curry aż do uwolnienia aromatów. Następnie dodajemy do naszego wywaru. Dodajemy też mleczko kokosowe. Próbujemy i sprawdzamy balans - w razie potrzeby dodajemy sól/sos rybny, cukier palmowy, chilli lub sok z limonki/tamaryndowca.
  • Krewetki
  • Smażymy szybko 1-2 minuty na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju sezamowego, obracamy, dodajemy masło i bastujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
  • Podanie:
  • Makaron ryżowy gotujemy al dente (dojdzie jeszcze w zupie). Blanszujemy kiełki. Bok choy kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie i przekładamy do wody z lodem. Kroimy szczypiorek, chilli, kolendrę i pierś z kaczki.
  • W głębokim talerzu układamy na dnie makaron, dodajemy kiełki, zalewamy zupą. Na wierzch kładziemy szczypiorek, kolendrę i chilli, układamy plastry kaczki i krewetki.
Ptysie z kruszonką i kremem
Ptysie z kruszonką i kremem

Deser: Ptysie z kruszonką i kremem

Składniki:

  • Ciasto parzone (ptysiowe):
  •            •          60ml mleka
  •            •          60ml wody
  •            •          50g masła
  •            •          1 łyżka cukru
  •            •          szczypta soli
  •            •          75g mąki pszennej
  •            •          2 jajka
  • Kruszonka (ciasto kruche na wierzch):
  •            •          75g mąki pszennej
  •            •          75g mąki krupczatki
  •            •          75g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
  •            •          50g drobnego cukru