Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotwać:
- Gyoza z farszem wieprzowo-krewetkowym
- Laksę
- Ptysie z kruszonką i kremem
Przystawka: Gyoza z farszem wieprzowo-krewetkowym
Składniki:
- Ciasto:
- - 1kg mąki pszennej
- - 500ml wrzątku
- - kostka masła
- - dwa jajka
- - jedno żółtko
- Farsz:
- - krewetki (200g)
- - mięso wieprzowe (200g)
- - 20g kolendry
- - zest z limonki (5g)
- - starty imbir (5g)
- - starty czosnek (5g)
- - szczypta soli, cukru i pieprzu
- - łyżka oleju ryżowego
Przygotowanie:
- Mąkę, wodę i masło łączymy razem, wyrabiamy. Jak ciasto trochę ostygnie, dorzucamy jajka. Ciasto rozwałkowujemy na cienko i wycinamy koła.
- Mięso mielimy, siekamy krewetki i dorzucamy całą resztę. W gotowe, wycięte ciasto wkładamy farsz i dokładnie sklejamy. Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni, następnie podlewamy dno wodą i przykrywamy pokrywką, żeby woda odparowała.
Danie główne: Laksa
Składniki:
- - 2 nogi z kaczki
- - 1 pierś z kaczki
- - 3 trawy cytrynowe
- - 8-9 liści kafiru
- - kilka ząbków czosnku
- - 4 cm kawałek imbiru
- - 12 dużych krewetek
- - 2 puszki mleczka kokosowego
- - czerwona pasta curry
- - sos rybny
- - sos sojowy
- - cukier palmowy
- - sos z tamaryndowca
- - olej sezamowy
- - masło
- - limonka
- - anyż gwiaździsty
- - goździki
- - cynamon
- - papryczka chili
- - suszone sproszkowane chilli
- - szczypiorek
- - kolendra
- - kiełki fasoli
- - makaron ryżowy
- - bok choy
- - sól
- - pieprz
Przygotowanie:
- Wywar
- Nogi z kaczki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego garnka, powoli podsmażamy. Ściągnąć pancerzyki z krewetek i dodać do kaczki. Krewetki oczyścić z żyłek, zamarynować w sosie rybnym, soku z limonki i liściach kolendry - odstawić na bok.
- Trawę cytrynową rozbić płaską stroną noża i dodać do garnka. To samo zrobić z czosnkiem i imbirem. Wrzucić liście kafiru, anyż gwiaździsty, goździki i cynamon. Smażyć 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać cukier palmowy, sos rybny, sos sojowy, sos z tamaryndowca i sok z limonki. Podsmażyć wszystko jeszcze 1-2 minuty i dolać 2 litry wody, gotować dalej na średnim ogniu. Gotować około godzinę, uzupełniając w razie potrzeby wodę. Po tym czasie, przelać przez sito do czystego garnka.
- Pierś z kaczki
- Nacinamy skórę i doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym i cynamonem. Zostawiamy na pół godziny do zamarynowania. Po tym czasie kładziemy na zimnej patelni i smażymy na średnim ogniu około 6-8 minut (w zależności od grubości mięsa) do uzyskania pięknej, złotej, chrupiącej skórki. Obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4-6 minut. Zdejmujemy z patelni z zostawiamy do odpoczynku. Po około 10 minutach kroimy na plasterki.
- Zupa
- Na patelni na której smażyliśmy kaczkę, (na wytopionym z niej tłuszczu) smażymy pastę curry aż do uwolnienia aromatów. Następnie dodajemy do naszego wywaru. Dodajemy też mleczko kokosowe. Próbujemy i sprawdzamy balans - w razie potrzeby dodajemy sól/sos rybny, cukier palmowy, chilli lub sok z limonki/tamaryndowca.
- Krewetki
- Smażymy szybko 1-2 minuty na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju sezamowego, obracamy, dodajemy masło i bastujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
- Podanie:
- Makaron ryżowy gotujemy al dente (dojdzie jeszcze w zupie). Blanszujemy kiełki. Bok choy kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie i przekładamy do wody z lodem. Kroimy szczypiorek, chilli, kolendrę i pierś z kaczki.
- W głębokim talerzu układamy na dnie makaron, dodajemy kiełki, zalewamy zupą. Na wierzch kładziemy szczypiorek, kolendrę i chilli, układamy plastry kaczki i krewetki.
Deser: Ptysie z kruszonką i kremem
Składniki:
- Ciasto parzone (ptysiowe):
- • 60ml mleka
- • 60ml wody
- • 50g masła
- • 1 łyżka cukru
- • szczypta soli
- • 75g mąki pszennej
- • 2 jajka
- Kruszonka (ciasto kruche na wierzch):
- • 75g mąki pszennej
- • 75g mąki krupczatki
- • 75g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
- • 50g drobnego cukru