Antoni Świerczyński: Schabowy z Selera

Schabowy z Selera
Schabowy z Selera
  • Schabowy z Selera
  •  Składniki:
  • - Seler
  • - Sos sojowy
  • - Jogurt roślinny Alpro (300 g)
  • - Napój owsiany Alpro
  • - Topinambur (ok. 300 g)
  • - Fenkuł
  • - 2 ogórki
  • - Koperek
  • - 2 ząbki czosnku
  • - Panko
  • - Kmin rzymski
  • - Papryka słodka (przyprawa)
  • - Sól
  • - Pieprz
  • - Syrop daktylowy
  • - Olej do smażenia
  • - Oliwa z oliwek
  • - Ocet (20 ml)
  • Wykonanie:
  • Selera umyj i pokrój w plastry o grubości około centymetra. Nasmaruj je olejem, a następnie posyp z obu stron solą, pieprzem, papryką i kminem rzymskim. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. W międzyczasie pokrój fenkuł na mandolinie, a następnie podsmaż na oleju z dodatkiem syropu daktylowego.
  • Obierz topinambur i gotuj w mieszance wody i napoju owsianego (50/50) z dodatkiem soli i pieprzu. Ogórki zetrzyj na grubych oczkach, posól i po 10 minutach odciśnij z nich wodę na sicie. Przygotuj sos z jogurtu (ok. 200 g), koperku (1/2 pęczka), octu, pół łyżeczki soli, 3 łyżeczek oliwy z oliwek i szczypty pieprzu. Wymieszaj ogórki z przygotowanym sosem.
  • Wyciągnij selera z piekarnika, obtocz go w jogurcie z dodatkiem sosu sojowego, a następnie w panko. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie złocisty. Ugotowany topinambur zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito. Podawaj wszystko razem na talerzu, a schabowy z selera posyp podsmażonym fenkułem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości