- Schabowy z Selera
- Składniki:
- - Seler
- - Sos sojowy
- - Jogurt roślinny Alpro (300 g)
- - Napój owsiany Alpro
- - Topinambur (ok. 300 g)
- - Fenkuł
- - 2 ogórki
- - Koperek
- - 2 ząbki czosnku
- - Panko
- - Kmin rzymski
- - Papryka słodka (przyprawa)
- - Sól
- - Pieprz
- - Syrop daktylowy
- - Olej do smażenia
- - Oliwa z oliwek
- - Ocet (20 ml)
- Wykonanie:
- Selera umyj i pokrój w plastry o grubości około centymetra. Nasmaruj je olejem, a następnie posyp z obu stron solą, pieprzem, papryką i kminem rzymskim. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. W międzyczasie pokrój fenkuł na mandolinie, a następnie podsmaż na oleju z dodatkiem syropu daktylowego.
- Obierz topinambur i gotuj w mieszance wody i napoju owsianego (50/50) z dodatkiem soli i pieprzu. Ogórki zetrzyj na grubych oczkach, posól i po 10 minutach odciśnij z nich wodę na sicie. Przygotuj sos z jogurtu (ok. 200 g), koperku (1/2 pęczka), octu, pół łyżeczki soli, 3 łyżeczek oliwy z oliwek i szczypty pieprzu. Wymieszaj ogórki z przygotowanym sosem.
- Wyciągnij selera z piekarnika, obtocz go w jogurcie z dodatkiem sosu sojowego, a następnie w panko. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie złocisty. Ugotowany topinambur zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito. Podawaj wszystko razem na talerzu, a schabowy z selera posyp podsmażonym fenkułem.
podziel się: