Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować steka z polędwicy.
Składniki:
- 1.5 kg polędwicy wołowej
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 70g zimnego masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 pęczki szparagów zielonych
- 3 łyżki cukru
- 2 garście blanszowanych migdałów
- 200 g melona
- sok z 1 limonki
- 3 garście malin
- 150 ml oliwy
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- kilka listków świeżej mięty
- sól (do smaku)
- pieprz biały (do smaku)
Przygotowanie:
- Obrać ze skóry melona, zmiksować z migdałami, 100 ml oliwy, sokiem z limonki, solą i pieprzem (do smaku). Odstawić do lodówki. Zmiksować maliny, ocet winny, 1 łyżkę cukru, 50 ml oliwy (ilość octu i cukru zależna od słodyczy malin). Odstawić do lodówki. Od szparagów odciąć główki i gotować je w wodzie z 2 łyżkami cukru i solą przez ok. 2 minuty. Następnie wrzucić do miski z wodą i z lodem. Polędwicę oczyścić, następnie osolić i smażyć na oleju z każdej strony do stopnia wysmażenia medium/medium rare. Pod koniec smażenia dorzucić zimne masło oraz zgniecione ząbki czosnku i bastować. Mięso po usmażeniu powinno odpocząć co najmniej 4 minuty przed krojeniem. Pokrojoną polędwicę wyłożyć na półmisek, udekorować osuszonymi szparagami i sosami.