Anna Jaworska: Stek z polędwicy wołowej z sosami i szparagami

Stek z polędwicy wołowej z sosami i szparagami
Stek z polędwicy wołowej z sosami i szparagami
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować steka z polędwicy.

Składniki:

  • 1.5 kg polędwicy wołowej
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 70g zimnego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki szparagów zielonych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 garście blanszowanych migdałów
  • 200 g melona
  • sok z 1 limonki
  • 3 garście malin
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól (do smaku)
  • pieprz biały (do smaku)

Przygotowanie:

  • Obrać ze skóry melona, zmiksować z migdałami, 100 ml oliwy, sokiem z limonki, solą i pieprzem (do smaku). Odstawić do lodówki. Zmiksować maliny, ocet winny, 1 łyżkę cukru, 50 ml oliwy (ilość octu i cukru zależna od słodyczy malin). Odstawić do lodówki. Od szparagów odciąć główki i gotować je w wodzie z 2 łyżkami cukru i solą przez ok. 2 minuty. Następnie wrzucić do miski z wodą i z lodem. Polędwicę oczyścić, następnie osolić i smażyć na oleju z każdej strony do stopnia wysmażenia medium/medium rare. Pod koniec smażenia dorzucić zimne masło oraz zgniecione ząbki czosnku i bastować. Mięso po usmażeniu powinno odpocząć co najmniej 4 minuty przed krojeniem. Pokrojoną polędwicę wyłożyć na półmisek, udekorować osuszonymi szparagami i sosami.