Anna Jaworska: Kotlety mielone wieprzowo-wołowe z ziemniakami w mundurkach i mizerią

Kotlety mielone wieprzowo-wołowe z ziemniakami w mundurkach i mizerią
Kotlety mielone wieprzowo-wołowe z ziemniakami w mundurkach i mizerią
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować kotlety mielone wieprzowo-wołowe z ziemniakami w mundurkach i mizerią.

Składniki:

  • 400 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 200 g tłustego mięsa wołowego
  • 150 g smalcu wieprzowego
  • 1 jajko
  • 100 g czerstwej białej bułki
  • 150 ml mleka
  • 200 g bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka koperku
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 700 g młodych ziemniaków
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • czarny pieprz mielony

Przygotowanie:

  • Kotlety: Mięso dokładnie zmielić. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z łyżeczką masła. Czerstwą bułkę namoczyć przez 10 minut w mleku, a następnie odcisnąć nadmiar mleka. W misce dodać do mięsa jajko, 50 g smalcu pokrojonego w bardzo drobne kawałki, nasączone pieczywo, cebulę, czosnek i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrabiać masę przez 5 minut. Uformować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Ziemniaki: Ziemniaki dokładnie umyć, zalać w garnku zimną wodą. Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, 1/4 pęczka kopru i gotować do miękkości. Po odcedzeniu przekroić na połówki i polać tłuszczem ze smażenia kotletów.
  • Mizeria: Ogórki pokroić na grube, niejednorodne kawałki. Doprawić łyżeczką soku z cytryny, odstawić. Do osobnej miski wlać śmietanę, posiekany koperek, resztę soku z cytryny, cukier, ocet, skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Podanie:
  • Na talerz wyłożyć 2 kotlety, 3 połówki ziemniaków. Obok wyłożyć 2 łyżki sosu do mizerii, a na nim wyłożyć 2 łyżki ogórków. Doprawić z wierzchu ogórki solą i koperkiem.