Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować kotlety mielone wieprzowo-wołowe z ziemniakami w mundurkach i mizerią.
Składniki:
- 400 g mięsa z szynki wieprzowej
- 200 g tłustego mięsa wołowego
- 150 g smalcu wieprzowego
- 1 jajko
- 100 g czerstwej białej bułki
- 150 ml mleka
- 200 g bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka masła
- 3 ogórki gruntowe
- 1/2 pęczka koperku
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka octu z białego wina
- 700 g młodych ziemniaków
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- czarny pieprz mielony
Przygotowanie:
- Kotlety: Mięso dokładnie zmielić. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z łyżeczką masła. Czerstwą bułkę namoczyć przez 10 minut w mleku, a następnie odcisnąć nadmiar mleka. W misce dodać do mięsa jajko, 50 g smalcu pokrojonego w bardzo drobne kawałki, nasączone pieczywo, cebulę, czosnek i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrabiać masę przez 5 minut. Uformować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Ziemniaki: Ziemniaki dokładnie umyć, zalać w garnku zimną wodą. Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, 1/4 pęczka kopru i gotować do miękkości. Po odcedzeniu przekroić na połówki i polać tłuszczem ze smażenia kotletów.
- Mizeria: Ogórki pokroić na grube, niejednorodne kawałki. Doprawić łyżeczką soku z cytryny, odstawić. Do osobnej miski wlać śmietanę, posiekany koperek, resztę soku z cytryny, cukier, ocet, skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Podanie:
- Na talerz wyłożyć 2 kotlety, 3 połówki ziemniaków. Obok wyłożyć 2 łyżki sosu do mizerii, a na nim wyłożyć 2 łyżki ogórków. Doprawić z wierzchu ogórki solą i koperkiem.