Anna Jaworska i Michał Sajb: Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować przepyszne spaghetti carbonara.

Składniki:

  • Makaron:
  • ·       300 g mąki (turaj: tortowa)
  • ·       3 jajka
  • ·       2 żółtka
  • ·       2 szczypty soli
  • Sos:
  • ·       100 g pecorino Romano
  • ·       50 g parmigiano reggiano
  • ·       4 żółtka
  • ·       1 jajko
  • ·       1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
  • ·       łyżeczka soli
  • ·       100 g guanciale

Przygotowanie:

  • Makaron:
  • Łączymy składniki, a na sam koniec dodajemy sól i mieszamy do połączenia się składników w jednolitą masę. Ciasto odkładamy na minimum 15 minut do odpoczęcia. Ciasto wyrabiamy na maszynce do makaronu zaczynając od największego rozmiaru i w tym przypadku ciasto składamy 3 razy do uzyskania większej sprężystości i jędrności makaronu. Później lecimy na coraz mniejszych rozmiarach i tam wystarczy po jednym wałkowaniu.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2.5 minuty. Odcedzamy, pozostawiając 1 szklankę wody po makaronie. Guanciale kroimy w drobną kostkę i smażymy na małym ogniu przez 10 minut do całkowitego wytopienia tłuszczu. Żółtka, jajko, starte sery i pieprz (młotkowany) łączymy w misce rózgą. Hartujemy masę gorącą wodą z makaronu (ok. 50 ml).