Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować przepyszne spaghetti carbonara.
Składniki:
- Makaron:
- · 300 g mąki (turaj: tortowa)
- · 3 jajka
- · 2 żółtka
- · 2 szczypty soli
- Sos:
- · 100 g pecorino Romano
- · 50 g parmigiano reggiano
- · 4 żółtka
- · 1 jajko
- · 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
- · łyżeczka soli
- · 100 g guanciale
Przygotowanie:
- Makaron:
- Łączymy składniki, a na sam koniec dodajemy sól i mieszamy do połączenia się składników w jednolitą masę. Ciasto odkładamy na minimum 15 minut do odpoczęcia. Ciasto wyrabiamy na maszynce do makaronu zaczynając od największego rozmiaru i w tym przypadku ciasto składamy 3 razy do uzyskania większej sprężystości i jędrności makaronu. Później lecimy na coraz mniejszych rozmiarach i tam wystarczy po jednym wałkowaniu.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2.5 minuty. Odcedzamy, pozostawiając 1 szklankę wody po makaronie. Guanciale kroimy w drobną kostkę i smażymy na małym ogniu przez 10 minut do całkowitego wytopienia tłuszczu. Żółtka, jajko, starte sery i pieprz (młotkowany) łączymy w misce rózgą. Hartujemy masę gorącą wodą z makaronu (ok. 50 ml).