Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować ceviche z dorsza.
Składniki:
- Consome:
- 4 pomidory malinowe
- 5 brzoskwiń
- 1 garść czerwonych porzeczek
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść mięty
- 1/2 papryczki jalapeno świeżej
- sok z 1 limonki
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- Ceviche:
- 300g polędwicy z dorsza
- skórka z 1 limonki
- sok z 1.5 limonki
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 brzoskwini
- Olej pietruszkowy:
- 1/2 pęczka pietruszki
- 200 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na consome zblendować, a następnie przecedzić przez sito wyłożone gazą. Polędwicę z dorsza pokroić w drobną kostkę, dodać sok i skórkę z limonki, sól i oliwę, a następnie odstawić do lodówki na 10 minut. Brzoskwinię pozbawić skórki i pokroić w drobne trójkąciki. Następnie marynować 10 minut w soku z limonki. Ogórka pozbawić nasion, pokroić w cieniutkie paski o długości 3 cm i wrzucić do wody z lodem na kilka minut. Ogórek i brzoskwinia posłużą do dekoracji. W międzyczasie blendować składniki na olej pietruszkowy przez co najmniej 10 minut. Następnie przecedzić olej przez gazę.
- Do głębokiego talerza włożyć ring. Ring wypełnić ceviche (bez nadmiaru płynu). Udekorować z wierzchu ceviche brzoskwinią i ogórkiem. Na spód talerza wokół ringa wlać odrobinę oleju pietruszkowego. Przed samym podaniem usunąć ring i wlać consome.