Anna Jaworska: Ceviche z dorsza i consome pomidorowo-brzoskwiniowe

Ceviche z dorsza i consome pomidorowo-brzoskwiniowe
Ceviche z dorsza i consome pomidorowo-brzoskwiniowe
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować ceviche z dorsza.

Składniki:

  • Consome:
  • 4 pomidory malinowe
  • 5 brzoskwiń
  • 1 garść czerwonych porzeczek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 garść mięty
  • 1/2 papryczki jalapeno świeżej
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • Ceviche:
  • 300g polędwicy z dorsza
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1.5 limonki
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 brzoskwini
  • Olej pietruszkowy:
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 200 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na consome zblendować, a następnie przecedzić przez sito wyłożone gazą. Polędwicę z dorsza pokroić w drobną kostkę, dodać sok i skórkę z limonki, sól i oliwę, a następnie odstawić do lodówki na 10 minut. Brzoskwinię pozbawić skórki i pokroić w drobne trójkąciki. Następnie marynować 10 minut w soku z limonki. Ogórka pozbawić nasion, pokroić w cieniutkie paski o długości 3 cm i wrzucić do wody z lodem na kilka minut. Ogórek i brzoskwinia posłużą do dekoracji. W międzyczasie blendować składniki na olej pietruszkowy przez co najmniej 10 minut. Następnie przecedzić olej przez gazę.
  • Do głębokiego talerza włożyć ring. Ring wypełnić ceviche (bez nadmiaru płynu). Udekorować z wierzchu ceviche brzoskwinią i ogórkiem. Na spód talerza wokół ringa wlać odrobinę oleju pietruszkowego. Przed samym podaniem usunąć ring i wlać consome.