Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować klasyczną lasagne.
Składniki:
- Makaron
- - 300g mąki
- - 3 jajka całe
- - 3 żółtka
- - 1 łyżka oliwy
- Sos boloński
- - 200g mielonego mięsa wołowego
- - 1 mała biała cebula
- - 4 ząbki czosnku
- - 2 gałązki selera naciowego
- - 1 marchewka
- - 1 pietruszka
- - pieprz i sól do smaku
- - łyżeczka cukru
- - 100g masła
- - 250ml passaty pomidorowej
- - 1 łyżka oleju
- - 100ml czerwonego wina
- - 200ml wody do ewentualnego podlewania
- Bakłażany
- - 1 bakłażan
- - 1 łyżka soli
- - 1l wody
- Beszamel
- - 1 szklanka napoju sojowego Alpro
- - 50g masła
- - 2 łyżki mąki
- - sól i pieprz do smaku
- - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Dodatkowo:
- - 100g parmezanu
- - 100g mozarelli
- - garść bazylii
- - łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Makaron zagnieść ze wszystkimi składnikami. Wyrabiać 5min i zostawić na 20 min w lodówce do odpoczęcia. Rozwałkować w maszynce do makaronu i uformować cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie przez 1 min.
- Mięso wrzucić na patelnię razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Smażyć przez 5 min. Dodać pozostałe składniki (warzywa posiekać w drobną kostkę) i smażyć na wolnym ogniu przez 25 min. Podlewać wodą jeśli sos zbyt mocno się zredukuje.
- Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasolić w misce. Pozostawić na 10 min. Następnie porządnie wypłukać. Osuszone plastry zgrillować na suchej patelni.
- W garnku rozpuścić masło i dodać mąkę. Prażyć przez 3 min. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia, jednocześnie mieszając rózgą.
- Formowanie lasagne:
- Formę wysmarować masłem. Następnie warstwa beszamelu, makaronu, sosu bolońskiego, startego parmezanu. Powtarzać warstwy do wypełnienia formy. Ostatnia warstwa: grillowane bakłażany, mozarella i parmezan. Piec 25 min w 200 st. C. Udekorować świeżą bazylią i oliwą.