Ania Jaworska: Lasagne

Lasagne
Lasagne
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować klasyczną lasagne.

Składniki:

  • Makaron
  • - 300g mąki
  • - 3 jajka całe
  • - 3 żółtka
  • - 1 łyżka oliwy
  • Sos boloński
  • - 200g mielonego mięsa wołowego
  • - 1 mała biała cebula
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 2 gałązki selera naciowego
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - pieprz i sól do smaku
  • - łyżeczka cukru
  • - 100g masła
  • - 250ml passaty pomidorowej
  • - 1 łyżka oleju
  • - 100ml czerwonego wina
  • - 200ml wody do ewentualnego podlewania
  • Bakłażany
  • - 1 bakłażan
  • - 1 łyżka soli
  • - 1l wody
  • Beszamel
  • - 1 szklanka napoju sojowego Alpro
  • - 50g masła
  • - 2 łyżki mąki
  • - sól i pieprz do smaku
  • - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo:
  • - 100g parmezanu
  • - 100g mozarelli
  • - garść bazylii
  • - łyżka oliwy

Przygotowanie:

  • Makaron zagnieść ze wszystkimi składnikami. Wyrabiać 5min i zostawić na 20 min w lodówce do odpoczęcia. Rozwałkować w maszynce do makaronu i uformować cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie przez 1 min.
  • Mięso wrzucić na patelnię razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Smażyć przez 5 min. Dodać pozostałe składniki (warzywa posiekać w drobną kostkę) i smażyć na wolnym ogniu przez 25 min. Podlewać wodą jeśli sos zbyt mocno się zredukuje.
  • Sposób przygotowania:
  • Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasolić w misce. Pozostawić na 10 min. Następnie porządnie wypłukać. Osuszone plastry zgrillować na suchej patelni.
  • W garnku rozpuścić masło i dodać mąkę. Prażyć przez 3 min. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia, jednocześnie mieszając rózgą.
  • Formowanie lasagne:
  • Formę wysmarować masłem. Następnie warstwa beszamelu, makaronu, sosu bolońskiego, startego parmezanu. Powtarzać warstwy do wypełnienia formy. Ostatnia warstwa: grillowane bakłażany, mozarella i parmezan. Piec 25 min w 200 st. C. Udekorować świeżą bazylią i oliwą.