Ania Jaworska: Dorsz z bobem i sosem pomarańczowym

Dorsz z bobem i sosem pomarańczowym
Dorsz z bobem i sosem pomarańczowym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować dorsza z bobem i sosem pomarańczowym.

Składniki:

  • 300 g polędwicy z dorsza
  • 300 g bobu
  • 1 szalotka
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 150 g masła
  • 3 pomarańcze
  • 10 listków mięty
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 50 g pora
  • kiełki groszku (do dekoracji)

Przygotowanie:

  • Bób w 2 odsłonach:
  • 80 g masła sklarować (podgrzać, a następnie przecedzić przez gazę). Z 30 g masła zrobić masło palone. Podgrzewać w garnku na średnim ogniu, aż osiągnie bursztynowy kolor. Odstawić i doprawić solą. Bób ugotować do miękkości ok. 8 minut. Następnie odcedzić i zahartować w wodzie z kostkami lodu. Następnie obrać z łupinek. 2 garści obranego bobu wrzucić do palonego masła. Pozostałość zmiksować z 20 g zimnego masła, miętą, sokiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i białym pieprzem.
  • Sos:
  • Do garnka wrzucić poszatkowaną szalotkę, 3 zgniecione ząbki czosnku w skórce, sok z 3 pomarańczy, skórkę z 1/2 pomarańczy, białe wino. Redukować przez co najmniej 15 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić płyn i z powrotem wlać do czystego garnka. Podgrzać, a następnie wtłaczać stopniowo 2 łyżki zimnego masła rózgą kuchenną. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dorsz:
  • Polędwicę z dorsza pokroić na mniejsze części. W osobnej misce połączyć 1 łyżkę cukru i 3 łyżki soli oraz skórkę z 1 pomarańczy. Obtoczyć kawałki ryby w mieszance i zostawić w lodówce na 20
  • minut. Następnie dokładnie umyć z mieszanki i osuszyć. Ponownie posolić. Smażyć na rozgrzanym, klarowanym maśle wraz z 3 zgniecionymi ząbkami czosnku. Smażyć po ok. 2 minuty na stronie, bastując pod koniec masłem. Pozostawić na 5 minut do odpoczęcia.
  • Chrust z pora:
  • Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojonego w paseczki pora. Smażyć, aż osiągnie lekko brązowy kolor.
  • Podanie:
  • Na talerz wyłożyć mus z bobu, na to nałożyć kawałek ryby. Obok dać łyżkę bobu w maśle palonym. Rybę posypać chrustem z pora. Na wierzch dać kiełki groszku. Całość wykończyć sosem pomarańczowym.