Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować dorsza z bobem i sosem pomarańczowym.
Składniki:
- 300 g polędwicy z dorsza
- 300 g bobu
- 1 szalotka
- 6 ząbków czosnku
- 150 ml białego wina
- 150 g masła
- 3 pomarańcze
- 10 listków mięty
- sól
- biały pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 100 ml oleju rzepakowego
- 50 g pora
- kiełki groszku (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Bób w 2 odsłonach:
- 80 g masła sklarować (podgrzać, a następnie przecedzić przez gazę). Z 30 g masła zrobić masło palone. Podgrzewać w garnku na średnim ogniu, aż osiągnie bursztynowy kolor. Odstawić i doprawić solą. Bób ugotować do miękkości ok. 8 minut. Następnie odcedzić i zahartować w wodzie z kostkami lodu. Następnie obrać z łupinek. 2 garści obranego bobu wrzucić do palonego masła. Pozostałość zmiksować z 20 g zimnego masła, miętą, sokiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i białym pieprzem.
- Sos:
- Do garnka wrzucić poszatkowaną szalotkę, 3 zgniecione ząbki czosnku w skórce, sok z 3 pomarańczy, skórkę z 1/2 pomarańczy, białe wino. Redukować przez co najmniej 15 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić płyn i z powrotem wlać do czystego garnka. Podgrzać, a następnie wtłaczać stopniowo 2 łyżki zimnego masła rózgą kuchenną. Doprawić solą i pieprzem.
- Dorsz:
- Polędwicę z dorsza pokroić na mniejsze części. W osobnej misce połączyć 1 łyżkę cukru i 3 łyżki soli oraz skórkę z 1 pomarańczy. Obtoczyć kawałki ryby w mieszance i zostawić w lodówce na 20
- minut. Następnie dokładnie umyć z mieszanki i osuszyć. Ponownie posolić. Smażyć na rozgrzanym, klarowanym maśle wraz z 3 zgniecionymi ząbkami czosnku. Smażyć po ok. 2 minuty na stronie, bastując pod koniec masłem. Pozostawić na 5 minut do odpoczęcia.
- Chrust z pora:
- Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojonego w paseczki pora. Smażyć, aż osiągnie lekko brązowy kolor.
- Podanie:
- Na talerz wyłożyć mus z bobu, na to nałożyć kawałek ryby. Obok dać łyżkę bobu w maśle palonym. Rybę posypać chrustem z pora. Na wierzch dać kiełki groszku. Całość wykończyć sosem pomarańczowym.