Agnieszka Morawiec: Kurczak w sosie czekoladowym z soczewicą

Kurczak w sosie czekoladowym z soczewicą
Kurczak w sosie czekoladowym z soczewicą
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować kurczak w sosie czekoladowym

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • sól /pieprz do smaku
  • starty ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oliwy
  • Soczewica:
  • ok. 100g soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • Sos pomidorowy z czekoladą:
  • 3 pomidory bez skóry
  • suszone chili
  • 1/2 cebuli
  • 30g gorzkiej czekolady minimum 75%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • po ¼ łyżeczki kolendry, cynamonu, oregano
  • 3 goździki
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie

  • Kurczak:
  • Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, natrzeć olejem oraz przyprawami i odstawić na 20 min.
  • Usmażyć na patelni grillowej ,tak żeby był soczysty w środku.
  • Sos pomidorowy z czekoladą:
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oleju lub oliwie, aż się zeszklą. Do cebuli dodaj sproszkowane przyprawy i podsmaż. Do garnka z cebulą i przyprawami dodaj pokrojone pomidory i chili. Wszystko duś aż pomidory się rozpadną. Wyjmij goździki i wszystko zblenduj. Przecedź przez sitko. Czekoladę zetrzyj na tarce. Postaw na kuchence i do sosu dodaj czekoladę. Podgrzewaj i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z sosem. Jeśli sos zrobi się za gęsty, można dodać troszkę wody.
  • Soczewicę płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10-15 min. tak, żeby się nie rozgotowała. Odcedzamy i dodajemy 2 łyżki masła. Dokładnie mieszamy.
  • Serwowanie:
  • Pierś z kurczaka kroimy na grube, ukośne plastry. Na talerz wykładamy porcję soczewicy i kawałki kurczaka, polewamy sosem w koło. Dodatkową porcję sosu podajemy w sosjerce.