Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować kurczak w sosie czekoladowym
Składniki
- pierś z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- sól /pieprz do smaku
- starty ząbek czosnku
- szczypta chili
- 2 łyżki oliwy
- Soczewica:
- ok. 100g soczewicy czerwonej
- 2 łyżki masła
- sól
- Sos pomidorowy z czekoladą:
- 3 pomidory bez skóry
- suszone chili
- 1/2 cebuli
- 30g gorzkiej czekolady minimum 75%
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- po ¼ łyżeczki kolendry, cynamonu, oregano
- 3 goździki
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Kurczak:
- Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, natrzeć olejem oraz przyprawami i odstawić na 20 min.
- Usmażyć na patelni grillowej ,tak żeby był soczysty w środku.
- Sos pomidorowy z czekoladą:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oleju lub oliwie, aż się zeszklą. Do cebuli dodaj sproszkowane przyprawy i podsmaż. Do garnka z cebulą i przyprawami dodaj pokrojone pomidory i chili. Wszystko duś aż pomidory się rozpadną. Wyjmij goździki i wszystko zblenduj. Przecedź przez sitko. Czekoladę zetrzyj na tarce. Postaw na kuchence i do sosu dodaj czekoladę. Podgrzewaj i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z sosem. Jeśli sos zrobi się za gęsty, można dodać troszkę wody.
- Soczewicę płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10-15 min. tak, żeby się nie rozgotowała. Odcedzamy i dodajemy 2 łyżki masła. Dokładnie mieszamy.
- Serwowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy na grube, ukośne plastry. Na talerz wykładamy porcję soczewicy i kawałki kurczaka, polewamy sosem w koło. Dodatkową porcję sosu podajemy w sosjerce.