Agnieszka Morawiec: Górka cielęca

Górka cielęca
Górka cielęca
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować górkę cielęcą

Składniki:

  • Górka cielęca
  • 500g górki cielęcej (oczyszczonej z błon) sól pieprz 2–3 ząbki czosnku (zgniecione, do smażenia) kilka gałązek świeżego tymianku masło (do maskowania na końcu smażenia)
  • Puree z ziemniaków i chrzanu
  • ziemniaki (ilość zależna od porcji, np. 500–600g) kilka gałązek świeżej mięty (do gotowania ziemniaków) 1 łyżka tartego chrzanu (najlepiej świeżego lub ze słoika – bez dodatków) mleko (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) masło sok z 1/2 cytryny sól (do smaku)
  • Miętowy bób
  • świeży lub mrożony bób (np. 300–400g) 1/2 cytryny (lub kilka plastrów) kilka gałązek świeżej mięty sól
  • Oliwa miętowo-pietruszkowa
  • oliwa o łagodnym smaku (lub lekki olej roślinny) listki świeżej mięty natka pietruszki sól
  • Sos z tuńczyka i kaparów (inspirowany vitello tonnato)
  • 2 żółtka oliwa (do ubicia majonezu) 1/2 łyżeczki musztardy Dijon odrobina soku z cytryny lub octu z białego wina 1 mała puszka tuńczyka w oleju 1–2 łyżki kaparów (drobno posiekanych) sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

  • 500g górki oczyszczamy z błon, kroimy na kotlety, odstawiamy.
  • Puree z ziemniaków i chrzanu
  • Ziemniaki gotujemy z gałązkami mięty.
  • Gorące ugotowane ziemniaki ubijamy z łyżką tartego chrzanu i i mlekiem. Dodajemy masło i sok z połówki cytryny. Przyprawić do smaku.
  • Miętowy bób
  • Do garnka wkładamy ziarna bobu, cytrynę oraz gałązki mięty i sól. Gotujemy ok. 10 min, tak aby nie rozgotować. Przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  • Oliwa miętowo -pietruszkowa
  • Oliwę o łagodnym smaku (lub olej) blendujemy z listkami mięty, pietruszki oraz solą.
  • Ugotowany i obrany bób mieszamy z oliwą.
  • Sos z kaparami
  • Robimy majonez (2 żółtka, oliwa, musztarda Dijon, odrobina soku z cytryny lub octu z białego wina). Do gotowego majonezu dodajemy tuńczyka z puszki i blendujemy. Siekamy drobno kapary i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Przyprawioną solą i pieprzem górkę cielęcą smażymy przez dłuższy czas na wolnym ogniu (kontrolujemy miękkość). Pod koniec smażenia dodajemy zgnieciony czosnek, tymianek i maskujemy.
  • Wykładamy wszystko na talerz.