Agnieszka Kawęcka/Emilia Gramsa: Pierogi z kaszanką, pianką chrzanową oraz karmelizowaną cebulą i morelami

Pierogi z kaszanką, pianką chrzanową oraz karmelizowaną cebulą i morelami
Pierogi z kaszanką, pianką chrzanową oraz karmelizowaną cebulą i morelami
  • Kaszanka
  • Składniki:
  • - 150 g wątróbki cielęcej
  • - 100 g wątróbki drobiowej
  • - 100 g boczku
  • - 2 cebule
  • - 1 jabłko
  • - 100 g suszonej krwi
  • - 150 ml czerwonego wina
  • - 1 torebka kaszy gryczanej
  • - 2 listki szałwii
  • - sól
  • - pieprz
  • Wykonanie:
  • Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy z patelni. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na tej samej patelni. Zdejmujemy z patelni. Wątróbki kroimy i obsmażamy na patelni. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W garnku podgrzewamy 500 ml wody. Dodajemy suszoną krew i delikatnie mieszamy, aż się rozpuści. Boczek, wątróbkę, szałwię, cebulę i jabłko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy kaszę, krew, sól, pieprz i odrobinę odparowanego wina. Mieszamy wszystko razem. Przygotowaną masą napełniamy flaki wieprzowe za pomocą maszynki do mięsa. Parzymy kaszankę w wodzie przez kilka minut.
  • Pierogi z kaszanką, pianką chrzanową oraz karmelizowaną cebulą i morelami
  • Składniki:
  • - 3 szklanki mąki
  • - 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • –       szczypta soli
  • –       śmietana 30%
  • –       chrzan
  • –       sól,pieprz,cukier
  • –       morele
  • –       cebula
  • –       czerwone wino
  • Wykonanie:
  • Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ciepłą miską i odstawiamy na 15 minut. W małym garnku odparowujemy alkohol z wina. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę razem z jabłkiem pokrojonym w kostkę. Zdejmujemy z patelni, a następnie obsmażamy pokrojoną wątróbkę. W garnku podgrzewamy 500 ml wody. Dodajemy krew i delikatnie rozpuszczamy ją w ciepłej wodzie. Boczek, wątróbkę, szałwię, cebulę i jabłko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy kaszę, krew według uznania, sól, pieprz i odrobinę odparowanego wina.
  • Śmietanę 30% mieszamy z łyżką chrzanu, dodajemy sól, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Jeśli nadal wyczuwamy drobinki chrzanu, przelewamy płyn przez sito. Następnie przelewamy śmietanę do syfonu. Zakręcamy, ładujemy nabój, trząchamy syfonem i wyciskamy pianę na talerz. W zależności od pożądanej konsystencji, np. bardziej jak bita śmietana, możemy załadować drugi nabój.
  • Morele i cebulę pokrojoną w paski karmelizujemy na patelni i podlewamy odparowanym czerwonym winem.
  • Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość 1-2 mm, wykrajamy koła, do środka wkładamy około łyżeczki kaszanki i zalepiamy. Gotujemy pierogi 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Na talerzu układamy pierogi, piankę śmietankowo-chrzanową oraz cebulkę z morelą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości