- Kaszanka
- Składniki:
- - 150 g wątróbki cielęcej
- - 100 g wątróbki drobiowej
- - 100 g boczku
- - 2 cebule
- - 1 jabłko
- - 100 g suszonej krwi
- - 150 ml czerwonego wina
- - 1 torebka kaszy gryczanej
- - 2 listki szałwii
- - sól
- - pieprz
- Wykonanie:
- Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy z patelni. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na tej samej patelni. Zdejmujemy z patelni. Wątróbki kroimy i obsmażamy na patelni. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W garnku podgrzewamy 500 ml wody. Dodajemy suszoną krew i delikatnie mieszamy, aż się rozpuści. Boczek, wątróbkę, szałwię, cebulę i jabłko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy kaszę, krew, sól, pieprz i odrobinę odparowanego wina. Mieszamy wszystko razem. Przygotowaną masą napełniamy flaki wieprzowe za pomocą maszynki do mięsa. Parzymy kaszankę w wodzie przez kilka minut.
- Pierogi z kaszanką, pianką chrzanową oraz karmelizowaną cebulą i morelami
- Składniki:
- - 3 szklanki mąki
- - 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- – szczypta soli
- – śmietana 30%
- – chrzan
- – sól,pieprz,cukier
- – morele
- – cebula
- – czerwone wino
- Wykonanie:
- Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ciepłą miską i odstawiamy na 15 minut. W małym garnku odparowujemy alkohol z wina. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę razem z jabłkiem pokrojonym w kostkę. Zdejmujemy z patelni, a następnie obsmażamy pokrojoną wątróbkę. W garnku podgrzewamy 500 ml wody. Dodajemy krew i delikatnie rozpuszczamy ją w ciepłej wodzie. Boczek, wątróbkę, szałwię, cebulę i jabłko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy kaszę, krew według uznania, sól, pieprz i odrobinę odparowanego wina.
- Śmietanę 30% mieszamy z łyżką chrzanu, dodajemy sól, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Jeśli nadal wyczuwamy drobinki chrzanu, przelewamy płyn przez sito. Następnie przelewamy śmietanę do syfonu. Zakręcamy, ładujemy nabój, trząchamy syfonem i wyciskamy pianę na talerz. W zależności od pożądanej konsystencji, np. bardziej jak bita śmietana, możemy załadować drugi nabój.
- Morele i cebulę pokrojoną w paski karmelizujemy na patelni i podlewamy odparowanym czerwonym winem.
- Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość 1-2 mm, wykrajamy koła, do środka wkładamy około łyżeczki kaszanki i zalepiamy. Gotujemy pierogi 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Na talerzu układamy pierogi, piankę śmietankowo-chrzanową oraz cebulkę z morelą.
podziel się: