Adrian Królikowski/Jakub Kurzep: Ziemniaczane placuszki z kaszanką na sosie kurkowo-korzeniowym

Ziemniaczane placuszki z kaszanką na sosie kurkowo-korzeniowym
Ziemniaczane placuszki z kaszanką na sosie kurkowo-korzeniowym
  • Kaszanka
  • Składniki:
  • - 200 g wątróbki drobiowej
  • - 2 nerki wieprzowe
  • - 300-400 g grasicy
  • - 100 g słoniny
  • - 1 paczka kaszy gryczanej palonej
  • - 1 jabłko
  • - 300 g cebuli
  • - 100 ml brandy
  • - 100-150 ml śmietanki
  • - olej
  • - masło
  • - flaki wieprzowe w soli
  • Sos:
  • - 100 ml białego wina
  • - 200 ml wody
  • - 1 korzeń selera
  • - 1 pęczek selera naciowego
  • - 3 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - liście górne od pora
  • - 5 cebul oraz łupiny od cebul z kaszanki
  • - 200 g masła
  • Przygotowanie:
  • Kaszanka:
  • Wytop 50 g słoniny na patelni, oddziel skwarki, a na tłuszczu przesmaż cebulę z jabłkiem i brandy, po czym przełóż do naczynia do wystudzenia. W rondlu zagotuj wodę z liściem laurowym i solą, sparz grasicę, aby usunąć błonę. Na patelni przesmaż wątrobę i nerki, doprawiając do smaku. Grasicę smaż na maśle z odrobiną soli. Ugotuj kaszę według wskazań producenta. Wątrobę, nerki, połowę grasicy oraz część słoniny przemiel w maszynce. Do masy dodaj kaszę, drobno pokrojoną grasicę oraz cebulę z jabłkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj krew. Używając maszynki do mięsa, nadziej flaki wieprzowe farszem. Następnie sparz w wodzie.
  • Ziemniaczane placuszki z kaszanką na sosie kurkowo-korzeniowym
  • Placuszki:
  • - 100 g przygotowanego wcześniej farszu do kaszanki
  • - 100 g ziemniaków
  • - 50 g białego twarogu
  • - pół cebuli
  • - ząbek czosnku
  • - 35 g skrobi ziemniaczanej
  • - 30 g masła
  • - sól, pieprz
  • Sos:
  • - 100 ml białego wina
  • - 200 ml wody
  • - 1 korzeń selera
  • - 1 pęczek selera naciowego
  • - 3 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - liście górne od pora
  • - 5 cebul oraz łupiny od cebul z kaszanki
  • - 50 g kurek
  • - 200 g masła
  • Przygotowanie:
  • Sos:
  • Na maśle przesmaż korzeń selera, seler naciowy oraz pozostałe warzywa. Zalej winem i wodą. Podczas gotowania, podpali łupiny cebuli i przykryj pokrywką. Na osobnej patelni przysmaż kurki na maśle. Następnie przetrzyj wywar, zredukuj do połowy, dolej do przesmażonych kurek i zagęść masłem, dopraw solą do smaku.
  • Placuszki:
  • Na początku ugotuj ziemniaki, w międzyczasie na maśle podsmaż na wolnym ogniu drobno pokrojoną cebulę razem z czosnkiem, aż się zeszklą. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedź je i rozgnieć na puree. Dodaj przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem, biały twaróg, sól i pieprz, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy masa przestygnie, dodaj skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszaj. Z gotowego farszu formuj małe, okrągłe placuszki, które przysmażaj na maśle z olejem na średnim ogniu, po około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Na smażącym się placuszku ułóż farsz i przykryj go drugim przysmażonym plackiem, całość obsmażając jeszcze około minuty z każdej strony.
  • Gotowe placuszki przekładane farszem serwuj wraz z przygotowanym sosem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości