Adrian Królikowski: Torcik bezowy z kremem mascarpone, glazurowanymi skórkami z pomarańczy i sosem ananasowo-kokosowym

Torcik bezowy z kremem mascarpone, glazurowanymi skórkami z pomarańczy i sosem ananasowo-kokosowym
Torcik bezowy z kremem mascarpone, glazurowanymi skórkami z pomarańczy i sosem ananasowo-kokosowym
  • Torcik bezowy z kremem mascarpone, glazurowanymi skórkami z pomarańczy i sosem ananasowo-kokosowym
  • Składniki:
  • Beza:
  • - 250 g drobnego cukru
  • - 5 białek
  • - Szczypta soli
  • Krem mascarpone:
  • - 200 ml śmietanki 36%
  • - 200 g serka mascarpone
  • - Ekstrakt waniliowy
  • - 5 g cukru
  • Sos ananasowo-kokosowy:
  • - 150 g pokrojonego w kostkę ananasa
  • - 60 ml adwokatu kokosowego
  • - Ćwiartka cytryny
  • - 20 g masła
  • Sos pomarańczowy z glazurowanymi skórkami z pomarańczy:
  • - 3 całe pomarańcze
  • - Skórka z jednej pomarańczy (dokładnie wyczyszczona)
  • - 50 ml likieru pomarańczowego
  • - Cukier, sok z cytryny do doprawienia
  • Wykonanie:
  • Beza:Białka umieść w robocie planetarnym, dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać. Gdy piana zacznie się formować, stopniowo dodawaj cukier, dzieląc go na trzy partie. Po około 5-10 minutach, gdy cukier się rozpuści, a beza będzie gładka, sprężysta i jednolita, uformuj małe krążki bezowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż bezy do piekarnika nagrzanego do 175°C, a zaraz po włożeniu zmniejsz temperaturę do 155°C i piecz około 70 minut.
  • Krem mascarpone: W robocie planetarnym delikatnie ubij śmietankę, następnie dodaj ekstrakt waniliowy, serek mascarpone i cukier. Ubijaj jeszcze przez około 2-3 minuty, po czym odstaw do lodówki.
  • Sos pomarańczowy z glazurowanymi skórkami z pomarańczy: Wyciśnij sok z trzech pomarańczy bezpośrednio na patelnię. Gdy patelnia się rozgrzeje, a sok zacznie się gotować, dodaj drobno pokrojone skórki z pomarańczy. Gotuj, aż płyn zredukuje się do gęstej, lekko lepkiej konsystencji. Dolej likier pomarańczowy i podpal, aby wypalić alkohol, a sos przeszło aromatem. Gęsty sos przelej do naczynia i odstaw do lodówki
  • Sos ananasowo-kokosowy: Rozpuść masło na patelni, dodaj 100 g ananasa i smaż, aż całość się skarmelizuje. Zalej odrobiną wody i gotuj kilka minut, aby sos miał jednolitą konsystencję. Gdy woda się zredukuje, zalej całość adwokatem i gotuj jeszcze około minuty. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i odstaw do lodówki, aby ostygł.
  • Na talerzu postaw krążek bezy i z rękawa cukierniczego wyciśnij na niego warstwę kremu. Polej krem sosem pomarańczowym i przykryj kolejnym krążkiem bezowym. Na górny krążek wyciśnij krem, zostawiając na środku puste miejsce, do którego wlej sos ananasowo-kokosowy. Całość posyp świeżym ananasem pokrojonym w kostkę.
podziel się:

Pozostałe wiadomości