- Polędwica wołowa z puree z topinamburu z gorzką czekoladą i sosem na bazie owoców leśnych
- Składniki:
- · 200g polędwicy wołowej
- · 150g topinamburu
- · 3 kostki gorzkiej czekolady
- · 50g jeżyn
- · 100g masła
- · rozmaryn (1 łodyga)
- · 3 ząbki czosnku
- Wykonanie:
- 1. Topinambur obieramy i gotujemy aż stanie się miękki, następnie rozgniatamy go i przecieramy przez sito w celu uzyskania jednolitego puree. W międzyczasie rozpuszczamy 50g masła z czekoladą i dodajemy do topinamburu, mieszając by uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.
- 2. Jeżyny wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą, gotujemy aż się rozpadną po czym blendujemy na gładką masę. Pod sam koniec dodajemy do ciepłego sosu pół łyżki zimnego masła, energicznie mieszając w celu utworzenia jednolitego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- 3. Stek z polędwicy mocno doprawiamy solą, po czym smażymy go z każdej strony po około 2 minuty na stronę. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy na patelnię masło, rozgnieciony czosnek w łupinach i rozmaryn. Zaczynamy podlewać naszego steka przez około 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i dajemy mu odpocząć przez minimum 5 minut.
- 4. Na talerz wykładamy pure,obok kładziemy stek i polewamy sosem.
podziel się: