Adrian Królikowski: Polędwica wołowa z puree z topinamburu z gorzką czekoladą i sosem na bazie owoców leśnych

Polędwica wołowa z puree z topinamburu z gorzką czekoladą i sosem na bazie owoców leśnych
Polędwica wołowa z puree z topinamburu z gorzką czekoladą i sosem na bazie owoców leśnych
  • Polędwica wołowa z puree z topinamburu z gorzką czekoladą i sosem na bazie owoców leśnych
  • Składniki:
  • ·        200g polędwicy wołowej
  • ·        150g topinamburu
  • ·        3 kostki gorzkiej czekolady
  • ·        50g jeżyn
  • ·        100g masła
  • ·        rozmaryn (1 łodyga)
  • ·        3 ząbki czosnku
  • Wykonanie:
  • 1. Topinambur obieramy i gotujemy aż stanie się miękki, następnie rozgniatamy go i przecieramy przez sito w celu uzyskania jednolitego puree. W międzyczasie rozpuszczamy 50g masła z czekoladą i dodajemy do topinamburu, mieszając by uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Jeżyny wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą, gotujemy aż się rozpadną po czym blendujemy na gładką masę. Pod sam koniec dodajemy do ciepłego sosu pół łyżki zimnego masła, energicznie mieszając w celu utworzenia jednolitego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • 3.     Stek z polędwicy mocno doprawiamy solą, po czym smażymy go z każdej strony po około 2 minuty na stronę. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy na patelnię masło, rozgnieciony czosnek w łupinach i rozmaryn. Zaczynamy podlewać naszego steka przez około 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i dajemy mu odpocząć przez minimum 5 minut.
  • 4.     Na talerz wykładamy pure,obok kładziemy stek i polewamy sosem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości