Olga Kiszniewska: Hot dog polski // Hot Dog z ośmiornicą

Olga Kiszniewska: Hot dogi
Olga Kiszniewska: Hot dogi
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować wybornego Hot Doga polskiego oraz zasakakującego smakiem Hot Dog z ośmiornicą!

Hot dog polski

  • Składniki:
  • Bułka wodna:
  • ·      500g mąki pszennej
  • ·      200g wody
  • ·      20 g drożdży
  • ·      20 g cukru
  • ·      szczypta soli
  • ·      2 jajka
  • ·      80g masła
  • ·      1 jajko
  • ·      2 łyżki śmietanki 30%
  • Kiełbasa:
  • ·      200 g mięsa wieprzowego (łopatka lub schab)
  • ·      200 g mięsa wołowego (polędwica)
  • ·      100g boczku
  • ·      50g smalcu
  • ·      6 ząbków czosnku
  • ·      1 cebula czerwona
  • ·      sól, pieprz, majeranek
  • ·      jelito
  • Kapusta kiszona karmelizowana:
  • ·      200g kapusty kiszonej
  • ·      3 łyżeczki chrzanu
  • ·      1 cebula
  • ·      sól, pieprz, cukier
  • Dodatki:
  • ·      100g boczku
  • ·      Musztarda
  • ·      koperek
  • Sposób przygotowania:
  • Bułka wodna:
  • Drożdże z wodą, cukrem i dwoma łyżkami mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Mąkę wsypać do miksera planetarnego z hakiem do zagniatania ciasta, dodać zaczyn, sól, jajka (jedno po drugim). Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Małe kawałki ciasta rozwałkować na podłużne placuszki o grubości około 0,5 cm i zwinąć w rulonik.
  • Po zwinięciu odstawić na blasze do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować rozbełtanymi jajkiem ze śmietanką 30%. Można posypać sezamem. Piec w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20-25 minut w zależności od wielkości bułeczek.
  • Kiełbasa:
  • Mięso, czosnek, cebulę, boczek i słoninę zmielić 2-3 razy w maszynce do mielenia, dodać odrobinę zimnej wody, majeranek, sól i pieprz i masować porządnie mięso. Jelito przepłukać z soli i nałożyć na naoliwioną końcówkę do nabijania kiełbasy. Po nabiciu, kiełbasy wrzucamy do gotującej się wody w garnku. Po wrzuceniu wyłączyć ogień pod garnkiem i parzyć przez około 15- 20 minut. Po zaparzeniu, kiełbasy grillować na patelni.
  • Kapusta kiszona:
  • Cebulkę pokroić i zeszklić na patelni. Kapustę kiszoną pokroić na drobne kawałki i dodać na patelnię, dodać odrobinę wody, aby troszkę się podgotowała, następnie dodać cukier i chrzan. Dusić na patelni przez około 20 minut co jakiś czas dolewając wody, aby kapusta zmiękła. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Prażony boczek:
  • Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na suchą patelnię. Prażyć przez około 15 minut dopóki się nie zarumieni i nie zrobi chrupki.
  • Podanie:
  • Bułki naciąć, posmarować musztardą, dodać kapustę, kiełbaskę, posypać chrupkim boczkiem i koperkiem.

Hot Dog z ośmiornicą

  • Bułka wodna:
  • ·      500g mąki pszennej
  • ·      200g wody
  • ·      20 g drożdży
  • ·      20 g cukru
  • ·      szczypta soli
  • ·      2 jajka
  • ·      80g masła
  • ·      1 jajko
  • ·      2 łyżki śmietanki 30%
  • Ośmiornica:
  • ·      4 macki ośmiornicy
  • ·      3 ziela angielskie
  • ·      1 cebula
  • ·      3 liście laurowe
  • ·      3 zesty z cytryny
  • ·      sól
  • ·      olej
  • ·      pół główki czosnku
  • Chutney z cebuli i marakui:
  • ·      2 czerwone cebule
  • ·      4 świeże marakuje
  • ·      100g pulpy marakuja
  • ·      70g cukru
  • ·      szczypta soli, pieprzu
  • ·      nasiona kolendry
  • Majonez kolendrowo-limonkowy:
  • ·      2 żółtka
  • ·      200 g oleju
  • ·      sól
  • ·      cukier
  • ·      pieprz
  • ·      sok z 1/2 limonki
  • ·      garść kolendry
  • Sposób przygotowania:
  • Bułka wodna:
  • Drożdże z wodą, cukrem i dwoma łyżkami mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Mąkę wsypać do miksera planetarnego z hakiem do zagniatania ciasta, dodać zaczyn, sól, jajka (jedno po drugim). Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Małe kawałki ciasta rozwałkować na podłużne placuszki o grubości około 0,5 cm i zwinąć w rulonik.
  • Po zwinięciu odstawić na blasze do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować rozbełtanymi jajkiem ze śmietanką 30%. Można posypać sezamem. Piec w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20-25 minut w zależności od wielkości bułeczek.
  • Ośmiornica:
  • W dużym garnku nastawić osoloną wodę z cebulą, cytryną, zielem angielskim, liściem laurowym. Kiedy woda się zagotuje, macki ośmiornicy zahartować wkładając trzykrotnie do wrzątku tak, aby się zwinęły. Macki powinny się gotować przez około 40 min do godziny. Po ugotowaniu, patelnię z olejem rozgrzać i smażyć ośmiornice na dużym ogniu, tak aby skóra macek była mocno przysmażona. Pod koniec smażenia dodać pół główki czosnku,
  • Chutney z cebuli z marakują:
  • Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę lekko posolić i zeszklić. Dodać 2-3 łyżki cukru. Po skarmelizowaniu dodać świeżą marakuję i pulpę. Dodać łyżeczkę nasion kolendry i podsmażać przez około 10-15 minut. Dodać sól i pieprz do smaku.
  • Majonez kolendrowo-limonkowy:
  • Żółtka ubijać rózgą w misce, powoli dodawać olej, po osiągnięciu gęstej emulsji dodać wszystkie przyprawy, sok i posiekaną kolendrę.
  • Podanie:
  • Bułki naciąć, posmarować chutneyem, włóż mackę ośmiornicy i polać majonezem.