Miłosz Wojtas: Klasyczna W-Z

Klasyczna W-Z
Klasyczna W-Z
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować klasyczne "W-Z"

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy
  • * 7 jajek (rozmiar M lub L)
  • * 250g cukru
  • * 100g mąki pszennej (typ 450–500)
  • * 100g kakao naturalnego
  • * szczypta soli
  • Masa śmietanowa
  • * 700ml śmietanki 36% (lub 30% bardzo dobrze schłodzonej)
  • * 3 łyżki cukru pudru
  • * 2 łyżeczki żelatyny + 3–4 łyżki gorącej wody
  • Nasączenie
  • * 100ml likieru czekoladowego
  • * 100ml syropu malinowego
  • * marmolada różana
  • Polewa czekoladowa
  • * 120g gorzkiej czekolady (min. 60%)
  • * 100ml śmietanki 30%
  • * 1 łyżka masła
  • Dekoracja
  • * 100ml śmietanki + 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Biszkopt kakaowy
  • 1. Oddziel białka od żółtek.
  • 2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  • 3. Dodawaj żółtka, miksując krótko.
  • 4. Wymieszaj przesianą mąkę z kakao.
  • 5. Delikatnie wmieszaj suche składniki do masy jajecznej (szpatułką).
  • 6. Wylej na wyłożoną papierem blaszkę (boki nienatłuszczone – biszkopt lepiej rośnie).
  • 7. Piecz w 170°C (góra-dół) przez ok. 35–40 minut. Sprawdź patyczkiem.
  • Po upieczeniu: Od razu wyjmij z piekarnika i upuść formę (z 30cm na blat – by biszkopt nie opadł). Ostudź i przekrój na dwa blaty.
  • Masa śmietanowa
  • 1. Żelatynę zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i przestudź.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem.
  • 3. Pod koniec ubijania dodaj żelatynę cienkim strumieniem, miksując na niskich obrotach.
  • Nasączenie
  • 1. Wymieszaj likier z syropem
  • 2. Posmaruj dolny blat biszkoptu (nie za mocno, by nie rozmoczyć)
  • Składanie
  • 1. Dolny blat nasącz, posmaruj marmoladą, wyłóż masę śmietanową i wyrównaj.
  • 2. Przykryj drugim blatem (możesz go lekko nasączyć).
  • 3. Schłodź całość przez 30–60 minut.
  • Polewa
  • 1. Podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę i masło.
  • 2. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej polewy.
  • 3. Wylej na wierzch ciasta i rozprowadź.
  • Dekoracja
  • 1. Gdy polewa stężeje, ubij 100ml śmietanki z łyżeczką cukru pudru.
  • 2. Użyj rękawa cukierniczego aby ozdobić górę wuzetki.