Maja Koriat. Finger Food.

Maja Koriat. Finger Food.
Maja Koriat. Finger Food.
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować pastę z wędzonej ryby na pumperniklu, tatara z tuńczyka z granatem na chipsie ryżowym, smażoną krewetkę z solirodem i dipem mango-awokado, polędwicę wołoą smażona w całości (medium-rare) z ziołowym dipem oraz tartaletkę z kremem z ricotty i porzeczkami.

Pasta z wędzonej ryby na pumperniklu

  • Składniki (1 sztuka):
  • ·       1 mały kwadrat pumpernikla (ok. 3 x 3 cm)
  • ·       1 czubata łyżeczka pasty z wędzonej ryby:
  • o  ok. 15 g wędzonej ryby (np. makrela, pstrąg)
  • o  ½ łyżeczki domowego majonezu
  • o  2–3 posiekane kapary
  • o  kilka kropli soku z cytryny
  • o  szczypta soli i pieprzu
  • ·       Dekoracja: listek koperku lub pietruszki
  • Przygotowanie:
  • Rybę rozdrobnić i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Uformuj pastę, nałóż na pumpernikiel, udekoruj zieleniną.

Tatar z tuńczyka z granatem na chipsie ryżowym

  • Składniki (1 sztuka):
  • ·       1 czubata łyżeczka tatara z tuńczyka:
  • o  ok. 15 g świeżego tuńczyka (drobno siekanego)
  • o  kilka kropel sosu sojowego
  • o  szczypta wasabi
  • o  odrobina czerwonej cebulki (drobno posiekanej)
  • o  kilka kropli soku z limonki
  • ·       1 chips z papieru ryżowego (smażony)
  • ·       Dekoracja: kilka pestek granatu
  • Przygotowanie:
  • Składniki wymieszaj na świeżo tuż przed podaniem. Na chrupiący chips ryżowy połóż porcję tatara i udekoruj pestkami granatu.

Smażona krewetka z solirodem i dipem mango-awokado

  • Składniki (1 sztuka):
  • ·       1 duża krewetka (obrana)
  • ·       1 czubata łyżeczka dipu:
  • o  1 łyżeczka mango
  • o  1 łyżeczka awokado
  • o  kilka kropli soku z limonki
  • o  szczypta chili
  • o  sól, pieprz
  • ·       1 mały pęczek solirodu (sparzony lub krótko podsmażony)
  • Przygotowanie:
  • Usmaż krewetkę. Zmiksuj składniki dipu. Ułóż dip, na nim krewetkę, obok soliród jako kontrapunkt smakowy i wizualny.

Polędwica wołowa smażona w całości (medium-rare) z ziołowym dipem

  • Składniki (1 sztuka):
  • ·       1 cienki plaster polędwicy wołowej (smażonej wcześniej w całości)
  • ·       1 łyżeczka dipu:
  • o  oliwa z oliwek
  • o  szczypta natki pietruszki, bazylii i szczypiorku
  • o  odrobina skórki z cytryny
  • o  kilka kropli soku z cytryny
  • o  sól, pieprz
  • Przygotowanie:
  • Mięso pokrój po odpoczynku. Na łyżeczkę lub mały krążek chleba połóż plaster mięsa, skrop dipem, udekoruj mikro liściem.

Tartaletka z kremem z ricotty i porzeczkami