Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować klasyczne Hot dogi oraz niekonwencjonalne z krewetkami.
Hot Dogi
- Składniki (3 sztuki mięsne + 3 sztuki krewetkowe):
- · 250 gr mąka pszenna typu do pizzy
- · 5 g drożdże instant suszonych
- · 100ml woda
- · 10g cukru
- · 35 g masło
- · 1 jajko mniejsze
- · sól 1 łyżeczka
- · roztrzepane żółtko do posmarowania ciasta
- · 1 ugotowane jajko
- · 1 sztuka dojrzałego awokado
- · oliwa z oliwek
- · sól
- · pieprz
- · sok z limonki
- · sok z 1 cytryny
- · pęczek mięty
- · płatki chilli
- · główka czosnku
- · ser halloumi
- · pomarańcza
- · pęczek mięty
- · świeży, długi ogórek
- · owoc granatu
- · masło
- · świeże krewetki / ok 9 sztuk – 3 na hot doga
- · 3 sztuki rzymski pomidor
- · jagnięcina z niewielką ilością tłuszczu /min 300grma
- · kumin
- · papryka ostra mielona
- · tymianek suszony
- · listki mięty
- · jedna cebula szalotka
- · pół dojrzałego mango
- · 250g pomidorków koktajlowych
- · pęczek kolendry
- · miód ( lub cukier )
- · tabasco
- Wykonanie:
- Bułki do hot dogów:
- Nastaw piekarnik na 35 stopni ( góra, dół ) będzie potrzebny do wyrastania ciasta. Do miski wsyp 250 g mąki do pizzy i resztę składników. Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod bułki do hot dogów przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiać tak 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie, ale pamiętaj, że ma to trwać dość długo. Ciasto może się lekko przyklejać do ścianek miski. Takie ciasto można wyjąć i lekko obsypać mąką, a następnie uformować w zgrabną kulę i ponownie odłożyć do miski.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw do ciepłego piekarnika ( nie więcej niż 35 stopni ) do wyrastania na minimum 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć. Drewnianą stolnicę lub blat obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto podziel na sześć równych kawałków. Formuj w dłoniach okrągłe bułki, a następnie wałkuję je na prostokątny kształt i zwiń każdą w rulon aby otrzymać bułeczki o długości około 20 cm. Blaszkę do pieczenia (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Bułki do hot dogów odstaw do wyrastania na minimum 20 minut. Na czas wyrastania przykryj je delikatnie czystą ściereczką bawełnianą (może być ręcznik papierowy) i posmaruj z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem. Gotową blaszkę z wyrośniętymi bułkami umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Bułki do hot dogów piecz ok 20 minut. Upieczone bułki są wyrośnięte i lekko rumiane. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika na 5 minut, a następnie wyjmij blaszkę z upieczonymi bułkami i przełóż je na inna powierzchnię tak by stygły z każdej strony. Następnie natnij bułki i faszeruj dodatkami.
- 3 bułki naszykuj do kiełbaski i 3 sztuki do krewetek.
- Hot dogi z kiełbaską jagnięcą z kuminem i miętą, grillowanym halloumi, sosem z awokado, marynowanym ogórkiem i granatem
- Sos awokado:
- Wrzuć do blendera miąższ z awokado, sok z połowy cytryny, 10- 15 listków mięty, 3 ząbki czosnku, szczyptę soli, płatki chili, ugotowane jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek i zblenduj na gładką masę. Sos powinien mieć konsystencję puszystą jak majonez. Opcjonalnie dopraw dodatkowo dla mocniejszego smaku.
- Ser halloumi:
- Pokrój ser w plastry ok 0,5cm. Kolejno przygotuj marynatę: wyciśnij sok z pomarańczy i pokrój kilkanaście listków mięty, dodaj odrobinę pieprzu. Plastry sera włóż do marynaty. Po ok 15 minutach grilluj na suchej patelni by powstały na powierzchni sera charakterystyczne paski grillowania. Napełnij plastrami sera hot dogi.
- Ogórki w marynacie:
- Umyj ogórka, przetnij na pół - wzdłuż i wydrąż łyżką ziarenka i wodnistą część. Pokrój ogórka w półplasterki i włóż do miseczki. Dodaj sok i ziarenka z granatu, płatki chili, skórkę z połowy pomarańczy, szczyptę soli i marynuję kilka minut. Odcedź płyn i dodaj do hot dogów marynowanego ogórka z grantem.
- Kiełbaski jagnięce:
- Jagnięcinę trzeba pokroić na mniejsze kawałki i zmielić drobno na sitku w maszynce do mięsa wraz z 2 ząbkami czosnku, 8 listkami mięty, cebulą szalotką, łyżeczką kuminu, szczyptą papryki i tymianku, solą i pieprzem. Wyrobić mięso ze 50 ml lodowatej wody. Poczekać min 15 min żeby smaki się przeniknęły, następnie sprawdzić poziom doprawienia. Najlepiej na patelni usmażyć kawałek mieszanki kiełbasianej, spróbować i doprawić do smaku.
- Jelita wypłukać w wodzie z soli, sprawdzić pod bieżącą wodą czy utrzymają farsz ( nie mają dziurek ) i napełnić mięsem jagnięcym z przyprawami. Uformować 3 kiełbaski długości dłuższej niż bułki hot dogowe. Następnie sparzyć je w wodzie i podpiec na patelni z tłuszczem jagnięcym. Ciepłe nakładać do bułek hot dog owych.
- Hot dog z kiełbaską:
- Naciętą bułke posmaruj sosem z awocado, nałóż część ogórków z granatem oraz grillowane halloumi, na to połóż jagnięcą kiełbaskę i dodatkową porcję sosu plus listki mięty i ziarenka granatu.
- Hot dogi z krewetkami i salsą z pomidorków z mango i mięty i grillowanym pomidorem
- Krewetki z patelni:
- Krewetki oczyszczamy, usuwamy pancerz i przewód pokarmowy oraz ogonek.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło, kiedy będą gorące, wrzucamy czosnek ( 2 ząbki) i chili oraz smażymy około minuty. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3-5 minut, aż krewetki zrobią się białe - nie będą już przeźroczyste. Gotowe krewetki solimy, pieprzymy i posypujemy kolendrą. Ciepłe i maślane wkładamy do bułek.
- Grillowany pomidor:
- Rzymskie pomidory kroimy w plastry. Wybieramy te o podobnej wielkości i grillujemy na patelni z ząbkiem wyciśniętego czosnku na oliwie z oliwek. Gotowymi wypełniamy hot doga.
- Salsa pomidorowo – mango – kolendrowa:
- Miąższ z połowy mango kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki, kolejno kroimy pomidorki koktajlowe na kostkę tej samej wielkości co mango ( ok 0,5cm). Dodajemy pokrojoną kolendrę, szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę miodu, kila kropel tabasco. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce aby smaki się powiązały. Salsę nakładamy do hot dogów.
- Hot dog z krewetką:
- Naciętą bułkę wypełnij grillowanymi plastrami pomidora, krewetkami z patelni i salsą z pomidorków, mango i kolendry.