Eryk Mierzwa: Klasyczny hot dog//Hot dog DELUXE

Hot Dogi
Hot Dogi
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować hot dogi w formie klasycznej oraz DeLux!

Klasyczny hot dog

  • Składniki:
  • Bułka:
  • ·      480 g mąki pszennej
  • ·      10 g drożdży instant
  • ·      1 płaska łyżeczka cukru
  • ·      1 jajko
  • ·      200 ml letniej wody
  • ·      70 g masła miękkiego
  • ·      1 łyżeczka soli
  • Do posmarowania ciasta:
  • ·      1 jajko
  • ·      3 łyżki mleka
  • ·      biały sezam
  • Kiełbasa:
  • ·      100 g szynki wieprzowej
  • ·      100 g tłustego boczku
  • ·      1 cebula
  • ·      2 szalotki
  • ·      4 ząbki czosnku
  • ·      papryka ostra i wędzona
  • ·      kurkuma
  • ·      sól i pieprz
  • ·      jelita
  • Dodatki:
  • ·      sałata
  • ·      piklowana cebula
  • ·      marynowane grzyby
  • ·      musztarda
  • ·      pomidorki koktajlowe (ok. 20 sztuk, podsmażonych na patelni razem z kiełbasą)
  • Domowy ketchup:
  • ·      100 ml koncentratu pomidorowego
  • ·      ok. 200 g wody
  • ·      jedna poszatkowana szalotka
  • ·      łyżeczka cukru
  • ·      oregano
  • ·      odrobina octu winnego
  • ·      łyżeczka papryki wędzonej
  • ·      poszatkowana świeża bazylia (ok. 15 listków)
  • Wszystko razem zagotować i redukować na małym ogniu do uzyskania gęstości ketchupu.
  • Posypka panko:
  • ·      100 g panco
  • ·      Sól
  • ·      biały pieprz
  • ·      70 g masła
  • Panco wsypujemy na patelnię ze szczyptą soli oraz białego pieprzu i kopiatą łyżką masła. Podsmażamy na małym ogniu do uzyskania złotego koloru.
  • Sposób przygotowania:
  • Bułka:
  • Wszystkie składniki wymieszać w mikserze planetarnym przy użyciu haka do wyrabiania ciasta, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść delikatnie. Przełożyć do miski oprószonej mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. w ciepłym miejscu lub piekarniku nagrzanym do 40 stopni.
  • Wyłożyć ciasto na blat, podzielić na kulki jednakowej gramatury, najlepiej przy użyciu wagi (kulki powinny mieć ok. 85-90 g). Następnie każdą kulkę rozwałkować i zwinąć w rulon, pozostawić do rośnięcia na kolejne 30 minut, posmarować wcześniej przygotowaną mieszanką roztrzepanego jajka z mlekiem oraz oprószyć sezamem białym. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 20-25 minut do uzyskania ładnego złotego koloru.
  • Kiełbasa:
  • Farsz do kiełbasy to 50/50 mięso z szynki wieprzowej oraz tłustego boczku. Oba mięsa mielimy 2-3 razy, następnie doprawiamy 1 białą cebulą, 2 szalotkami, 4 ząbkami czosnku, papryką ostrą, papryką wędzoną, kurkumą oraz solą i pieprzem według uznania. Do przygotowania kiełbasy potrzebujemy jelita, wypłukanego, wymoczonego w solance, następnie przy użyciu odpowiedniej nakładki do miksera planetarnego lub do maszynki do mięsa nadziewamy jelito farszem i skręcamy kiełbasę. Przygotowaną kiełbasę musimy sparzyć w gorącej wodzie a następnie gotować przez kolejne 10-15 minut w wodzie na małym ogniu. Następnie przekładamy ją na patelnię i podsmażamy z pomidorkami koktajlowymi które potem wykorzystujemy jako jeden z składników hot doga.
  • Hot dog:
  • Złożenie hot doga należy wykonać według własnych upodobań, należy jednak pamiętać aby bułkę obficie posmarować sosami, w tym przypadku musztardą oraz domowym ketchupem. Na posmarowane bułki należy wyłożyć sałatę, a następnie ułożyć kiełbasę, i resztę dodatków. Na sam koniec można dodać jeszcze sos, oraz posypać podprażoną kruszonką z Panko. Należy jednak pamiętać aby serwować hod dogi od razu, kiedy kiełbasa jest świeżo z patelni.

Hot dog DELUXE

  • Składniki:
  • Bułka:
  • ·      480 g mąki pszennej
  • ·      10 g drożdży instant
  • ·      1 płaska łyżeczka cukru
  • ·      1 jajko
  • ·      200 ml letniej wody
  • ·      70 g masła miękkiego
  • ·      1 łyżeczka soli
  • Do posmarowania ciasta:
  • ·      1 jajko
  • ·      3 łyżki mleka
  • ·      biały sezam
  • Małże św. Jakuba:
  • ·       po 3 sztuki na jednego hot doga
  • ·       cukier, sól
  • ·       oliwa
  • Salsa:
  • ·       pomidory malinowe - 2 szt.
  • ·       Mango - 1 szt.
  • ·       cukier ,sól, pieprz
  • ·       kolendra
  • ·       cytryna
  • ·       limonka
  • ·       ocet balsamiczny
  • Sposób przygotowania:
  • Bułka:
  • Wszystkie składniki wymieszać w mikserze planetarnym przy użyciu haka do wyrabiania ciasta, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść delikatnie. Przełożyć do miski oprószonej mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. w ciepłym miejscu lub piekarniku nagrzanym do 40 stopni.
  • Wyłożyć ciasto na blat, podzielić na kulki jednakowej gramatury, najlepiej przy użyciu wagi (kulki powinny mieć ok. 85-90 g). Następnie każdą kulkę rozwałkować i zwinąć w rulon, pozostawić do rośnięcia na kolejne 30 minut, posmarować wcześniej przygotowaną mieszanką roztrzepanego jajka z mlekiem oraz oprószyć sezamem białym. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 20-25 minut do uzyskania ładnego złotego koloru.
  • Małże św. Jakuba:
  • Małże oczyść, następnie na mocno rozgrzanej patelnię dodaj 2 szczypty cukru, odrobinę soli i ok. 50 ml oliwy extra virgin. Usmaż małże.
  • Hot dog:
  • Złożenie hot doga należy wykonać według własnych upodobań, należy jednak pamiętać aby bułkę obficie posmarować salsą. Na posmarowane bułki należy wyłożyć małże. Na sam koniec można dodać jeszcze sos. Należy jednak pamiętać aby serwować hod dogi od razu, kiedy małże są świeżo z patelni.