Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować halloumi z pomidorem i bazylią, stek z tuńczyka, ceviche z dorsza, krokieciki z porem i serem gruyere oraz ciastka orzechowe.
Halloumi z pomidorem i bazylią
- Składniki:
- · ser Halloumi
- · oliwa
- · pomidorki koktajlowe
- · sól
- · liście bazylii
- Przygotowanie:
- Halloumi pokroić na kawałki i podsmaż na rozgrzanej oliwie do złoto brązowego koloru. Zdjąć z patelni, przesmażyć na niej przez minutę połówki pomidorków koktajlowych, posolić. Podawać kawałek sera z połową pomidora i liściem bazylii, skropione oliwą.
Stek z tuńczyka
- Składniki:
- • sos sojowy
- • miód
- • sezam
- • wasabi
- • szczypiorek
- • stek z tuńczyka
- Przygotowanie:
- Stek zamarynować w sosie sojowym i obtoczyć w mieszance jasnego i ciemnego sezamu. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem po 30 sekund na stronę. Zdjąć, pokroić w plastry, podawać z odrobiną sosu sojowego z miodem, wasabi i szczypiorkiem.
Ceviche z dorsza
- Składniki:
- · dorsz - 200 g
- · limonka - 1 sztuka
- · kolendra
- · awokado - ¼
- · mango - 1/3
- · chilli - 1 sztuka
- · miód - 1 łyżka
- · sól
- · pieprz
- · papier ryżowy
- Przygotowanie:
- Rybę, awokado, mango pokroić w kostkę, kolendrę i chilli drobno posiekać. Wszystko wymieszać z sokiem z limonki, dodać miodu i odstawić do zamarynowania. Arkusz papieru ryżowego smażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż stanie się prażynkami.
Krokieciki z porem i serem gruyere
- Składniki:
- · masło - 40 g
- · mąka - 40 g
- · mleko - 200 ml
- · por - ½
- · ser gruyere
- · sól
- · jajko
- · panko
- · olej
- Przygotowanie:
- Podsmażyć na maśle posiekanego pora, dodać mąki, smażyć dwie minuty. Posolić i wlewać stopniowo mleko mieszając trzepaczką. Odstawić do lodówki do stężenia. Formować kulki z małą kostką sera w środki, obtaczać w mące, jajku i panko. Smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do zarumienienia. Posolić po usmażeniu.
Ciastka orzechowe
- Składniki:
- · Masło - 80 g
- · Cukier muscovado - 100 g
- · Mąka - 100 g
- · Orzechy włoskie - 30 g
- · Jajko - 1 sztuka
- · Sól - 1 łyżeczka
- Przygotowanie:
- Masło podgrzewać, aż stanie się brązowe i będzie pachniało orzechowo. Przelać do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. Po przestudzeniu dodać jajko, mąkę i rozdrobnione orzechy. Odstawić do lodówki do stężenia, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.