Dominik Tomczyk. Finger Food.

Dominik Tomczyk. Finger Food.
Dominik Tomczyk. Finger Food.
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować halloumi z pomidorem i bazylią, stek z tuńczyka, ceviche z dorsza, krokieciki z porem i serem gruyere oraz ciastka orzechowe.

Halloumi z pomidorem i bazylią

  • Składniki:
  • ·      ser Halloumi
  • ·      oliwa
  • ·      pomidorki koktajlowe
  • ·      sól
  • ·      liście bazylii
  • Przygotowanie:
  • Halloumi pokroić na kawałki i podsmaż na rozgrzanej oliwie do złoto brązowego koloru. Zdjąć z patelni, przesmażyć na niej przez minutę połówki pomidorków koktajlowych, posolić. Podawać kawałek sera z połową pomidora i liściem bazylii, skropione oliwą.

Stek z tuńczyka

  • Składniki:
  • • sos sojowy
  • • miód
  • • sezam
  • • wasabi
  • • szczypiorek
  • • stek z tuńczyka
  • Przygotowanie:
  • Stek zamarynować w sosie sojowym i obtoczyć w mieszance jasnego i ciemnego sezamu. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem po 30 sekund na stronę. Zdjąć, pokroić w plastry, podawać z odrobiną sosu sojowego z miodem, wasabi i szczypiorkiem.

Ceviche z dorsza

  • Składniki:
  • ·      dorsz - 200 g
  • ·      limonka - 1 sztuka
  • ·      kolendra
  • ·      awokado - ¼
  • ·      mango - 1/3
  • ·      chilli - 1 sztuka
  • ·      miód - 1 łyżka
  • ·      sól
  • ·      pieprz
  • ·      papier ryżowy
  • Przygotowanie:
  • Rybę, awokado, mango pokroić w kostkę, kolendrę i chilli drobno posiekać. Wszystko wymieszać z sokiem z limonki, dodać miodu i odstawić do zamarynowania. Arkusz papieru ryżowego smażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż stanie się prażynkami.

Krokieciki z porem i serem gruyere

  • Składniki:
  • ·      masło - 40 g
  • ·      mąka - 40 g
  • ·      mleko - 200 ml
  • ·      por - ½
  • ·      ser gruyere
  • ·      sól
  • ·      jajko
  • ·      panko
  • ·      olej
  • Przygotowanie:
  • Podsmażyć na maśle posiekanego pora, dodać mąki, smażyć dwie minuty. Posolić i wlewać stopniowo mleko mieszając trzepaczką. Odstawić do lodówki do stężenia. Formować kulki z małą kostką sera w środki, obtaczać w mące, jajku i panko. Smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do zarumienienia. Posolić po usmażeniu.

Ciastka orzechowe

  • Składniki:
  • ·      Masło - 80 g
  • ·      Cukier muscovado - 100 g
  • ·      Mąka - 100 g
  • ·      Orzechy włoskie - 30 g
  • ·      Jajko - 1 sztuka
  • ·      Sól - 1 łyżeczka
  • Przygotowanie:
  • Masło podgrzewać, aż stanie się brązowe i będzie pachniało orzechowo. Przelać do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. Po przestudzeniu dodać jajko, mąkę i rozdrobnione orzechy. Odstawić do lodówki do stężenia, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.