"Darjan Brydż"to pełna nazwa restauracji położonej w samym centrum urokliwej Bystrzycy Kłodzkiej. Pierwsza część nazwy to skrót od imion wspólników: Dariusza i Jana, natomiast druga została przejęta z całym lokalem.
Zobaczcie, jak Magda Gessler odbierała nagrodę: Wiktora w kategorii "Odkrycie telewizyjne roku 2010"!
“Barbarossa” od 10 lat gości na mapie restauracji w Siedlcach. Był to prezent od ojca dla córki Basi. Jednak młoda kobieta zanim go otrzymała musiała skończyć szkołę gastronomiczną, a później sama zapracować na spłatę kredytu.
TVN
Przemyśl to miasto wielu kultur i wyznań. To również miasto dwóch Barcelonek. Jedna to popularna nazwa lokalnej drużyny piłkarskiej, druga to restauracja prowadzona przez byłego piłkarza, pana Rolanda.
„Karczma u Jędzy” miała być spełnieniem marzeń Sylwii i Bogdana. Ona kosmetyczka, on budowlaniec. Bez żadnego doświadczenia postanowili otworzyć restaurację na obrzeżach Krakowa.
Widok na panoramę Warszawy z 38. piętra budynku Intraco. Właśnie to urzekło pana Antoniego, obecnego właściciela restauracji Valencia, tak bardzo, że postanowił zaryzykować.
Wieliczka, turystyczne miasto wszystkim znane z unikatowej w skali świata kopalni soli, którą odwiedza ponad 1 mln turystów rocznie. To tutaj od blisko 30 lat znajduje się restauracja Maxim, prowadzona przez pana Andrzeja, który jakiś czas temu włączył w interes córkę i syna.
On - Mauretańczyk, ona - Polka. Poznali się w Irlandii. Nick pracował w hotelowej restauracji, Marta rekrutowała nowych pracowników. Po ślubie - to ona namówiła go na przyjazd do Polski. Obawiali się, że on nie znajdzie tu pracy, więc postanowili otworzyć coś swojego.
Jerzy Michalik – właściciel restauracji „Kuchnia i wino” – otwierając swój lokal dwa lata temu chciał, żeby to właśnie u niego pszczynianie poznali smak dobrej kuchni i dobrego wina. Liczył również, że miejsce to będzie chętnie odwiedzane przez rzesze przyjezdnych.
Restauracja Peper's to rodzinny interes w Białymstoku. Przez kilka lat była tutaj kuchnia wegetariańska, ale 7 lat temu ojciec rodziny postanowił przekazać biznes swoim dwóm starszym córkom - Edycie i Monice. Te zmieniły profil restauracji, postawiły na kuchnię meksykańską. Znając ją z tylko ... internetu.
Restauracja "Colloseum" mieści się na obrzeżach Tychów. Zaledwie kilka kroków od Jeziora Paprocińskiego, w malowniczej, leśnej scenerii. Problem w tym, że nie każdy Tyszanin wybierający się w te okolice na spacer trafia właśnie do niej na włoski obiad. Goście wpadają tutaj tylko w weekend, kiedy to "Colloseum" zmienia się w dyskotekę.
"Obrochtówka" to jedna z najstarszych restauracji w Zakopanem. Przez wiele lat była prowadzona przez rodzinę obecnych właścicieli, którzy gościli u siebie wiele znanych osobistości, m. in. Czesława Niemena czy generała Wojciecha Jaruzelskiego.
„Tabun” znajduje się na terenie ośródka agroturystycznego z piękną stadniną koni w Otominie, nieopodal Gdańska. Stylowa, kameralna restauracja w malowniczym plenerze, nie przyciąga jednak klientów.
„Czarcią Łapę” w Lublinie zna prawie każdy, odwiedza – mało kto. Legenda głosi, że na przełomie XIV i XV wieku diabeł wydał sprawiedliwy wyrok na korzyść biednej kobiety. A żeby go przypieczętować oparł się ręką o stół, wypalając w desce ślad swojej dłoni.
Zajazd „Horolna – Góralskie Jadło” to pełna nazwa restauracji położonej 410 metrów nad poziomem morza w Przybędzy, niedaleko Żywca.
„Paroles, paroles” to z francuskiego: słowa, słowa, ale to także nazwa restauracji znajdującej się na krakowskim Kazimierzu, która głównie serwuje dania .... włoskie.
„Broniszówkę” otworzył 3 lata temu pan Krzysztof. Wcześniej pracował w branży budowlanej, ale chciał coś zmienić. Postanowił otworzyć małą smażalnię ryb.
Restauracja Słowiańska położona jest w uroczej miejscowości Słońsk , nieopodal przejścia granicznego, w samym sercu Parku Narodowego „Ujście Warty”.
Restauracja wybudowana na ruinach XIII-wiecznego Zamku Krzyżackiego w samym sercu Torunia ze wspaniałym widokiem na Wisłę. Wydawałoby się, że to złoty interes, jednak ten lokal nie przynosi żadnych zysków.
Restauracja “IncognitoClub” znajduje się w Mrozach - miasteczku położonym 60 kilometrów od Warszawy. Był tu już młodzieżowy dom kultury, pub, a jeszcze później obiady domowe.
Restauracja Cinamon to mała restauracyjka, znajdująca się na raciborskiej starówce. Jej właściciele to młoda para, Agnieszka i Marcin. Ona wcześniej pracowała w kilku warszawskich restauracjach, on z wykształcenia jest nauczycielem wychowania fizycznego. Zapragnęli otworzyć własny lokal.
Restauracja "Jesz Burger" w samym centrum lubelskiego deptaka to pomysł na ciekawy lokal dwóch braci – Bogumiła i Macieja.