Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, tym bardziej warto pamiętać by było ono pełne odpowiednich składników. Z pomocą przychodzi Gosia Molska, która przygotowała specjalny przepis na tacos z marchewki. Dzięki niemu, szybko i łatwo przygotujecie pożywne śniadanie.
Tacos z marchewki - przepis od Gosi Molskiej - receptura
- 4 marchewki
- 50 g parmezanu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, płatki chilli, kumin mielony
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 150 g rozmrożonego groszku zielonego
- garść kolendry
- oliwa
- cytryna
- awokado
- liście rukoli
Tacos z marchewki - przepis od Gosi Molskiej - przygotowanie
Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj starty parmezan i 1 roztarty ząbek czosnku. Do tego wszystkiego dodaj sól, chilli, kumin, mąkę kukurydzianą oraz jajko.
Uformuj płaskie placuszki, skrop oliwą i wstaw do piekarnika, który rozgrzany będzie na 200 stopni. Piecz aż się zezłocą, a później przekręć na drugą stronę, aby również otrzymać złocisty kolor.
Groszek, ząbek czosnku, kolendrę, startą skórkę z cytryny, sól i chlust oliwy, zblenduj na gładką pastę.
Gotowe tacos marchewkowe posmaruj pastą z groszku, dodaj plastry awokado i kilka liści rukoli.
To wszystko! Smacznego!
- Debora Warchoł: Biszkopt z lemon curd i bezą włoską
- Adrian Królikowski: Torcik bezowy z kremem mascarpone, glazurowanymi skórkami z pomarańczy i sosem ananasowo-kokosowym
Autor: Dominik Pajewski
Źródło zdjęcia głównego: X-News