- Biszkopt z lemon curd i bezą włoską
- Składniki:
- - 4 jajka
- - 2 cytryny
- - 100 g masła
- - 1 szklanka cukru (około 200 g)
- - Sól
- - 80 g mąki
- Przygotowanie biszkoptu:
- Białka z 4 jaj ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce szklankę cukru, aż beza będzie gładka i nie będzie czuć ziarenek cukru pod palcami. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj bezę z 4 żółtkami, dodając je jedno po drugim. Na koniec dodaj 80 g przesianej mąki i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy i piecz przez około 25 minut w temperaturze 200°C, aż biszkopt będzie suchy w środku (sprawdź patyczkiem).
- Przygotowanie lemon curd:
- -sok z cytryny -100m;
- -4 żółtka
- -100 g masła
- 100 ml soku z cytryny zagotuj z cukrem (ilość cukru dostosuj do własnych preferencji słodkości). W osobnej misce wymieszaj 4 żółtka. Zahartuj je odrobiną gorącego soku, a następnie cienkim strumieniem dodaj resztę soku do żółtek, ciągle mieszając. Gotową masę przelej z powrotem do garnka i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje jak budyń. Dodaj około 100 g masła w kilku kawałkach i wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
- Przygotowanie bezy włoskiej:
- -4 białka
- -150 g cukru
- -100 ml wody
- Białka z 4 jaj ubij z odrobiną soli. W czasie ubijania przygotuj syrop z 150 g cukru i 100 ml wody, doprowadzając go do osiągnięcia temperatury 120°C. Kiedy mikser zacznie zostawiać ślad na ubitych białkach, cienkim strumieniem wlej syrop, nadal ubijając, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego.
- Wytnij biszkopt za pomocą ringu i ułóż na talerzu. Na górę wyłóż lemon curd za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie rozety. Na lemon curd nałóż bezę i delikatnie opal ją palnikiem.
podziel się: