Debora Warchoł: Biszkopt z lemon curd i bezą włoską

Biszkopt z lemon curd i bezą włoską
Biszkopt z lemon curd i bezą włoską
  • Biszkopt z lemon curd i bezą włoską
  • Składniki:
  • - 4 jajka
  • - 2 cytryny
  • - 100 g masła
  • - 1 szklanka cukru (około 200 g)
  • - Sól
  • - 80 g mąki
  • Przygotowanie biszkoptu:
  • Białka z 4 jaj ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce szklankę cukru, aż beza będzie gładka i nie będzie czuć ziarenek cukru pod palcami. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj bezę z 4 żółtkami, dodając je jedno po drugim. Na koniec dodaj 80 g przesianej mąki i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy i piecz przez około 25 minut w temperaturze 200°C, aż biszkopt będzie suchy w środku (sprawdź patyczkiem).
  • Przygotowanie lemon curd:
  • -sok z cytryny -100m;
  • -4 żółtka
  • -100 g masła
  • 100 ml soku z cytryny zagotuj z cukrem (ilość cukru dostosuj do własnych preferencji słodkości). W osobnej misce wymieszaj 4 żółtka. Zahartuj je odrobiną gorącego soku, a następnie cienkim strumieniem dodaj resztę soku do żółtek, ciągle mieszając. Gotową masę przelej z powrotem do garnka i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje jak budyń. Dodaj około 100 g masła w kilku kawałkach i wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
  • Przygotowanie bezy włoskiej:
  • -4 białka
  • -150 g cukru
  • -100 ml wody
  • Białka z 4 jaj ubij z odrobiną soli. W czasie ubijania przygotuj syrop z 150 g cukru i 100 ml wody, doprowadzając go do osiągnięcia temperatury 120°C. Kiedy mikser zacznie zostawiać ślad na ubitych białkach, cienkim strumieniem wlej syrop, nadal ubijając, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego.
  • Wytnij biszkopt za pomocą ringu i ułóż na talerzu. Na górę wyłóż lemon curd za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie rozety. Na lemon curd nałóż bezę i delikatnie opal ją palnikiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości