Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować Finger Food składający się z tatar wołowego z wasabi, przegrzebków z pastą z bobu, pumperniklu z kremem chrzanowym, kalmara z aioli oraz marchewki z chałwą.
Tatar wołowy z wasabi
- Składniki:
- · 100g polędwicy wołowej
- · 1/2 łyżeczki pasty wasabi
- · 2 łyżeczki oleju sezamowego
- · 2 łyżeczki sosu sojowego
- · kilka gałązek solirodu
- · otarta skórka z cytryny
- · nori
- Przygotowanie:
- Mięso pokroić w 0,5 cm kostkę. Dodać wasabi, olej sezamowy, sos sojowy i wymieszać. Soliród zblanszować i zahartować w wodzie z lodem. Nori wrzucić na suchą patelnię i lekko uprażyć. Pociąć na ok. 5 cm kwadraty. Na każdym ułożyć łyżeczkę wołowiny, gałązkę solirodu i otarta skórkę z cytryny.
Przegrzebki z pastą z bobu
- Składniki:
- · 5 przegrzebków
- · 5 małych okrągłych krakersów
- · 100g bobu
- · 10 listków mięty
- · sól
- · pieprz
- · masło
- Przygotowanie:
- Przegrzebki osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć pieprzem. Smażyć na gorącej patelni ok. 1,5-2 minuty do uzyskania pięknego złotego koloru, obrócić i dodać łyżkę masła, bastować 30 sekund. Zdjąć z patelni. Bób wrzucić do osolonej gotującej się wody i gotować 5-7 minut. Odcedzić i wrzucić do wody z lodem. Obrać ze skórki. Dodać sól, pieprz i miętę. Zblendować na pastę. Smarować krakersy pastą z bobu i na górze kłaść smażone przegrzebki.
Pumpernikiel z kremem chrzanowym
- Składniki:
- · 5 małych okrągłych kromek pumpernikla
- · 50g serka Philadelphia
- · 2 łyżeczki chrzanu
- · 5 główek szparagów
- · sól
- Przygotowanie:
- Serek wymieszać z chrzanem. Szparagi zblanszować w gorącej wodzie i zahartować w wodzie z lodem. Osuszyć papierowym ręcznikiem i posolić. Posmarować pumpernikiel kremem chrzanowym i na wierzchu układać główki szparagów.
Kalmar z aioli
- Składniki:
- · 100g kalmarów
- · 1 żółtko
- · 100ml oleju
- · 1 ząbek czosnku
- · garść liści kolendry
- · 1 limonka
- · masło
- · sól
- · pieprz
- Przygotowanie:
- Liście kolendry, czosnek, łyżeczkę soku z limonki, sól i olej zblendować razem. Żółtko ubijać w misce trzepaczka dolewając małymi stróżami olej. Ubijać do uzyskania gęstego sosu. Kalmary pociąć na prostokątne kawałki. Od wewnętrznej strony ponacinać kalmara. Posolić i popieprzyć. Smażyć 2 minuty na średnim ogniu.
Marchewka z chałwą