Łosoś w cieście francuskim, przepyszne pierogi? Czy może tradycyjnie przyrządzony karp? Co podasz na swoim stole wigilijnym?

MasterChef
MasterChef
Każda drużyna świątecznej, rodzinnej rywalizacji musiała w drugiej konkurencji zaserwować aż cztery wigilijne dania; w tym dwa z użyciem ryb! Jak bardzo pyszne są to przepisy przekonajcie się sami.
MasterChef
MasterChef
MasterChef
MasterChef
  • Karolina Grzelak – ZIELONI
    • Asia Halasz
      • Mateusz Ratajczyk
        • I Łosoś zapiekany w cieście francuskim z karmelizowanym porem, podany z sosem winno-maślanym
          • Łosoś zapiekany w cieście francuskim z karmelizowanym porem
            • Składniki:
              • 1kg fileta z łososia
                • 2 duże pory
                  • 100g masła
                    • 1 łyżeczka soli
                      • 2 szczypty pieprzu
                        • 1 rolka ciasta francuskiego
                          • 1 żółtko
                            • Wykonanie:
                              • Z dwóch porów wykrawamy białą część i kroimy ją na cienkie plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, a następnie dodajemy plasterki pora. Całość podsmażamy na średnim ogniu do zmięknięcia, uważając by nie przypalić pora. Oczyszczony z ości i skóry filet z łososia kroimy na paski ok. 12 grubości. Rozwijamy ciasto francuskie i grubą warstwą układamy jeden na drugim pokrojone paski fileta z łososia. Łososia solimy, a na jego wierzch układamy przygotowany karmelizowany por. Ciasto dokładnie zawijamy w rulon, zagniatając boki. Nadmiar ciasta po bokach odcinamy. Ciasto smarujemy po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Całość pieczemy w piekarniku do momentu zarumienienia, przez ok. 20 min w temperaturze 190 stopni C.
                                • Sos winno-maślany
                                  • Składniki:
                                    • 250ml białego wytrawnego wina
                                      • 2 szalotki
                                        • 100g masła
                                          • 100ml śmietanki 30%
                                            • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                              • 0,5 łyżeczki soli
                                                • 2 szczypty pieprzu
                                                  • Wykonanie:
                                                    • Do rondelka wlewamy wino, dodajemy posiekaną szalotkę i redukujemy na średnim ogniu do uzyskania 1/3 objętości płynu. Następnie odcedzamy zredukowany płyn i dodajemy do niego masło, całość energicznie mieszając. Pod koniec dodajemy śmietankę i redukujemy sos do zgęstnienia. Przygotowany sos solimy, pieprzymy oraz dodajemy łyżeczkę soku z cytryny.
                                                      • Podanie:
                                                        • Na tacę wykładamy roladę z łososiem i porem. Obok w sosjerce podajemy gorący sos.
                                                          • II Pierogi z kapustą i grzybami, okraszone cebulką
                                                            • Farsz
                                                              • Składniki:
                                                                • 1kg kapusty kiszonej
                                                                  • 3 łyżeczki soli
                                                                    • 0,5 łyżeczki pieprzu
                                                                      • 3 liście laurowe
                                                                        • 5 ziaren ziela angielskiego
                                                                          • 150g suszonych grzybów
                                                                            • 150g masła
                                                                              • Wykonanie:
                                                                                • Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godz, aż zmiękną. Po tym czasie, grzyby odsączamy z wody i drobno siekamy. Kapustę kiszoną płuczemy raz, aby zmniejszyć kwasowość. Następnie ją drobno siekamy, przekładamy do garnka wraz z grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wszystko zalewamy wodą do poziomu kapusty. Gotujemy całość przez ok. pół godziny z dodatkiem soli, pieprzu oraz masła, do momentu zmięknięcia kapusty. Po ugotowaniu przecedzamy od wody kapustę i pozbywamy się liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gotową kapustę z grzybami lekko schładzamy przed wyłożeniem na ciasto.
                                                                                  • Ciasto
                                                                                    • Składniki:
                                                                                      • 300g mąki pszennej
                                                                                        • 200ml wrzącej wody
                                                                                          • 25g masła
                                                                                            • 1 szczypta soli
                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                • Do gorącej wody dodajemy masło i je rozpuszczamy. Następnie do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę i dodajemy gorącą wodę z masłem. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Przygotowane ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na ok. 25 min do odpoczęcia ciasta. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i ringami wycinamy kółka. Następnie na okręgi wykładamy po środku łyżkę przygotowanego farszu. Pierogi składamy na pół i sklejamy je, zagniatając końce. Na sklejonych końcach robimy falbankę.
                                                                                                  • Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie z łyżką oleju do momentu wypłynięcia na wierzch.
                                                                                                    • Okrasa z cebulki
                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                        • 2 szalotki
                                                                                                          • 100g masła
                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                              • Na rozgrzanej patelni topimy masło. Następnie dodajemy posiekaną na drobną kosteczkę szalotkę i smażymy ją na średnim ogniu do momentu zeszklenia.
                                                                                                                • Podanie:
                                                                                                                  • Na talerzu układamy pierogi, polewając je masłem z cebulką.
                                                                                                                    • III Kapusta z fasolą i borowikami
                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                        • 1kg kapusty kiszonej
                                                                                                                          • 80g suszonych borowików
                                                                                                                            • 200g namoczonej fasoli
                                                                                                                              • 100g masła
                                                                                                                                • 5 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                  • 3 liście laurowe
                                                                                                                                    • 1,5 łyżeczki soli
                                                                                                                                      • 0,5 łyżeczki pieprzu
                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                          • Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny, aż zmiękną. Po tym czasie, grzyby odsączamy z wody i drobno siekamy. Kapustę kiszoną płuczemy raz, aby zmniejszyć kwasowość. Następnie ją drobno siekamy, przekładamy do garnka wraz z grzybami, fasolą oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Wszystko zalewamy wodą do poziomu kapusty. Gotujemy całość przez ok. pół godziny z dodatkiem soli i pieprzu, do momentu zmięknięcia kapusty. Po tym czasie przecedzamy od wody kapustę i pozbywamy się liści laurowych oraz ziela angielskiego. Do kapusty dodajemy masło i chwilę gotujemy.
                                                                                                                                            • Podanie:
                                                                                                                                              • Do miski wkładamy przygotowaną gorącą kapustę z fasolą i borowikami.
                                                                                                                                                • IV Smażony karp i amur
                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                    • 1,5kg karpia
                                                                                                                                                      • 2kg amura
                                                                                                                                                        • 200g mąki pszennej
                                                                                                                                                          • 0,5l oleju rzepakowego
                                                                                                                                                            • 1 kg cebuli
                                                                                                                                                              • sól
                                                                                                                                                                • pieprz
                                                                                                                                                                  • 1 pęczek koperku
                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                      • Ryby oczyszczamy z łusek i wnętrzności. Odcinamy rybom głowy i ogony, a następnie kroimy na dzwonki o szerokości ok. 5 cm. Przygotowane dzwonki ryb obkładamy pokrojoną na grube plastry cebulą, solimy i pozostawiamy na ok. 1 godz. Po tym czasie ryby oczyszczamy z cebuli, pieprzymy i obtaczamy w mące pszennej. Dzwonki smażymy na mocno rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. Usmażone dzwonki przekładamy na papier kuchenny do odsączenia tłuszczu.
                                                                                                                                                                        • Podanie:
                                                                                                                                                                          • Na duży półmisek wykładamy usmażone dzwonki ryb. Talerz delikatnie przystrajamy koperkiem.
                                                                                                                                                                            • V Kompot z suszonych owoców
                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                • 250g suszonych śliwek
                                                                                                                                                                                  • 150g suszonych jabłek
                                                                                                                                                                                    • 150g suszonych gruszek
                                                                                                                                                                                      • 150g suszonych moreli
                                                                                                                                                                                        • 2 pomarańcze
                                                                                                                                                                                          • 1 łyżka goździków
                                                                                                                                                                                            • 2 laski cynamonu
                                                                                                                                                                                              • 3l wody
                                                                                                                                                                                                • 200ml wytrawnego wina białego
                                                                                                                                                                                                  • 300g miodu lipowego
                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                      • Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy suszone owoce wraz z goździkami i cynamonem. Całość gotujemy przez ok. pół godziny, następnie dolewamy wino, dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze i miód. Gotujemy kompot przez kolejne ok. pół godziny. Gotowy kompot przecedzamy, wlewamy płyn do dzbanka i dodajemy kilka plastrów pomarańczy.
                                                                                                                                                                                                        • Podanie:
                                                                                                                                                                                                          • Kompot podajemy w dzbanku z kilkoma plastrami pomarańczy.
                                                                                                                                                                                                            • VI Barszcz grzybowy
                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                • 300g suszonych borowików i podgrzybków
                                                                                                                                                                                                                  • 2 marchwie
                                                                                                                                                                                                                    • 4 pietruszki
                                                                                                                                                                                                                      • 1 duży por
                                                                                                                                                                                                                        • 1 mały seler
                                                                                                                                                                                                                          • 4 duże cebule
                                                                                                                                                                                                                            • 3 łodygi selera naciowego
                                                                                                                                                                                                                              • 100g masła
                                                                                                                                                                                                                                • 70ml śmietany 18%
                                                                                                                                                                                                                                  • sól
                                                                                                                                                                                                                                    • pieprz
                                                                                                                                                                                                                                      • ziele angielskie
                                                                                                                                                                                                                                        • liść laurowy
                                                                                                                                                                                                                                          • 25ml wódki
                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                              • Do rondelka wrzucamy suszone grzyby, zalewamy je wodą, dodajemy 2 cebule przekrojone na pół, dwa liście laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Grzyby gotujemy do momentu zmięknięcia. W tym czasie obrane warzywa wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy warzywa ok. 4l wody i gotujemy przez ok. 15 min. Po tym czasie do wywaru dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, pomijając cebulę. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojoną w plastry cebulę. Cebulę smażymy do momentu zeszklenia. Następnie wrzucamy do gotującego się wywaru przygotowaną cebulę z masłem, 3 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Barszcz grzybowy gotujemy przez ok. 1,5 h. Na koniec doprawiamy barszcz solą i pieprzem i odcedzamy od warzyw.
                                                                                                                                                                                                                                                • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                  • Do wazy wlewamy przygotowany barszcz grzybowy wraz z grzybami i dolewamy 1 kieliszek wódki. Barszcz podajemy z kleksem ze śmietany.
                                                                                                                                                                                                                                                    • Joanna Szymanowska – ŻÓŁCI
                                                                                                                                                                                                                                                      • Igor Szymanowski
                                                                                                                                                                                                                                                        • Marzena Szymańska
                                                                                                                                                                                                                                                          • I Śledzie w śmietanie z pyrami w mundurku
                                                                                                                                                                                                                                                            • Śledzie w śmietanie
                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                • 500g filetów śledziowych (matiasy)
                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 jabłka
                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                      • 400g śmietany kwaśnej 18%
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 400g jogurtu greckiego
                                                                                                                                                                                                                                                                          • cukier do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                            • sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                              • pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • W pierwszej kolejności opłucz filety śledziowe ok. 8 razy w zimnej wodzie, aby pozbyć się bardzo słonego smaku. Przepłukane z nadmiaru soli filety osusz ręcznikiem papierowym. Koniecznie spróbuj, czy jeszcze nie trzeba ich przepłukać. Następnie filety pokrój w ok. 2.5cm kawałki. Dwie większe cebule pokrój w półksiężyce. Przysyp cebule 2-3 łyżkami cukru i delikatnie ugniataj. Odstaw na ok. 2 h. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Do miski ze zmożoną cebulką dodaj jabłko, jogurt grecki i śmietanę. Następie dodaj pokrojone matiasy. Wszystkie składniki delikatnie mieszaj razem i jeśli to potrzebne doprawiaj solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z pyrami w mundurkach.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Pyry w mundurkach
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 8szt. ziemniaków, średniej wielkości
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • woda
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 3 łyżeczki soli (płaskie)
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wybierz świeże, średniej wielkości ziemniaki. Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się brudu i ziemi z ich powierzchni. Umieść ziemniaki w garnku i dodaj tyle wody, aby je przykryła. Dodaj sól. Doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień, aby zagotowywać ziemniaki na wolniejszym ogniu. Gotuj ziemniaki do momentu, kiedy będzie można je przekłuć widelcem bez trudu. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i pozostaw na chwilę, aby odparowała z nich nadmierna wilgoć.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • II Pstrąg
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • cały pstrąg (oczyść i osusz go dobrze)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 szklanki mąki wrocławskiej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • olej roślinny do smażenia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • opcjonalnie: sok z cytryny i świeża kolendra do podania
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Upewnij się, że pstrąg jest dokładnie oczyszczony i osuszony (zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz). Odstaw rybę na 15 min na ręcznik papierowy, aby pozbyć się wilgoci z powierzchni. Natnij delikatnie tułów ryby, następnie natrzyj ją solą i pieprzem z obu stron. W worku foliowym umieść mąkę i rybę. Zamknij od góry worek i wstrząsaj nim delikatnie, aby mąka równomiernie pokryta całego dorsza. Następnie wyjmij rybę z worka i znowu potrząśnij delikatnie, żeby pozbyć się nadmiaru mąki. Rozgrzej olej w woku lub głębokiej patelni na średnim ogniu. Olej powinien być wystarczająco głęboki, aby przykryć przynajmniej połowę ryby. Kiedy olej jest odpowiednio rozgrzany, delikatnie włóż dorsza do gorącego oleju. Smaż pstrąga przez około 5-7 minut z każdej strony. Ryba powinna być złocista i chrupiąca. Czas smażenia zależy od grubości ryby. Po usmażeniu, dorsza połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Smażonego pstrąga podawaj z cytryną i kolendrą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • III Śledzik orientalny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 filety śledziowe (matiasy)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 duże czerwone cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 100g imbiru marynowanego (imbiru różowego)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 łyżki sosu sojowego (jasnego)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki sosu ostrygowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1/3 papryczki chilli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 łyżka miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 200ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Filety śledziowe płuczemy ok. 8 razy wodą, tak żeby pozbyć się bardzo słonego smaku. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na ok. 2 cm kawałki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Następnie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Zmórz z 2 łyżeczkami cukru, po czym dodaj łyżkę cytryny i zostaw, aż cebula będzie miękka. Przypraw solą i pieprzem wg. własnych preferencji. Do innego naczynia wlej olej, sos sojowy, sos ostrygowy, miód, pokrojone w drobną kostkę chilli i wszytko ze sobą połącz. Pokrojone filety włóż do słoiczka i przełóż na zmianę z warstwami cebuli i imbirem. Wszytko polej zalewą i włóż do lodówki na minimum 8h .
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • IV Łosoś w cieście francuskim z kapustą kiszoną i sosem la vin blanc
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Oliwa koperkowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 300g oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 150g liści koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 5g soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • W rondelku podgrzej olej do 55 °C. Do blendera wlej olej i dodaj koperek. Miksuj przez 7 min. Na drobnym sitku rozłóż gazę i przecedź oliwę. Gotową oliwę przelej do butelki dozującej.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • La vin blanc
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 25g szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 200ml białego wina wytrawnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 200ml bulionu rybnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 40ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • biały pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Szalotkę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj szalotkę i zredukuj białym winem o ½ objętości. Oddzielnie zredukuj bulion o ½ objętości. Następnie dodaj redukcję z szalotki i gorącą śmietankę. Odstaw wszytko na ok. 5 min. Sprawdź konsystencję sosu - jeśli nie jest ona dość gęsta, dodaj łyżkę masła i łyżkę bulionu rybnego. Przecedź sos przez drobne sito i ponownie zagotuj. Dopraw solą, białym pieprzem i kroplą soku z cytryny.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Łosoś
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100g kapusty kiszonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 250g filetu z łososia, oczyszczonego i osuszonego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1/3 cebuli białej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1szt. ciasta francuskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • cukier do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 jajko (rozmącone)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Cebulę pokrój w piórka, kapustę posiekaj. Oba składniki włóż do miski. Dodaj cukru i chwilę ugniataj wszystko ręką (w zależności od kwasowości kapusty dodaj więcej lub mniej cukru, wg własnych preferencji). Zostaw na czas 10 min na drobnym ogniu, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto francuskie. Umieść filet z łososia (wymiary ok. 6cmx25cm) na środku, połóż na nim odsączoną kapustę i zawijaj ostrożnie, aby owinąć rybę w cieście. Aby ciasto lepiej się sklejało, posmaruj brzegi rozmąconym jajkiem. Przytnij nadmiar ciasta i dokładnie zamknij brzegi, aby uniknąć wycieku. Połóż zawinięte filety na blasze do pieczenia, szczelnie złożoną stroną do dołu. Posmaruj wierzch ciasta francuskiego rozmąconym jajkiem, aby uzyskać złocisty kolor.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Piecz łososia w cieście francuskim w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie pięknie złociste, a łosoś gotowy w środku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Podawaj łososia w cieście francuskim na gorąco z la vin blanc i koprem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • V Filet z karpia z kapustą i grzybami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kapusta z grzybami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1kg kapusty kiszonej, mniej kwaśnej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 60g suszonych podgrzybków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 cebula biała
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 mała marchewka, starta na dużych oczkach
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 5 łyżek oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1,5 szklanki wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 liście laurowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 ziarenka ziela angielskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1/2 łyżeczki pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 łyżeczka cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 300ml wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Wodę z moczenia grzybów przelej przez sitko do małego naczynia, a grzyby pokrój w grube paseczki. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Do rozgrzanego dużego garnka wlej olej i podsmaż cebulkę. Kapustę odsącz (wodę zostaw do podlewania kapusty) i przełóż do podsmażonej cebulki. Dodaj marchew, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i grzyby. Zalej wszystko wodą z moczenia grzybów. Wlej dodatkowo ok. 300ml zimnej wody.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj przez ok. 2h, aż kapusta zrobi się miękka. Pod koniec dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Karp smażony
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 płaty karpia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 120g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 200ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100g masła klarowanego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 20g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Płaty z karpia oczyszczamy i osuszamy z łusek i płetw, nadmiar wody usuwamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczonego karpia dzielimy na 3 części, przyprawiamy solą i obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło klarowane. Smażymy ok. 7 min do momentu zarumienienia. Następnie przewracamy rybę na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Usmażonego karpia przekładamy do brytfanki, układając na każdej porcji po kawałku masła i chwilę dusimy na małym ogniu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • VI Śledzik w oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 filety śledziowe (matiasy)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 duże cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 200ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Filety śledziowe płuczemy ok. 8 razy wodą, tak żeby pozbyć się bardzo słonego smaku. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na ok. 2 cm kawałki.Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Zmórz z 2 łyżeczkami cukru. Dodaj łyżeczkę octu jabłkowego i pozostaw, do momentu aż cebula zrobi się miękka. Przypraw solą i pieprzem wg własnych preferencji. Pokrojone filety włóż do słoiczka i przełóż na zmianę warstwami cebuli. Wszystko zalej olejem i włóż do lodówki .
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Maciej Pisarczyk – NIEBIESCY
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Mirosław Pisarczyk
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Aleksandra Romaniuk
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Rillette z dorsza, tartaletka z filo
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Tartaletki z ciasta filo
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 rolka ciasta filo
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • oliwa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Kładziemy 3 warstwy ciasta filo, smarujemy je delikatnie wodą a na górze oliwą z oliwek. Wycinamy okrągłe krążki i ustawiamy do góry nogami na formach do tartaletek. Można kłaść 2-3 tartaletki na sobie. Pieczemy w 150 stopniach C, przez około 12-15 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Rillette z dorsza
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 200g oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 400g filetu z dorsza
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sok z połówki cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 40g majonezu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 30g musztardy francuskiej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pęczek koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • pęczek szczypiorku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól/pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Dorsza delikatnie gotujemy w oleju do uzyskania konsystencji, w której będzie się delikatnie rozchodził w palcach. Odcedzamy olej, rozdrabniamy rybę. Mieszamy z pokrojonymi ziołami oraz resztą składników.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Rillette podajemy w tartaletce z kawiorem i mikroziołami wedle uznania.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • II Pierogi z kapusta i grzybami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ciasto na pierogi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 500g mąki pszennej (t450)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 250ml gorącej wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Ciasto ugniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy na chwilę do odpoczynku i wałkujemy na grubość ok. 2mm.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Farsz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 800g kapusty kiszonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 200g suszonych grzybów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 300g cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 liście laurowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 ziarenka jałowca
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Grzyby moczymy w wodzie, cebulę szklimy na patelni. Kapustę dodajemy do cebuli i smażymy przez ok. 20 minut. Dodajemy grzyby z odrobiną wody spod grzybów i dusimy ok. 30 minut. Lepimy pierogi korzystając z ciasta oraz farszu. Gotujemy w osolonej wodzie, aż zaczną unosić się do góry.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Serwujemy klasycznie z okrasą z cebuli lub z parmezanem i szczypiorkiem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • IV Barszcz Czerwony
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1kg buraków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ok. 400ml zakwasu z buraków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2,5l bulionu warzywnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 jabłka, odmiana szara reneta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 główka czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 3 ziarna jałowca
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • majeranek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 suszone śliwki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 suszone podgrzybki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • sól/pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Buraki umyć, obrać i pokroić na połówki. Następnie włożyć do garnka wraz z opaloną cebulą, grzybami, rozkrojoną główką czosnku, zielem angielskim, liśćmi i ziarnami pieprzu. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na bardzo wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać do barszczu suszone śliwki, jeden dodatkowy rozgnieciony ząbek czosnku, jabłka, przetarty w dłoniach, suszony majeranek i gotować przez ok. 30-40 minut. Na koniec wlać zakwas buraczany i podgrzać (nie gotować). Całość doprawić do smaku solą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Barszcz serwować z purée ziemniaczanym i okrasą z cebuli.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • V Karp smażony
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 4 dzwonki z karpia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 200g oleju do smażenia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Dzwonki z karpia marynujemy w cebuli przez około 30 minut. Następnie czyścimy z cebuli, doprawiamy solą, obtaczamy w jajku i w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 7 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Zabaglione chrzanowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100g śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 łyżki chrzanu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól/pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wszystkie składniki mieszamy razem, w kąpieli wodnej ubijamy rózgą, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pikle
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 200g octu winnego 5%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 500g wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2-3 liście laurowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 150g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 40g soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 łyżeczki kolendry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki z zalewy podgrzewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ulubione warzywa cienko kroimy i ewentualnie blanszujemy (np. dynia, buraki). Zalewamy zalewą i odstawiamy na 30
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • min. do zapiklowania.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Małgorzata Szymonek – CZERWONI
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Janina Szymoenk
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Maria Khaja
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Adam Khaja
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • I Śledzie w rodzynkach
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 5 filetów śledziowych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 3 średnie cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 płaska łyżka cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka octu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50g rodzynek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 120ml oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Śledzie wymoczyć, ale muszą pozostać lekko słone. Cebulę pokroić w piórka i dusić na oleju do momentu lekkiego zrumienienia. Dodać przecier pomidorowy, rodzynki, cukier i ocet. Dusić przez ok.10 minut. Następnie wystudzić i dodać śledzie, po czym całość wymieszać. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • II Ryba po grecku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 0,5kg filetów rybnych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 3 marchewki, 2 pietruszki i 2 cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 szklanka oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • mąka do oprószenia ryby
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w grubszą kostkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć marchewkę i pietruszkę. Po ok. 10 minutach podlać wodą i dusić do uzyskania miękkości, po czym dodać przecier pomidorowy i zrumienioną cebulkę. Następnie dodać sól i pieprz. Jeśli woda wyparuje, konsekwentnie dolewać gorącej wody. Finalnie masa ma być średnio gęsta.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Rybę posolić, dodać pieprzu, obtoczyć w mące i usmażyć na lekko złoty kolor.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Na talerzu ułożyć rybę. Na rybę wyłożyć ciepłą, uduszoną marchew. Ważne by była ona ciepła, ale nie gorąca.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • III Pierogi z kapustą i grzybami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Farsz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 600g kapusty kiszonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 szklanka suszonych grzybów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pół szklanki oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Kapustę lekko odcisnąć i ugotować w niewielkiej ilości wody, po czym odcedzić.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Następnie dodać namoczone, ugotowane grzyby. Całość posiekać.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Na patelni rozgrzać olej, dodać kapustę z grzybami i dusić przez ok. 15 minut. Następnie dodać cebulkę, podsmażoną na złoty kolor i sporo pieprzu. Wymieszać i ostudzić.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Ciasto na pierogi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 500g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • niepełne 2 szklanki gorącej wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Do mąki dolewać wodę i mieszać łyżką. Po chwili wyrobić ręką ciasto, aż będzie gładkie i przykryć ciepłą miską. Po 20 minutach odkroić kawałek ciasta i rozwałkować cienko. Należy kolejno wykrawać krążki, nakładać farsz i sklejać dokładnie brzegi. Ulepione pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować od momentu wypłynięcia pierogów przez ok. 1,5 minuty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Gotowe pierogi wyłożyć na półmisek i polać zrumienioną na oleju cebulką.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • IV Wołowina Wellington
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1kg polędwicy wołowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 800g ciemnych pieczarek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 gałązki tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 10 plasterków szynki parmeńskiej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 500g ciasta francuskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka musztardy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól i pieprz.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 łyżki oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Polędwicę oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć polędwicę równomiernie ze wszystkich stron. Następnie posmarować równomiernie musztardą i odstawić. W międzyczasie pieczarki posiekać razem z czosnkiem, solą i pieprzem (bardzo drobno, na konsystencję pasty). Przesmażyć pieczarki z tymiankiem, tak aby cała woda odparowała. Odstawić do ostygnięcia. Na blacie rozłożyć folię spożywczą. Na folii ułożyć szynkę parmeńską w dwóch rzędach, tak aby lekko nakładały się na siebie i nie było przerw pomiędzy plastrami. Na nich rozsmarować przygotowaną pastę pieczarkową, pozostawiając margines wynoszący około 2-3cm. Na pieczarkach ułożyć polędwicę i zawinąć ją w szynkę, a następnie bardzo szczelnie owinąć folią spożywczą. Skręcić brzegi ciasno, podobnie jak cukierek.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Włożyć do lodówki na 15 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Po tym czasie należy rozwałkować ciasto francuskie na kształt prostokąta. Wołowinę wyciągnąć z lodówki i zawinąć w rozwałkowane ciasto, po czym odciąć nadmiar ciasta. Zawinąć je ponownie w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem i delikatnie natnij tępą stroną noża. Wołowinę położyć na blasze do pieczenia i piec przez około 35 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Sos do wellingtona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1kg kości cielęcych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 por
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 pałki selera naciowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 3 gałązki tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 250ml czerwonego wytrawnego wina.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1l wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól i pieprz.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kości cielęce rozłożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Należy piec kości, aż będą dobrze przypieczone. Warzywa pokroić i przypalić na suchej patelni. Zalać winem i zredukować do 1/3 objętości. Dodać przypalone kości, zalać 1l wody, dodać tymianek i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Redukować na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości