Drużyna niebieskich pokazała, jak robi się prawdziwy food sharing! Sprawdź przepisy na ich dania biesiadne

MasterChef
MasterChef
Drużyna niebieskich w składzie: Olga Kiszniewska, Wiktoria Nawara oraz Eryk Mierzwa.
Sprawdź, jak przygotować:
  • stek z polędwicy wołowej
  • szparagi na straciatelli,
  • kopytka z sosem serowym,
  • sałatkę z cykorii,
  • marchewki karmelizowane na labnehu,
  • fasolkę szparagową oraz
  • owoce sezonowe z bitą śmietaną.

Stek z polędwicy wołowej

Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej
  • Składniki:
  • 400 g polędwicy wołowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml białego wina
  • 200g masła
  • kiełki groszku
  • Sposób przygotowania:
  • Stek:
  • Polędwicę oczyścić z błonek, podzielić na steki około 100 g. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Na gorącą patelnię położyć osolone steki, smażyć z każdej strony po około 2 minuty. Dodać masło (50g), po rozpuszczeniu oblać kilkukrotnie steki ciepłym masłem. Zdjąć z patelni, aby steki odpoczęły przez około 10 minut.
  • Sos:
  • Wszystkie warzywa, kurczaka, skrawki z polędwicy po porcjowaniu steków, liście laurowe i ziele zalać wodą i nastawić bulion. Gotować około godzinę. Doprawić pieprzem i solą.
  • Do 200 ml gotowego bulionu dolać białe wino i zredukować o połowę. Dodawać zimne masło (150 g) po małym kawałku cały czas mieszając rózgą.
  • Podanie:
  • Steki pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na talerzu i obficie polać sosem, a na górze ułożyć sporą garść kiełków groszku.

Szparagi na straciatelli

 
Szparagi na straciatelli
Szparagi na straciatelli
  • Składniki:
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 1/2 pęczka szparagów białych
  • 2 burraty
  • 20 g orzeszków pinii
  • sól
  • Olej koperkowy:
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 ml oleju
  • Sposób przygotowania:
  • Szparagi:
  • Szparagi białe dokładnie obrać, a w zielonych odciąć twarde końcówki. Zagotować wodę z solą i szczyptą cukru. Do gotującej się wody wrzucić szparagi na 1-2 minuty. Szparagi od razu zahartować w wodzie z lodem i osuszyć. Patelnię rozgrzać z łyżką masła i podsmażyć krótko szparagi. Posolić i przypalić palnikiem. Orzeszki pinii posolić i podprażyć delikatnie na patelni.
  • Olej koperkowy:
  • Koperek zblanszować (wrzucić do wrzątku na 15-20 sekund i zahartować w wodzie z lodem) i odsączyć. Do blendera kielichowego wlać olej i wrzucić koperek, blendować przez około 10-15 minut. Przecedzić przez gazę.
  • Podanie:
  • Rozgnieść widelcem burraty i rozłożyć na talerzu, na to położyć opalone szparagi, posypać orzeszkami pinii i polać olejem koperkowym.

Kopytka z sosem serowym

  • Składniki:
  • 400 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 250 ml śmietanki 18% (słodkiej)
  • 200 g sera owczo-krowiego
  • oliwa koperkowa
  • czerwona porzeczka
  • Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Zagnieć i pokrój na kopytka. Gotuj w osolonej wodzie. Śmietankę podgrzej na patelni i zetrzyj do niej ser. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Podawaj z oliwą i czerwoną porzeczką.

Sałatka z cykorii

Sałatka z cykorii
Sałatka z cykorii
  • Składniki:
  • 4 cykorie
  • 2 pomarańcze
  • 100g świeżych malin
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • serek śmietankowy
  • orzeszki pinii
  • Sposób przygotowania:
  • Umyj i oddziel listki cykorii, wyfiletuj pomarańcze. Maliny z octem zredukuj na patelni i wymieszaj z miodem, musztardą, oliwą, solą i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzeszkami pini i serkiem śmietankowym.

Marchewki karmelizowane na labnehu

 
Marchewki karmelizowane na labnehu
Marchewki karmelizowane na labnehu
  • Składniki:
  • 12 sztuk baby carrots (obrane)
  • 2 łyżki masła
  • sok z 3 pomarańczy
  • zest z pomarańczy
  • 1 jogurt naturalny
  • sól
  • Sposób przygotowania:
  • Labneh:
  • Jogurt naturalny obficie posolić i przełożyć na sitko wyłożone gazą, tak aby odsączyć wodę. Na patelni roztapiamy masło, oraz sok z 3 pomarańczy - całość z dodatkiem szczypty cukru i soli redukujemy aż sok zamieni się w esencjonalny sos, dodajemy odrobinę zestu z pomarańczy.

Fasolka Szparagowa

 
Fasolka Szparagowa
Fasolka Szparagowa
  • Składniki:
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • ok. 100 g masła
  • ok. 200 g bułki tartej
  • Sposób przygotowania:
  • Fasolkę gotujemy ok. 10 minut we wrzątku z solą i cukrem, następnie odsączamy z wody i wykładamy na patelnię. Polewamy roztopionym masłem z bułką tartą. Podsmażamy 3-4 minuty. Ściągamy z ognia i wykładamy na głębokim talerzu.

Owoce sezonowe z bitą śmietaną

 
Owoce sezonowe z bitą śmietaną
Owoce sezonowe z bitą śmietaną
  • Składniki:
  • 250 g owoców sezonowych (truskawki, jeżyny i maliny)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ok. 100 g cukru
  • skórka z pomarańczy
  • Sposób przygotowania:
  • Śmietankę ubijamy z cukrem. Na głębokim talerzu układamy garść owoców. Następnie wykładamy sporą ilość bitej śmietany. Dekorujemy liśćmi mięty, oraz skórką z pomarańczy.