Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować Assiet z cebuli.
Składniki:
- · 3 duże białe cebule
- · 2 szalotki
- · 1 pomarańcza
- · 1/2 cytryny
- · 1 ziemniak
- · 2 łyżki oleju
- · garść świeżego tymianku
- · 20 g zimnego masła
- · 20 ml śmietanki 30%
- · 1 pierś z kaczki
- · 5 zielonych szparagów
- · 2 łodygi selera naciowego
- · 1 łyżeczka soli
- · 3 szczypty białego pieprzu
- · 50 g grana padano
- · 100 ml whiskey
- · 1 liść laurowy
- · 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- 3 duże cebule pokroić w pióra. Pierś z kaczki smażyć skórą do dołu na dużej i głębokiej patelni. Kiedy duża część tłuszczu się wytopi - wrzucić 2 z pokrojonych cebul. Podsmażać na dużym ogniu przez 3 minut. Następnie wrzucić posiekanego na duże kawałki selera i szparagi (bez główek). Smażyć przez 5 minut, a następnie zalać wodą do przykrycia składników. Dodać otartą skórkę z 1/2 pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez co najmniej 35 minut. Na koniec bulion przecedzić i doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku.
- Ziemniaka pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Pozostałą 1 cebulę usmażyć na odrobinie oleju aż nabierze złotego koloru. Cebulę zblendować, a ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać śmietankę, sól, pieprz, skórkę z pomarańczy i ubić puree.
- Szalotki przekroić na 4 części. Podsmażyć na oleju przez 3 minuty. Następnie flambirować w whiskey. Później zalać sokiem pomarańczowym, posolić i piec w piekarniku w 200°C przez 7 minut.
- Parmezan zetrzeć na tarce i ułożyć w kształt 2 kółek na papierze do pieczenia. Piec w 200°C aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzić.
- Główki szparagów gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z cukrem. Następnie osuszyć, przekroić na pół i opalić palnikiem.
- Do głębokiego talerza nałożyć puree i uformować koło z dziurką na środku. Do środka dać flambirowane cebulki. Z zewnątrz zalać bulionem. Udekorować palonym szparagiem, tymiankiem i czipsem z parmezanu.